Paryż na gorąco, Nouveau Domaine du Penlois, Maxence Besson 2008 Beaujolais Villages AOC Francja Gamay Alk: 12,00% Kolor: cz Nr 3546 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Domaine du Penlois, Ma..:
sstar&let (2008-12-02) Ocena: 5 W tym wątku dowiecie się wieści z Paryża na gorąco. A takie bożole jak na fotce mogę pić bez końca! Może dlatego, że raczej bym nie zgadł, że Grześ przywiózł z Francji właśnie bożole nuwo. Obstawiałbym raczej jakiegoś szczerego młodego pinota. Wskazywał na to wiśniowo-ziemisty pinotyzujący aromat. Proste, kwaskowe w smaku, pije się je lekko, łatwo i przyjemnie. Wino z wioski, dalekie od napompowanych sztucznymi aromatami win Jasia Wołowiny wysyłanymi na podbój Azji. W tle rebus: jaka to książka? Wiem, że może być trudno sobie przypomnieć (dawno to było), ale jednak zapytam: a Wy co piliście świętując Beaujolais Nouveau?
star (2012-12-06) Jeśli Marek Bieńczyk poleca to grzechem byłoby nie odwiedzić Raphaëla w jego Kaprysie Chwili przy Bastylii. Pewno wkrótce się tam wybiorę. Tak o nim piszą na stronach Google Plus.
Une sélection merveilleuse qui colle toujours à vos envies. Un accueil formidable et généreux comme nul part ailleurs. L'essayer c'est l'adopter à vie. Le patron, le fameux Raphaël, se concentre sur les terroirs qu'il connaît et ceux-là il les connaît très très très bien. Il s'est entouré d'une équipe largement à la hauteur qui apporte une touche de subjectivité de bon aloi. Plus que le détour, cette adresse vaut le voyage ! C'est apparemment ce que pense aussi sa clientèle qui vient le voir des quatre coins du beau monde....
Przetłumaczę może, że świetny wybór, miłe przyjęcie i sama osoba Raphaëla, który koncentruje się na tym na czym zna sie najlepiej. Od siebie dodam, że Burgundia jest mocna i to w starych rocznikach, niestety nie najtańszych:-( Po nowe do Caves Bossetti można się wybrać. wino3546#45669
star (2012-12-06) Dali w Centrum Pompidou (pralinka) tymczasem. wino3546#45670
marwin (2012-12-06) @Star Onegdaj w sklepie Nicolas, blisko Placu Wogezów (to w kontekście Bastylia), jeśli się nie mylę przy Rue Saint Antoine po lewej stronie, blisko kościoła św.św. Pawła i Ludwika ? nabywałem w dobrych cenach burgundy. Ale to było parę lat temu. wino3546#45671
star (2012-12-06) Sklepy Nicolas miewają niezłe ceny, z wyjątkiem starszych bordosów, młodszych zresztą też. Co do burgundów to znane marki jak Jadot czy Faiveley, oprócz nich, ledwie kilka etykiet. Selekcja Nicolas w tym zakresie nie najlepsza. Lepiej czują się w rejonach Sud-Ouest. Cahors, Madiran. Południe też niezłe Languedoc czy Provence. Loara może być. Dla mnie Nicolas to jednak mniej znane regiony, niż Bordeaux czy Bourgogne. wino3546#45672
marwin (2012-12-06) Prawda kupowałem kilka różnych win Jadota. Ale były tam flaszki producenta, którego nie potrafię z pamięci odtworzyć. Gdzieś to mam zapisane. Fajne i w dobrej cenie mają langwedockie. Prosta przyjemność picia. wino3546#45673
star (2012-12-06) To nietrudne, wystarczy wejść na ich stronę (pralinka) i przepisać: Louis Max (u nas też te wina bywają), Chanson (nie wiem który, ale jeden jest dobry!), Joseph Drouhin (duży!, chyba u nas Centrum Wina?), Faiveley (wspominałem), Lupe-Cholet (u nas Grand Cru, czyli DobreWina.pl), Albert Bichot, Bouchard (DobreWino.pl czy Partner Center), Jean-Marc Brocard, Louis Latour (wspominaliśmy), Gentat Passion czy w końcu Chateau de Meursault.
