Talento Vinhos Salton SA 2004 Bento Conçalves Brazylia Cabernet Sauvignon 60% Merlot 10% Tannant 30% Cena: 60 Alk: % Kolor: cz Nr 10751 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Vinhos Salton SA: Volpi NV Bento Conçalves Char..
Virtude 2009 Vale dos Vinhedos..
Salton 2005 Bento Conçalves Tan..
| star (2010-12-14) Ocena: 5 Srebrny medal Grand Prix mu dali. Teraz będę straszny... opowiem Wam dowcip. Nie swój zresztą, ale na temat win z tej kategorii. Niektóre wina naprawdę mają charakter... tylko, że zły!
Tego wina ten żart się nie tyczy. Fajny grenasz z tego wina. Malinowe takie klimaty. Słodycz. Lekkie, za lekkie, nieznośnie lekkie? Puste? Owoc jest, ale gorzko się kończy. Za chłodne wina podali! Ocena pięć, a może pięć z minusem. Może i mieli rację z tym srebrem. Prznajmniej bez udziwnień to wino, a były w tej kategorii osobliwości. Co z tego, że lekkie! Kulej też nie walczył w superciężkiej.
Zacytuję importera, ja w końcu się nie znam, tylko kieliszek próbowałem, a oni fajnie piszą (ekskluzwnie i dystyngowanie, a do tego o PKP jest paragraf, a to obecnie przecież gorący temat, wino też hot, trza kupować na pniu;):
TALENTO 2004
- Wino czerwone wytrawne, struktura ciężka
- Odmiana winogron: Tannant, Cabernet Sauvignon, Merlot
- Temperatura podania: 18 stopni
- Przechowywanie: do 2015
- Podawać do: ekskluzywne mięsa, typu polędwica wołowa
lub jagnięcina
Wino posiada barwę skoncentrowanej czerwieni z odcieniami
rubinowymi. Łzy gęste, cienkie i szybko się tworzą, występują
w dużym zagęszczeniu. Ekscytujące aromaty, masa czerwonych owoców
z czarną porzeczką na czele. Dają się również odczuć kawa, cedr,
konfitury z wiśni oraz morwa. Zapach jest złożony, dystyngowany
z klasą. Smak zrównoważony, gęsty i harmonijny z lekką domieszką
goryczy. Kwasowość jest zauważalna towarzysząca, garbniki gęste,
okrągłe i dobrze oszlifowane. Bardzo ciepły alkohol wspiera mocna
strukturę tego smacznego wina. W ustach rozpoznać można aromaty
czarnej porzeczki, tytoniu, mokrego drewna obok rozgrzanego na
słońcu starego podkładu kolejowego oraz wanilii. Wino dostarcza
bogatych doznań oraz pozostawia długi posmak.
Wino ciężkie i zrównoważone. Jest już dojrzałe, chociaż lekkie
przebłyski fioletu w kolorze są cecha wina młodego. Dojrzałość
stwierdzić można po zrównoważonych garbnikach i kwasowości,
w winie dojrzałym te dwa smaki występują na równi.
Możliwe jest przechowywanie tego wina w przybliżeniu do 2015 roku.
Wszystkie walory smakowe oraz mocna struktura gwarantują
trwałość oraz ciekawe zmiany w przyszłości. Co ciekawe
wino nie zawiera jeszcze osadu, pojawi się on z pewnością w
przeciągu kilku lat. Decyzja o tym czy wino przeznaczyć do
leżakowania i cierpliwie czekać na zmiany aromatyczne,
czy też wypić od razu powinna zostać podjęta w spokoju,
najlepiej przy otwartej butelce Talento.
Opłacalny jest zakup
większej ilości tego wina, gdyż niedługo nie będzie
ono już dostępne. Aromaty lukrecji, suszonej śliwy, skóry
i skoszonej w lecie łąki kuszą by na nie poczekać. Temperatura
podania to 18 stopni, wino dobrze reaguje na napowietrzanie,
powinno zostać przelane do karafki z szerokim dnem lub nalane
na kilkanaście minut przed spożyciem do dużych kielichów.
Polecane potrawy to ekskluzywne mięsa, typu polędwica wolowa
czy jagnięcina. Potrawy nie powinny być zbyt tłuste ani
przypieczone. Czysta i najprostsza forma dobrej jakości
mięsa z niewielką ilością grillowanych warzyw, sprawdzi
się tutaj najlepiej.
Orzeszku... ale pojechali.
@Winobrasil, Boutique Brasil deo (2010-12-14) To jest opis z Magazynu Wino, tak? No, nareszcie zmienili styl na bardziej ludzki, chociaż nie do końca jestem pewien, czy o to chodziło :-) wino10751#23618 star (2010-12-14) Wiedziałem, że Ci się Deo spodoba: W ustach rozpoznać można aromaty
czarnej porzeczki, tytoniu, mokrego drewna obok rozgrzanego na
słońcu starego podkładu kolejowego oraz wanilii. Opis pochodzi ze strony importera, przynajmniej ten poniżej. wino10751#23621 star (2011-01-03) O winach brazylijskich piszą w Wine Economist. Ewa Rybak pisze, że XIX emigranci z Włoch ukształtowali rynek, a mi się zdaje, że portugalscy, sądząc po powszechności występowania portugalskich odmian w Brazylii, że o języku nie wspomnę, bo i związku to przecież z winami nie ma. Na IWines z kolei Maciej Klimowicz pisze o trzech ponętnych brazylijkach... z Winarium Marka Kondrata (on nawet brazylijki ma najlepsze, pewno sześć;). Na koniec, last but not least nasza braziliana. Jak pisze Ewa mamy już większego. wino10751#24276 |