sstar (2010-10-06) Ocena: 6 Ze studni je chyba wyciągnęli. Woda, wino, nie wiadomo. Duże kontrowersje wywołało. Nie wiadomo co myśleć. Dobre? A może nie dobre. Zadzwonili nawet do Ałtorytetu (zgadnijcie do kogo!), aby dowiedzieć się co o nim myśleć. Opinie jednak zostały podzielone, stąd szóstka. Ja tego wina nie piłem, a szkoda:( A może dobrze? Jeszcze bym bardziej od tego zgłupiał. Inni pili. With persistent notes:
It is the most controversial and misunderstood wine that we have carried in the past three years. More importantly, though, Gravner's Breg Anfora has also been the most inspirational, earning Gravner a dedicated chapter in Sergio's new memoir, Passion on the Vine. Nota producenta; Clay amphorae are believed by many to be the first tanks ever to hold wine—historians have used documents from Georgia (formerly in the USSR) to verify that winemakers have used this ancient practice for more than 4,000 years. In contrast to this ancient technique, today's Friulian winemakers have embraced vinification equipment like stainless steel, temperature controls, and barrique. Indeed, Josko Gravner helped pioneer the use of these tools. However, the iconoclastic and ever-changing Gravner has taken on a new "old" approach—that of using amphorae. Contradiction? No. Experimentation? Yes. The relentless passion for perfection through experimentation changed Gravner's philosophy, for he was among the first to combine bio-dynamic winemaking with a more traditional, non intrusive style in this white wine epicenter.
Gravner is a proponent of the use of open-top wood vats and extended maceration on the grape skins, while he eschews added yeasts, sulphur dioxide, and temperature control—in short, he supports purely natural winemaking. Gravner employs both amphorae and large oak barrels to make his three wines: Collio "Breg," Ribolla Gialla, and "Rosso Gravner." The grapes for these wines come from his 18 hectares of vineyards in Gorizia (Oslavia) that straddle the Italian-Slovenian border. It is here that he exercises his current approach to wine. Gravner avers, "I am convinced that wine is a product of Nature, not of Man, whose role therefore is to accompany its maturation process while avoiding any artificial intervention." Every bottle of Gravner's wines is a testament to the pure beauty of that philosophy.
Peyotl się odgrażał, że opisze jakieś wino gravnerowskie, a tu nic...
peyotl (2010-10-06) Wywołany do tablicy odpowiadam: To było 100 (sto) lat temu, ale Pan Leśniczy pamiętliwy. PS. Zadzwonili do W? wino10259#21142
sstar (2010-10-06) Może Ci pomogę gravnerowską notkę założyć (lepiej zrób to sam;). Tu masz podstawę, bazę znaczy. Foto pewno jakieś znajdziesz. To był rocznik 2004 RG/PG Anfora, dodaj podobne i będzię:) wino10259#21144
sstar (2010-10-06) Jednak to chyba Ribolla była (a nie ten egzotyczny kupaż Breg, z Sauvignon Blanc,
Riesling Italico, Chardonnay i
Pinot Grigio co go wpisałem i linkuję, poprawiam więc). Kontra prawdę Ci powie (chyba, że importerska, z tą czasami bywa różnie;). wino10259#21176
star (2011-05-24) O winach z pogranicza na Forum Wino: triest_winnice wino10259#29716
star (2011-11-19) W paryskim Grains Nobles w amfory wina nabierają: Lundi 14 novembre, par et grâce à Jean-Emmanuel Simond dégustation extraordinaire sur les vins vinifiés et/ou élevés en amphore.
Extraordinaire car c’était sans doute une première - n’ayons pas peur des mots - MONDIALE.
Extraordinaire aussi par l’homogénéité dans la qualité des vins dégustés. Est-ce le contenant (matière, forme), la qualité nécessaire des raisins ou le travail du vigneron, toujours est-il qu’il n’y a pas eu de vins faibles. Pour en savoir plus voici le lien qui vous conduira au compte rendu de la dégustation : http://www.grainsnobles.fr/content/view/1365/533/lang,fr/
Merci à Jean-Emmanuel pour cette soirée qui nous a permis de communier autour du vin. Lorsque l’alchimie opère, l’égrégore se crée. wino10259#36095