sstar&let (2004-08-07) Ocena: 6 Tłuste dość, choć nie nazbyt taniczne, ale taniny obecne. Cassis, dżem, bardzo slodkie aromaty. Troche ściery na początku oraz pieczonego mięsą. Z czasem pojawiają się smażone czerwone owoce, pieprz i grafit. Nota 6-5. @Enoteca Tre Bicchieri/Poznań
sstar&let (2009-10-03) Nie wiem ile w tym winie jest Nero d'Avola ale to kolejne wino z tej odmiany, które oczekiwałem, że zachwyci, a nie zachwyciło. Cała nadzieja pozostaje w Cottanerze (lubię podstawowe wina tego producenta:), który też podobno robi jakieś Nero d'Avola... wino1030#10152
sstar&let (2009-10-03) A wino można ciągle odnaleźć w polskim internecie. W restauracji Pappa Grappa serwują te flaszki. wino1030#10153
gp (2009-10-03) W Amongae jest 60% d'Avola.
Cottanera nie robi żadnego wina z d'Avola (i słusznie!). Kiedyś dodawali odrobinę tego w Fatagione, ale zaprzestali parę lat temu. wino1030#10156
peyotl (2009-10-03) Chyba każdy szczep może dać wino kiepskie lub dobre, czy jest jakaś zasada, gp, że z NdA z definicji nie warto robić wina? Mnie na przykład jeszcze jedno wydało się zacne .
wino1030#10163
sstar&let (2009-10-03) A pamiętasz Giorgio jak dyskutowaliśmy o podobieństwie Nero i Syrah, pamiętasz może gdzie to było? Jakiś odnośnik może? A tymczasem na Sycylię wybrał kiedyś się Klub Wina, a region ten opisano także na Vinisferze. A propos Cottanery to w Barbazzale (które mi się kiedyś spodobało niezwykle) dodają też trochę Nero. wino1030#10164