rurale (2010-11-21) Ocena: 6 Co do koloru to wino jest „karminrot in der Farbe mit an rubinrot erinnernden Reflexen”. Jeżeli chodzi o aromaty, wydaje się że „das Bukett trägt den Duft kleiner roter Früchte wie Erdbeeren und Johannisbeeren”. Nieźle również smakuje „im Geschmack offenbaren sich vielfältige, weitere Aromen getragen von einem kräftigen Tanningerüst.”. Podsumowując „gut strukturierter Nebbiolo aus kleiner Produktion mit Lagerpotential”. Niezłe jest, choć idąc dalej w opisie tego co na stole „die perfekte Tomatensosse... @Gerardo
sstar (2010-11-21) Jest nawet taka odmiana co się zowie Carminoir, ale to chyba nie jest Nebbiolo;) wino10619#22870
deo (2011-04-13) Ein überraschender Tropfen, stark und kraftvoll, aber auch sehr harmonisch und feminin. Mit einem Hauch von Veilchen, Ingwer und Vanille spiegelt er perfekt die einzigartigen Merkmale des Terroirs wider Nie wiem, co to znaczy, ale brzmi tak pięknie, jak wygląda świeżo otwarty karton Barolo. @Enoteca Tre Bicchieri
wino10619#28028
ducale (2011-04-14) Deo to proste : Wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer?Ja!...Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!! :))) wino10619#28032
deo (2011-04-18) Ocena: 6 Piłem rocznik 2008 (tzn. piłem drugi raz, ale poprzednio nieświadomie). Dobry, wiśniowo - herbaciany aromat, w ustach owocowe, świeże, ze świetnymi drobnymi garbnikami, jak to w Nebbiolo. Ocena "techniczna" - 6, co jednak nie oddaje ani świetnej relacji jakości do ceny (40 zł w półhurcie ;) ) ani przyjemności, jaką sprawia picie tego wina. @Enoteca Tre Bicchieri
wino10619#28099
gp (2011-04-18) Deo, to jest inne wino. Ty piszesz o Nebbiolo d' Alba DOC. Rurale pił Langhe Nebbiolo, które jest masywniejsze i bardziej beczkowe. wino10619#28100
deo (2011-04-18) Ups, nie zauważyłem. Dobrze się składa, bo bardziej masywne i bardziej beczkowe (czy to moje w ogóle jest beczkowe?) niekoniecznie oznacza lepsze wino10619#28101
deo (2011-05-06) Ocena: 6 Kurna, masywne i beczkowe mówisz? Jazda była z tym winem. Przelałem do karafki, odczekałem godzinę. W zapachu ładnie, ziołowo - wiśniowo, w ustach straszny wiśniowy kwas, cieńkie, mało garbnika (takie wrażenie). Dopiero po dłuższym czasie wyszli z niego ludzie: kwas się zgubił, wino zrobiło się balsamiczne, garbnik zwyraźniał i to bardzo. Świetne, ale kto by wcześniej zgadł, że trzeba je wietrzyć 3 godziny? Pewnie najlepsze 10 dnia (po wyjściu z fazy zamkniętej), ale tego sprawdzić nie jestem w stanie. Pewne 6, ale z zastrzeżeniem, że to nie jest jakiś tam mięciutki Merlocik. @Niemce
wino10619#28841
gp (2011-05-06) Pisałem "masywniejsze" niż d'Alba. Masywne to żadne z nich nie jest. Rocznik słabszy, no i chyba 2005 to za stare już nieco. wino10619#28852
star (2011-05-06) Przypomnę może to drugie, z Alby znaczy, pinotyzujące, a może raczej hipnotyzujące, biorąc pod uwagę co z nami (me, myself and joe, żebym sam z moim alter ego nie był ciągle sam na sam) to (znaczy tamto) Nebbiolo zrobiło. Pomroczność jasna. wino10619#28857