Cydr Majątek Sławno Łódzkie Region Polska Jabłko jak jabłko Cena: 40 Alk: % Kolor: m Nr 10429 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
sstar (2010-10-25) Ocena: 4 Masakra. W wady nie chce mi się wnikać, ale naprawdę było niedobre. Nie chodzi o to, że z jabłek. Sztuczne kojarzące się z halą produkcyjną, a nie żadną manufatkurą w majątku. Szkoda. @Winnice Świata, Żwirki
mkonwicki (2011-09-09) Mam podobnie jak rurale. Nie próbowałem wiele, ale połowa była słodkawymi, chemicznymi świństwami (Strongbow na przykład), a połowa śmierdzącymi, mętnymi, zawiesistymi extremistami (hiszpańskie cydry). wino10429#33454
deo (2011-09-09) Umówmy się: cydr to jest typowy trunek sytuacyjny. Podobnie, jak chorwackie wino dobrze smakuje na wakacjach w Chorwacji, i rzadko kiedy w innych okolicznościach, tak cydr jest wyborny do popijania crepes we francuskiej knajpie, ale mało do czego więcej się nadaje. A już na pewno nie jest to "wino medytacyjne" :-)
Chyba, że o czymś nie wiem. wino10429#33455
star (2011-09-09) Jak już znaleźliśmy się na magnetycznej wyspie Skye (niedaleko od najwyższego w Szkocji szczytu Ben Nevis i jeziora Loch Ness;-), to polecam Drambuie, słodycz, z odrobiną goryczy, na whisky rzecz jasna robione. Bardzo mi to smakowało, a i paniom (i panom), którzy od whisky stronią może się spodobać, można więc traktować Drambuie inicjacyjnie;-) wino10429#33457
temi (2011-09-09) Cholera, nie wiedziałem, że winopijcy są równocześnie wiskipijcami. Kiedyś byłem krótko singlem maltowcem, ale wiski już mi przeszło pod jakąkolwiek postacią. Zostały mi wspomnienia i ze dwie butelki. Jakby zatem ktoś chciał wymienić Scapę 14 YO (teraz to już będzie 17 YO :-)) na jakiegoś Supertoskana chętnie służę :-) wino10429#33458
kuba (2011-09-09) Ja się na whisky nie znam, więc się nie będę wymądrzał w temacie, ale do Ardbega i Lagavulina słabość mam okrutną - tego ostatniego popijał zresztą bohater marsylskich kryminałów Jean-Claude'a Izzo, jak miał problem lub źle mu było na duszy. Rozumiem gościa. wino10429#33465
cerretalto (2011-09-09) @Taliskier: tak to bywa jak zainteresowanie maltami zakończyło się na bezcłowym Znojmo i nie doczekało się odwiedzin na miejscu :) wino10429#33466
rurale (2011-09-09) Dobry malt nie jest zły:) Tylko z reguły zajebiście drogi. wino10429#33467
denko (2011-09-09) @Kuba: A z kolei dla mnie wyrocznią w sprawie whisk(e)y jest p. Jędrula z "Rodziny zastępczej". I chciałbym o tym porozmawiać... Zresztą jak widzę ("Jean-Claude'a Izzo, jak miał problem lub źle mu było na duszy. Rozumiem gościa.") może nie tylko ja bym się chciał wynurzyć:)
@Temi: "Kiedyś byłem krótko singlem maltowcem"... One to umieją:)
Co do Supertoskana to proponuję opcję a raczej warrant na legendarne Borgo Bello (fotką służę, gdy wrócę z podróże) tylko muszę poczekać do nowych ekskluzywnych zapisów en primeur. Słowo się rzekło, karta stół, kobyłka u płota???
wino10429#33470
temi (2011-09-09) @denko Borgo Bello
Chyba rzeczywiście legendarne, bo nie znam takiego sikacza. Niech zgadnę: w Toruniu robią na wytłoczynach z pierników a riservę na wytłoczynach ze starych pierników? wino10429#33471
denko (2011-09-09) @Temi: Patience...'a sobie połóż...Mogę tylko zdradzić, że, jak dobrze pójdzie, będziesz mógł wybrać pomiędzy rzeczonym Supertoskanem w wersji merlo a kabe! A może nawet... los dos:) wino10429#33475
star (2013-08-30) O cydrach piszą kobiety na obcasach, a Deo wbija szpilki (pralinka)
Przyczyny gwałtownego wzrostu zainteresowania cydrem wytłumaczył sensownie Wojtek Bońkowski na portalu na "W". Chodzi o to, że zwykły sok z jabłek kosztuje 5 złotych za litr, a zepsuty nawet 40, więc kilku łebskich gości wyznania ekonomicznego postanowiło wcisnąć ludziom kit, ze ten zepsuty sok trzeba pić, bo jak nie pijesz, to jesteś kiep i prostak. Ja mam bardzo dobre wspomnienia z jednej z bretońskich knajp przy Rue de Montparnasse, gdzie do gryczanego placka podawali orzeźwiający, mocno schłodzony cydr w litrowych butelkach, który do okoliczności i do tego placka świetnie pasował i był w tamtych warunkach wręcz doskonały. Ale to był efekt czasu i miejsca, a nie tego, że cydr jest w ogóle dobry i że warto go pić. Bo, poza wyjątkowymi sytuacjami, nie warto. wino10429#48470
star (2014-08-05) Cydr można będzie reklamować? (pralinka) na legalu! PS. Foto z Ignacowa. wino10429#50735
star (2014-08-21) App! Cider z Łodzi (pralinka) a Pawelec znany z Widzewa i Cin & Cin. wino10429#50859
star (2023-08-14) Jak już przy szkockiej… wino10429#532430