Imperial Gran Reserva Gramona 2006 Cava Hiszpania Xarel·lo: 50% Macabeo: 40% y Chardonnay: 10% Cena: 45 Alk: 12,00% Kolor: m Nr 10852 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od Gramona:
peyotl (2010-12-27) Ocena: 6 Rześka jak morska bryza, owoc pojawia się dopiero w finiszu, kwaskowo wykańczając kompozycję, a wcześniej nuty chlebkowo-grzankowe, subtelny akcent drożdży. Jak dla mnie elegancja-Katalonia, choć porównać nie mam z czym, bo to chyba druga w życiu. Świetnie jej wytrawność pasowała do sałatki "firmowej" Pani.P. (przepis przy okazji), podanej z ziemniakami pieczonymi w całości (piekarnik, masełko, sól i smakują prawie jak z ogniska) @Barcelona/autokar
peyotl (2010-12-27) Ziemniaczek dla stęsknionej publiczności. wino10852#24047
peyotl (2010-12-27) I zawsze się zastanawiam, jak ten korek się tam mieścił... wino10852#24049
peyotl (2010-12-27) Hmm, producent też poczuł tę bryzę... : Gramona Imperial. wino10852#24050
mkonwicki (2010-12-28) A może to szyjka butelki się zwęża po wyciągnięciu korka, a nie korek puchnie? wino10852#24081
star (2010-12-28) Przy takim korku nie ma problemów. I drugi raz (i trzeci!) można zakorkować. Nie uwierzycie, ale to szampański, choć do/od solery się nadaje;) Od Selosse'a jest. Moeta właśnie nim zakorkowałem i pasuje jak ulał. wino10852#24082
peyotl (2010-12-28) Grzyb nr 480? A jaka rasa? wino10852#24088
peyotl (2010-12-28) Skoro kapselek jest "modny ostatnio w niektórych kręgach", no to wuala. Ciekawe, w którym kręgu się znalazlem, byle nie w ósmym... wino10852#24089
star (2011-07-06) Ocena: 6 Dobra, ale nie powalająca. Słabsza niż Juve y Camps i Bertha, bardziej wyrazista od nich, mniej zrównoważona i wyrafinowana, prosta dość mimo, że rocznikowa. Do homara;-) Ocena sześć, może słabe siedem? Cena w knajpie to 24E, w markecie ok. 14E. @Rias de Galicia, Lleida 7, Barcelona
wino10852#31080
star (2011-07-06) Wino do ziemniaka i do homara, czy może być coś bardziej uniwersalnego. Homar zanim się zaczerwienił, a może tylko zaróżowił, pewno ze wstydu, był całkiem ruchliwy i żywy. @Rias de Galicia, Lleida 7, Barcelona
wino10852#31097
star (2011-07-06) Narzędzia tortur, głównie dla jedzącego, bo homarowi już wszystko jedno. wino10852#31098
deo (2011-07-07) Stolik w gabinecie weterynaryjnym? Homar miał jakąś operację? wino10852#31109
star (2011-07-07) To raczej wizyta u patomorfologa, sekcja zwłok, a jak ci mawiają: ciała nie oszukasz;-) wino10852#31110