(2010-11-24) Ocena: 5 Charakterne, zadzierżyste, świeże i rustykalne wino. Raczej do posiłku niż celebracji. Peyotlowa fotka, znaczy on ją podrasował. @Winarium
mikpaw (2010-11-25) Ocena: 5 Niezły ten Merlot. Średnio pachnie, za to lepiej smakuje. Takie żywe, nieźle kwaskowe wino ;) Bardziej jakby z Czech, niż z Sycylii ;) Dla mnie najlepsze z próbowanej trójki. wino10633#23042
ducale (2010-11-25) A ma moze takie niespotykane ziołowe zapachy jesiennych liści? Bo szukam takich win. wino10633#23044
star (2010-11-25) Zły adres Ducale. Tu może co najwyżej jakimś wiejskim obejściem zaleciało przez chwilę:) Jesienne klimaty to Baga, może Nebbiolo? Choć Baga może też wędliną pachnieć, czy pieczenią. Tak czy owak mało owocowo. Nebbiolo to różności, ale głównie herbata;) Mówią też, że smoła i fiołki. Zgrabne połączenie;) Wiesz my tylko trzy wina degustowaliśmy u Kondrata, a on aż sześć! Nawiasem mówiąc to ciekawe ile kasuje za promocję cudzej firmy? Nie spytam ile dostał Marek Bieńczyk, bo dżentelmeni i poeci nie rozmawiają o takich przyziemnych sprawach, ale zgaduję, że ułamek kwoty. Marek Markowi nierówny. A jesień znajdziesz tutaj:
wino10633#23046
mikpaw (2010-11-25) Rozbrajające jesienne liście, to jednak musi być wino hiszpańskie. Sycylia owszem kiedyś była "przez chwilę" hiszpańska (dopóki fatalnych skutków nie ujawniła kiepska polityka prorodzinna Habsburgów), ale nie sądzę jednak aby te nasadzenia Merlota w Vaccaro pamiętały tamte czasy. To jest wino włoskie, więc jesiennych liści niet. wino10633#23054