star (2010-12-16) Ja tam schładzam, do skutku, można się zdziwić, jak wino wraz ze spadkiem temperatury smaczniejsze się robi. Takie alkoholowe. Aby jeszcze tylko pachniało. Bo po co się męczyć. 13 stopni to też dobra temperatura;) wino10766#23705
peyotl (2010-12-16) Można też za te pieniądze po prostu kupić inne, które nie wymaga takiego tańca. A to bajdurki z kontry... :-) wino10766#23707
star (2010-12-16) Trzeba na przyszłośc Panie Peytol sprawdzać ile alkoholu. Mnie jakieś chiljczyki kusiły, ale jak zobaczyłem alkoholu procent czternaście z zapasem to mi przeszło. wino10766#23709
star (2010-12-16) Nie wiem co to znaczy, ale rozumiem, że nic dobrego;) wino10766#23731
mikpaw (2010-12-16) Może nie uwzględniliście: "ma bardzo duży potencjał do leżakowania". Czyli trzeba pić na leżąco może albo na leżaku (w zimie na tarasie byłoby od razu schłodzone)? ;) wino10766#23739
star (2010-12-16) Mi podoba się balans (RedNacz też lubi;). Balansują chłopaki na krawędzi. wino10766#23741
gutro (2010-12-16) chciałbym pociągnąć ten wątek alkoholu. Zawsze są dwa wyjścia. Mówicie ochłodzić aby pozbyć się żeczonego a ja bym podgrzał tą resevę do 60 stopni i w ten sposób uratowal alkohol, resztę wylał do zlewu a z otrzymaneho destylatu można zrobić jakąś fajną nalewkę. wino10766#23758
star (2011-08-20) Uuups! Dziś je kupiłem, SW nie czytałem, będę miał za swoje. Jedyna nadzieja w nierówne butelkowanie, tonący brzytwy (Ockhama, a co to znaczy?;-) się chwyta. wino10766#32599
mikpaw (2012-06-11) Ocena: 5 A w mojej flaszce, co trochę poleżała alkohol, jakby się "wtopił" ;) Tzn. wciąż jest, ale już w akceptowalnej i niedominującej formie. Wino bardzo ładnie pachnie, na słodko, trochę owoców, czekolady, a przede wszystkim wanilia. Usta potwierdzają słodycz, ale już są trochę "oklapłe". Słabo z kwasem i życiem w tym winie, ale jednak da się wypić, a do duszonej wołowiny, to nawet, nawet... z pewną przyjemnością.:) W każdym razie w kontekście moich ocen, to spokojnie mogę dać 5+ mojej flaszce. No, a z tym, że już lekko czuć "starość", to może kwestia, że nie każda szafa w mieszkaniu jednak nadaje się do przechowywania wina ;) wino10766#41783
star (2016-06-30) Ocena: 6 Potwierdzam opinię MikPawia, wino miękkie i bardzo przyjemne, wszystkim na ognisku się podobało. Przy tym ma nieco głębi i posmaku. wino10766#528405
temi (2016-07-01) Piłeś jedenastoletnie wino z Biedronki?! Chapeau bas ... wino10766#528407
star (2016-07-01) Historia jest dość prosta. Mama znalazła karton w swojej kuchni, o którym zapomniałem: świetnie wypadły dojrzałe gruzińskie Saero (mistrzostwo świata, to jedno z najtańszych i najlepszych win) i portugalska Gadiva (jak ich piłkarze wczoraj, mistrzostwa euro im nie życzę), słabiutko francuskie Beard la Chapelle (ciekawe jak poradzą sobie Francuzi z Islandią?) choć niby grand cru z saint emillion. Cóż, taka sytuacja. PS. Aha dodam do tego świetnego Gevrey Chambertin od Potela, ale to już młodsze winko, w opytymalnej formie, rocznik 2009, pewno MM potwierdzi, mnóstwo przyjemności już dziś. Tyle wspomnień z kartonu zagubionego u mamy;-) wino10766#528408