sstar (2010-11-19) Zagadka numer dwa: czemu rondo w azocie jak białe? wino10609#22816
wein-r (2010-11-19) Jakaś maceracja na zimno, czy krioekstrakcja? Aby wino pasowało do zup na bazie roślin strączkowych? Słabo aktywny chemicznie nie pozwala na szybkie utlenianie się wina w kadzi? Rutherford w Napa (ale tam się Rondo nie przyjęło, chyba :)? Czy wino nie miało elementu "nitro" w aromacie? A może do przyszłego ustalenia wieku wina - tak za, kurtka, wieeele lat?
Coś pasuje? Czy coś jeszcze wymyślić (prawdę mówiąc nie bardzo mi się chce ;)?
wino10609#22818
deo (2010-11-20) Bo się łatwo utlenia? wino10609#22824
sstar (2010-11-20) Utlenianie to chyba dobry trop. A rocznik? No i data? wino10609#22827
deo (2010-11-20) Data przydatności do spożycia? wino10609#22836
sstar (2010-11-20) To by było już popsute. wino10609#22837
Wesoly (2010-11-21) Data rozlewu do flaszek.
azot stosuje się w tym przypadku nie do ochrony przed utlenieniem a do usunięcia dwutlenku węgla związanego z winem. Wino było degustowane praktycznie kilka dni po rozlaniu do flaszek. Myślę że za 3-4 miesiące wino się ułoży i będzie jeszcze lepsze :) wino10609#22851