mm (2010-09-05) Ocena: 7 Mistrz moderny nie zawodzi. Mozna to lubic, badz nie, ja lubie:-).
Potezny garbnik jeszcze, ale jakosc owocu fantastyczna. Bardzo dlugie. Wino raczej jesienne, sadze, ze swietne do grzybow. Mozna czekac. @Enoteca Tre Bicchieri
sstar (2010-09-06) Czasami zwany jest również Roberto Voerzio;), ale to ciągle ten sam gość! wino10070#20370
honey (2010-09-07) A jak to z tymi grzybami? Zawsze myślałem, że Pinot Noir i nic więcej? wino10070#20393
rurale (2010-09-07) Fajne pytanie. Tym bardziej, że sezon w pełni. No i ja też tylko pinot:) wino10070#20395
rurale (2010-09-07) MW rekomenduje m.in. właśnie nebbiolo, białe pinoty, rieslinga i gamay (koniecznie z Bożole:) wino10070#20396
sstar (2010-09-07) Grzyby chyba są, choć głównie trujące;) Sądząc po tym o czym w TV mówią i co się w nadmorskim lesie widzi. wino10070#20398
sstar (2010-09-07) Trufle też grzyby;) A to już mamy nowy Magazyn Wino? wino10070#20401
rurale (2010-09-07) Nie wiem. Pisałem o rekomendacjach e-sommeliera (w fazie testów:) wino10070#20407
ducale (2010-09-07) Ale e-sommelier przy nebbiolo zauważa ze ma być "lekkie". wino10070#20408
sstar (2010-09-07) Grzyby ciężko(strawne), więc wino lekkie:) wino10070#20410
sstar (2010-09-07) Co do grzybów, to w nadmorskich lasach dominują takie jak na fotce poniżej, chyba mało jadalne;) Jedyne połączenie kulinarne jakie mi przychodzi do głowy to denaturat. Nie polecam! wino10070#20415
star (2011-12-01) Dziś będę miał okazję poznać, a w zasadzie to posłuchać mistrza moderny jak go określił MM. Przy okazji degustacji jego win, zobaczymy jakich? Pisze o nich Wine Anorak, że mimo dojrzałości i beczki, nie ma nadmiernej ekstrakcji ani nie czuć aż tak romansu z beczką. Ponoć kultowe i drogie.
Tom Cannavan z Wine Pages też go odwiedził i pisze o wojnie między surową tradycją, a moderną z Gają i Aldo Conterno na czele. To już stare czasy pewno. Voerzio robi wina także w la Morra, zwanej Pomerolem Piemontu przez Roberta Parkera Juniora. Szczerze mówiąc na winach z Piemontu znam się słabo, wiem, że jakość wysoka i dość równa, a ceny względnie niskie. Zobaczymy czy będę dużo mądrzejszy po dzisiejszej degustacji? Wina Gaji mi się bardzo spodobały więc jestem dobrej myśli, choć GP coś pisał, że wina wpadają w jakąś strefę ciszy w pewnym wieku.
wino10070#36537
mdcc (2012-01-02) Ocena: 7 Klawo Egon jak cholera!
Fajne to wino. Biłem się z myślami czy otwierać czy czekać...
i biję się nadal - bo racje ma MM, można czekać, ale rację ma MM, mistrz nie zawodzi, więc trzeba pić bo po co czekać na coś co i tak jest już bardzo dobre...
słodycz w nosie, garbnik w ustach, wciąż wystarczająca kwasowość... mniam... obiektywnie na siedem, ale jakbym oceniał jak Pan Leśniczy to zacząłbym od ósemki a potem się zastanawiał czy nie podnieść... @vinoteka13
wino10070#37342
star (2012-01-03) Nie szalej chłopie. Ja tam trzymałem nerwy i oceny na wodzy i żadnemu Nebbiolo, ani Langhe od Voerzio, ostatnio nie dałem ósemki, co innego Barolo, ale o tym wkrótce:-) A ósemki kazał GP dawać śmiało, więc go się słucham;-) wino10070#37343