Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Gadiva Reserva Lavradores de Feitoria 2005
Douro DOC
Portugalia
Tinta Roriz
Touriga Nacional
Touriga Franca
Cena: 29
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 10766
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Lavradores de Feitoria:
Gadiva 2010 Douro Malvasia Fin..

Gadiva 2009 Douro Malvasia Fin..

2007 Douro Tinta Roriz, Tourig..

2007 Douro Malvasia Fina, Gouv..

Gadiva 2006 Douro Tinta Roriz, ..

Gadiva 2005 Douro Tinta Roriz, ..

Grande Escolha 2003 Douro Tinta..

Meruge 2003 Douro Tinta Roriz, ..

peyotl (2010-12-16) Ocena: 4
Alkohol !? @Biedronka

star (2010-12-16)
Ja tam schładzam, do skutku, można się zdziwić, jak wino wraz ze spadkiem temperatury smaczniejsze się robi. Takie alkoholowe. Aby jeszcze tylko pachniało. Bo po co się męczyć. 13 stopni to też dobra temperatura;)
wino10766#23705

peyotl (2010-12-16)
Można też za te pieniądze po prostu kupić inne, które nie wymaga takiego tańca. A to bajdurki z kontry... :-)
wino10766#23707

star (2010-12-16)
Trzeba na przyszłośc Panie Peytol sprawdzać ile alkoholu. Mnie jakieś chiljczyki kusiły, ale jak zobaczyłem alkoholu procent czternaście z zapasem to mi przeszło.
wino10766#23709

gutro (2010-12-16) Ocena: 4
Splaśnięte wino/
wino10766#23723

star (2010-12-16)
Nie wiem co to znaczy, ale rozumiem, że nic dobrego;)
wino10766#23731

mikpaw (2010-12-16)
Może nie uwzględniliście: "ma bardzo duży potencjał do leżakowania". Czyli trzeba pić na leżąco może albo na leżaku (w zimie na tarasie byłoby od razu schłodzone)? ;)
wino10766#23739

star (2010-12-16)
Mi podoba się balans (RedNacz też lubi;). Balansują chłopaki na krawędzi.
wino10766#23741

gutro (2010-12-16)
chciałbym pociągnąć ten wątek alkoholu. Zawsze są dwa wyjścia. Mówicie ochłodzić aby pozbyć się żeczonego a ja bym podgrzał tą resevę do 60 stopni i w ten sposób uratowal alkohol, resztę wylał do zlewu a z otrzymaneho destylatu można zrobić jakąś fajną nalewkę.
wino10766#23758

star (2011-08-20)
Uuups! Dziś je kupiłem, SW nie czytałem, będę miał za swoje. Jedyna nadzieja w nierówne butelkowanie, tonący brzytwy (Ockhama, a co to znaczy?;-) się chwyta.
wino10766#32599

mikpaw (2012-06-11) Ocena: 5
A w mojej flaszce, co trochę poleżała alkohol, jakby się "wtopił" ;) Tzn. wciąż jest, ale już w akceptowalnej i niedominującej formie. Wino bardzo ładnie pachnie, na słodko, trochę owoców, czekolady, a przede wszystkim wanilia. Usta potwierdzają słodycz, ale już są trochę "oklapłe". Słabo z kwasem i życiem w tym winie, ale jednak da się wypić, a do duszonej wołowiny, to nawet, nawet... z pewną przyjemnością.:) W każdym razie w kontekście moich ocen, to spokojnie mogę dać 5+ mojej flaszce. No, a z tym, że już lekko czuć "starość", to może kwestia, że nie każda szafa w mieszkaniu jednak nadaje się do przechowywania wina ;)
wino10766#41783

star (2016-06-30) Ocena: 6
Potwierdzam opinię MikPawia, wino miękkie i bardzo przyjemne, wszystkim na ognisku się podobało. Przy tym ma nieco głębi i posmaku.
wino10766#528405

temi (2016-07-01)
Piłeś jedenastoletnie wino z Biedronki?! Chapeau bas ...
wino10766#528407

star (2016-07-01)
Historia jest dość prosta. Mama znalazła karton w swojej kuchni, o którym zapomniałem: świetnie wypadły dojrzałe gruzińskie Saero (mistrzostwo świata, to jedno z najtańszych i najlepszych win) i portugalska Gadiva (jak ich piłkarze wczoraj, mistrzostwa euro im nie życzę), słabiutko francuskie Beard la Chapelle (ciekawe jak poradzą sobie Francuzi z Islandią?) choć niby grand cru z saint emillion. Cóż, taka sytuacja. PS. Aha dodam do tego świetnego Gevrey Chambertin od Potela, ale to już młodsze winko, w opytymalnej formie, rocznik 2009, pewno MM potwierdzi, mnóstwo przyjemności już dziś. Tyle wspomnień z kartonu zagubionego u mamy;-)
wino10766#528408

star (2016-07-05)
Kontra.
wino10766#528435