No ale ja choruję na butikowe Gevrey od Sylvie Esmonin czy Gaudichots od Regisa Foreya. Dlatego szukam dalej;-)
wino3546#45674
star (2012-12-06) Wina Sylvie Esmonin IdealWines/Key=SylvieEsmonin jak każde wino idealne można nabyć na IdealWine.com (pralinka) portal nagrodzony przez Revue de Vins de France, w skrócie RVF. wino3546#45675
star (2012-12-06) Rurale na Monmartre wchodził od zaplecza wino3546#36926 i rzeczywiście inny świat tam jest. Ja też trafiłem na niezłą knajpę i tanią po tamtej stronie góry, ale niestety nie pamiętam nazwy. Choć to łatwe jest, bo gdzieś na skrzyżowaniu z Rue Calaincourt się to znajduje. Tymczasem i tak wszyscy na zakupy do Monoprix się wybierają, nawet szampana tam Rurale chciał kupować i fakt, że wybór zacny. Ceny umiarkowane 30-40E lepsze, 20-30E słabsze. wino3546#45676
star (2012-12-08) Nie dla idiotów (pralinka) choć Jongleur twierdzi, że pisać o winie każdy może, tylko po co? Fotka z Menilmontant w Paryżu. wino3546#45707
star (2012-12-09) No to jeszcze muzyczna interpretacja (pralinka) ostatniego zdjęcia - Idiot by Haylen Navmarazad (pralinka) z FB. wino3546#45729
star (2012-12-11) Z polecanych przez Guardiana (pralinka) Michelin(owskich), choć nie tylko, knajp, przekonało mnie (także ceną i specjalizacją):
Huitrerie Regis
Tucked away in the heart of Saint Germain des Pres, this snug shop-front table with a white facade and interior is the best place in Paris for a fix of impeccably fresh oysters, which are delivered directly from France's Marennes-Oléron region on the Atlantic coast. Depending upon availability, prawns, clams and sea urchins can also be added to your plateau de fruits de mer, which will be served with bread and butter. A nice selection of mostly Loire valley white wines complements the bivalve-centric menu, and a convivial atmosphere is created by the jovial oyster shuckers and many local regulars.
3 rue de Montfaucon, 6th, +33 1 44 41 10 07, huitrerieregis.com. Métro: Mabillon or Saint Germain des Pres. Open Tues–Sun for lunch and dinner. Average €35. No reservations
Ze znanych mi knajp na liście Guardiana jest Stella, gdzie dobre ostrygi i flaczki jadłem ostatnio. Nie ma na niej tradycyjnego Au Petit Riche, gdzie nie tak dobre ostrygi jak można by oczekiwać po menu, a za to niezłe Andouillette w wersji AAAAA zjadłem ostatnio, no i ta karta win znad Loary, ech, można się zapomnieć! No ale dałem radę i wysupłałem jedynie 15E na małą butelkę Chinon.
A tu aż dwadzieście polecają (pralinka) paryskich knajp. Aby wrócić na ziemię może zaproponuję zwykły samoobsługowy bar przy Lauriston LongChamp co się zowie (pralinka) w którym sami gotują i to smacznie. Dwkurotnie już tam jadłem, raz języki smaczne w sosie a la milanaise, a drugi raz wołowinę jako taką, za ok. 10E zestaw. wino3546#45816
star (2012-12-11) W tym LongChamp Self to ponoć jakaś rodzinka od 40 lat tym zarządza (pralinka) i wszystko własnej roboty włączając desery. Szedłem sobie niespiesznie do jednego lokalu, a tu kolejka. Wszedłem usiadłem przy stole i zjadałem ze smakiem, rozmawiając z Francuzem co się Kostrzewa zwał i zwie, a przodków miał z Polski. Zagadnąłem potem jakichś Niemców, co do dzieci do Paryża przyjechali, ale riposta żony była ostra - nie rozmawiaj z Panem o prywatnych rzeczach i basta, rozmowa się skończyła jak szablą uciął. wino3546#45817
star (2013-09-09) Kiedy pytają mnie mejlowo co ciekawego w Paryżu odpowiadam.
Ciekawym miejscem niedaleko Grains Nobles bardziej do jedzenia (podrobów!) jest pobliska Ribouldinge przy metrze Saint Michel, a przy kościele i ulicy, o winnej nazwie Saint Julien le Pauvre https://plus.google.com/116383226636774439299/about?gl=US&hl=pl Samo menu zapowiada niezłą zabawę: (pralinka) Obydwa lokale blisko Notre Dame - po drugiej stronie rzeki niż Sacre Coeur. W innej okolicy blisko Trocadero - widok na Eiffela - plac taki - na Victor Hugo jest la Stella - drogawo ale pysznie, ostrygi wino3546#48564
star (2013-12-27) Paryż na gorąco. Deo & Star polecają. wino3546#49321