Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Blanc de Blancs Larmandier-Bernier NV
Champagne AOC
Francja
Chardonnay
Cena: 144
Alk: 12,50%
Kolor: m
Nr 10286
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Larmandier-Bernier:
Cramant Grand Cru Vieilles Vign..

Premier Cru Blanc de Blancs NV..

Terre de Vertus, Premier Cru N..

Vertus, Premier Cru NV Champag..

rurale (2010-10-10) Ocena: 6
Obawiałem się trochę tego szampana bo producent odlotowy. Niepotrzebnie. Delikatne, żywe, dobre wino. Bąble drobne, ładnie skonstruowane:) Rasowa rzecz, choć szampańskich przestrzeni nie ma tu zbyt wiele. Ładne. @Winkolekcja

sstar (2010-10-10)
Szampan obecny w Grains Nobles, dla mnie to gwarancja jakości. Drugi to Egly Ouriet, pewno też dobry.
wino10286#21299

monty (2010-10-10)
Egly-Ouriet to na dzień dzisiejszy najznakomitszy wybór. Zróbcie w Bziku szampanskoje, to przyniosę ;-)
wino10286#21300

sfursat (2010-10-11)
Egly-Ouriet to dla mnie na ten moment numer jeden. Czy gdzieś w Polace można go nabyć?
wino10286#21381

sstar (2010-10-11)
Chyba nie ma go w Polsce. Ale nie tylko Wy go lubicie. Pisze o nim Winny Doktor, piszą na SkurnikWines. W polskiej sieci prawie nic nie można o nim znaleźć. Są wyjątki. Dla jakiegoś Sfursata;) najlepszy szampan w jego życiu to Egly-Ouriet Cuvee Speciale Pinot Noir - Ambonnay, a próbował go w niesamowitym WineBarze w Bergen. Reszta karty podobno też nieziemska. Na ebayu nim handlują, ale pewno to nielegalne. Rocznikowy 1997, za 41E, taniocha, ale może być popsuty, tyle się mówi, że to takie kruche istoty te szampany. Kolejny egzemplarz tego rocznikowego Ambonnaya wystawił już drożej:) Na stronie Akademia Kulinarna przy okazji próbowania sekta piszą, że: butikowy szampan Egly Ouriet (Extra Brut Grand Cru VP) spędza w piwnicy na osadzie 61 miesięcy. Długo, nie? Ciekawe jak inne. Bollingera RD (recenemment degorge[ment]) też chyba długo tak katują. U Adamczewskiego (znacie?) też ktoś poleca szampany Egly Ourieta, zamiast LVHM z córkami;) Podaje jednak cenę w euro:(
wino10286#21384

sstar (2010-10-11)
@Sfursat. W Bergen, gdzie jak piszesz byłeś w Wine Barze pracuje Joseph di Blasi, miałeś okazję go poznać?
wino10286#21386

sfursat (2010-10-11)
Niestety przyjemności nie miałem, ale potwierdzam - wspaniałe miejsce, pełne pozytywnej energii i znakomitych win. Dla miłośników mocniejszych trunków dorzucam inny adres w Bergen - Terminus Whisky Bar. Na apetyt - Adamczewski!
wino10286#21387

troll (2010-10-11)
Adamczewski to jeden z największych szkodników. Nie tak groźny jak Wielki Aktor, ale w kulinariach porównywalny. Kłamie, dezinformuje, bredzi. Ten szampan smaczny. Ale bez przesady.
wino10286#21395

sstar (2010-10-11)
Trollu podaj jakieś przykłady, bo tak rzucać w człowieka błotem bez poparcia argumentem to słabe jest.
wino10286#21403

troll (2010-10-12)
"Słabe" to jest to co ten Pan wygaduje codziennie w Tok.fm. Określenie "słabe" jest w tym wypadku bardzo, bardzo delikatne. Nie planuję nagrywać wszystkich bzdur jakie ten człowiek wygaduje, a tym bardziej ich przepisywać. Jak ktoś lubi się katować wyjątkowo męczącym piórem tego Pana, to niech sobie poczyta jego blog (ostrzegam przed zdjęciami potraw po których odchodzi chęć na jedzenie czegokolwiek!). Tam jest tylko namiastka bufonady jaką odstawia w radio. Przy czym pisząc chyba mu się zdarza przed opublikowaniem sprawdzić czasem jakąś podstawową informację, czego w wersji radiowej nie robi. Efektem jest mylenie wszystkiego ze wszystkim (odmiany z regionami, nazwy dań z ich składnikami, itp, itd). Bywa że opowiada o "cudownej" restauracji w pewnym mieście, która tak zupełnie przypadkiem jest w mieście oddalonym o 100 km, ale za to opis można znaleźć w necie podobny do opowiastki. I tak bez przerwy o wszystkim dezinformuje słuchaczy.

Oto próbka sprzed jakichś 2-3 tygodni:

"Barolo leżakuje w beczkach dwa lata, a w przypadku wersji riserva czas ten wydłuża się dwukrotnie czyli do 4 lat."

Praktycznie każda radiowa pogadanka zawiera parę bzdur różnego kalibru. Co gorsza, to nie są tylko takie "konkrety" (zresztą nie aż znowu takie niby ważne, ale skoro ktoś odgrywa EKSPERTA...) ale ogólne odmalowywanie słuchaczom całkowicie nieprawdziwych obrazów tego o czym owa pogadanka traktuje. Te w których tego typu bredni nie ma, to przeczytane niemal bez zmian artykuły z Wiki, przeplatane wtrąceniami "jak ja tam byłem".

wino10286#21463

(2010-10-12)
Adamczewski: Wina różowe,które swą delikatną i subtelną barwę zawdzięczają krótkiej fermentacji moszczu, zanim barwnik wydobywający się ze skórki zaczął dobrze działać.
wino10286#21468

star (2012-08-12)
Szampanskoje się poleje! Mussersky dominator! Alekno magiem siatkówki przesuwając środkowego Musserskiego na atak.
wino10286#43181