Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Chateau de Sales 1999
Pomerol AOC
Francja
Merlot
Cabernet Franc
Cena: 100
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 10081
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Chateau de Sales:

mdcc (2010-09-09) Ocena: 3
To mogłoby być fajne wino... musiało mieć całkiem sporo owocu... mogłoby, bo było korkowe. Ale piszę nie po to żeby się użalać..(ułłłeee...dziękuję) ale by w lekkim nawiązaniu do dyskusji młodych chemików tym razem poruszyć temat korka. Do tej pory doktryna mówiła, że korek z wina nie znika. I z tym moje doświadczenie, póki co, w pełni się zgadza... ale nic nie mówiła owa doktryna o tym kiedy korek się pojawia. Otóż to wino jest drugim przypadkiem (albo już regułą) że po otwarciu butelki wsadzam nos do szyjki... i czuje redukcje, jakieś poszycia itp... ale bez tektury. Odkładam otwarte wino i po jakimś czasie(2-3h) biorę... i dupa. Korek i to bez cienia wątpliwości. Następnego dnia było czuć prawie u sąsiadów więc zamiast do bigosu wino poszło do zlewu. Poprzednim razem najadłem się wstydu w Bziku bo otworzyłem wino wcześniej (żeby wyeliminować wpadkę) zakorkowałem pompką, a potem już byłem czerwony cały i nic nie pamiętam co współbiesiadnicy mówili... czy wam także korek pojawił się w wydawałoby się "dobrej" butelce? Czy dyskusje o napowietrzaniu da się jakoś przenieść w świat korka? @pająk francuski

peyotl (2010-09-09)
Ta dzisiejsza arystokracja... jakąś korkową karmę posiada.
wino10081#20462

sstar (2010-09-09)
Markizie. Mi się wydaje, że gdy zgaśnie buchająca z wina owocowość, ew. te początkowe substancje niosące aromat, to zostać może tylko korek. Może o to chodzi.

W drugą stronę, wydaje mi się, że doświadczyłem jednak subiektywnego wrażenia zmniejszenia odczuwania TCA, po pobycie w lodówce (wino, nie ja;), wożeniu wina itd., ale pewności nie mam, może to inna wada była? Dowodu nie przedstawię, więc można to traktować jako bajdurzenie;) Zwykle jednak jest raczej tak jak piszesz, z czasem owoc gaśnie, aromat mokrej tektury dominuje. W smaku gorzka woda, bez owocu i winnego charekteru.
wino10081#20466