wein-r (2010-09-15) To Satyr jest, a wino wbrew pozorom białe. wino10129#20633
mikpaw (2010-09-15) Białe Egri Bikaver ;) wino10129#20634
wein-r (2010-09-16) Ocena: 6 Tak! Węgierskie! Utlenione na maksa. Mkonwickiemu podpasiłoby. Mi też smakowało po 3 dobach dotleniania, bo tuż po otwarciu było za mało utlenione ;). Ale nie takie powinno być to wino. W młodości pewnie znacznie lepsze i typowe dla odmian ;). Stare, choć w przypadku dobrego przechowywania... kto wie? BB dają 3 i pół serca. I 12 ojro. Ja kupiłem za 2500 HUF czyli 37,5 zeta. Okazja? Ponad dychę mniej... Właściwie to kupowałem etykietę, bo fajna. A tylko ja (jak się okazuje) się nią rajcuję. Czuć jednak miejsce pochodzenia. Do rydzów na maśle było akurat ;). wino10129#20635
sstar (2010-09-16) Leanyka? Furmint? PS. Proszę nie spamować!;) wino10129#20636
wein-r (2010-09-16) Furmint też. wino10129#20637
mm (2010-09-16) Kiedys pilem wino od J.Arvaya, zdaje sie dedykowne do sushi na "kontrze" (albo sam Arvay mowil, ze do sushi dobre). Podobna etykiete mialo do tego, ale glowy nie dam i szczegolow nie pamietam. wino10129#20639
mm (2010-09-16) Poszedlem tym tropem i okazuje sie, ze mialem racje. Wino nazywa sie Vulcanus. Harslevelu, Furmint:-) wino10129#20640
wein-r (2010-09-16) @MM, Ty to masz cela :).
Arvay Janos, Hetfurtos, Tokaji Vulcanus Cuvee 2002, 14,7 % alk. Stare, ale po 3 dniach jare. 9000 flaszek tego natłukli ;). Ciekawe ile z tego było dobrych inaczej, tak jak moja? @Pampetrics
wino10129#20644
mm (2010-09-16) Wniosek jest nastepujacy: trza duzo pic, to sie ma wtedy dobra pamiec :-) wino10129#20645