star (2011-01-06) Ocena: 5 Chude, ale byk. Peyotl pisał coś o surowym ojcu. Tutaj mamy ojca-trenera, zamordystę. Ciężko się je pije. Może kiedyś? Rurale mówił, że tarka. PawełPP pytał o kwasowość. Pachnie czekoladowo (to ładnie nawet) i asfaltowo (tu już mniej ładnie). W smaku pustawe i nijakie, mimo taniczności brak wypełnienia dobrym owocem, sucho w ustach. Choć czuć, że ambicja ich rozpiera.
Państwo de Marchi są właścicielami dwóch zabytkowych wsi. Ale gdzie? Tego nie odnotowałe. Ta piemoncka posiadłość to ich korzenie, do Toskanii później ruszyli. Wszak z Piemontu pochodzą, więc tu wrócili, aby wino robić. Syn Luca Paolo, ktoś się w tym połapał? Cena wywoławcza. Mają je w Enotece Polskiej?
marwin (2012-10-26) Uvaggio mam w piwnicy i otworzę w niedalekiej przyszłości. Czasem zdarza się jednak, że ktoś pija i do bazy nie wpisuje (jak ja) i liczę na takiego winopijcę.
Robcio na 90pkt ocenił to wino, więc... i jak długo w piwniczce ? wino10913#44981
star (2012-10-26) Wein-r? MdCC? Może oni próbowali Nebbiolo Lessona 2006? A póki co to przytoczę jeszcze opinię Wojtka w temacie dość ogólnym, bo apelacyjnym: W porównaniu do Barolo wina Gattinara (podobnie jak pobliskich, mniej dziś uznanych miasteczek – Lessona, Boca, Bramaterra, Ghemme, Fara, Sizzano) mają mniej owocu, więcej świeżości, są osobliwie powietrzne, chłodne, alpejskie, ale mają mocniejszą podporę garbników. Z tekstu "Garbniki, garbniki", który powstał przy okazji wizyty Giancarlo Travagliniego w Polsce, a w którym Wojtek nie zachęca do przedwczesnego otwierania tego wina:-) Co więcej moje skromne doświadczenia podpowiadają, że jeśli 2006 to jednak raczej warto poczekać. W Barolo na pewno, pisali o tym także w Magazynie Wino. Co innego 2007. wino10913#44982
star (2012-10-26) No to jeszcze opinia Tanzera z International Wine Cellar (pralinka) do kompletu, jak Parker już został wspomniany (pralinka) : 93 Points | International Wine Cellar , March 2010 ($70; 100% nebbiolo) Good full red. Mineral and sour red cherry aromas show a strong floral element. Sweet and lush on the palate, with intense red cherry, cinnamon, marzipan and raspberry liqueur flavors and nicely integrated acidity. Elegantly styled wine, finishing with suave tannins and very good grip. wino10913#44983
marwin (2012-10-26) @Star Przechowuję wino jak najlepiej potrafię. Najdłużej przechowywane wino leży u mnie 13 lat. Pite po 10 latach leżenia u mnie zawsze było O.K. - choć może mogły być lepsze. Nie wiem. Opinie Willycoyota są dla mnie ważne, bo najczęściej są mocno oparte o podłoże. Poboczne wątki Nebiolo w kilku wersjach leżą w piwnicy(czyli w szafie, w piwnicy czyli na strychu) wino10913#44984
star (2012-10-26) Krew, kreda i vermouth - tyle z CT (pralinka) wino10913#44992
star (2012-10-26) Ups! Inna Lessona. Teraz na temat. Kwiaty, owoce i moderna, beczka. Do tego primary, tak piszą na CT (pralinka) wino10913#44993
star (2012-10-26) Wein-r próbował tylko oprócz 2005 bodajże 2004, wg niego to dobre wina są. Za mało ma doświadczeń i powtórzeń, aby wyrokować o dojrzewaniu tych win, w szczególności o 2006. Na CT jak nie ma opinii MdCC to pewno też tej Lessony nie próbował, chyba, że mu się wpisać nie chciało, ale wątpię:-) Będziesz musiał się sam przekonać jak bardzo primary to wino jest;-) wino10913#44996
star (2012-10-26) W Magazynie Wino Wojtek Bońkowski pisał o de Marchi (pralinka) zaś w komentarzu Mario Crosta dodaje tak: De Marchi jest piemontczykiem i pochodzi z Lessona (w prowincji Biella). Tam, w starym zamku na ulicy Sperino, winifikuje swietne wino Lessona DOC Proprieta' Sperino ze szczepu Nebbiolo. Warto uwagi. Foto WB z Isole e Olena, toskańskiej posiadłości de Marchi. wino10913#44997
marwin (2012-10-26) @Star Dzięki za zaangażowanie. Gdy Ty szukałeś informacji o Lessonie, ja gotowałem 15 litrów bigosu. Gotowy będzie dopiero jutro wieczorem, po drugim gotowaniu. Na koniec orzeźwiłem się Veltlinerem. Fajny kwasior cytrusowo-jabłkowy. Choć pierwszy nos... riesling !? Prawie zawsze gdy piję veltlinery, powraca podejrzenie, że to jakiś mutant popromienny rieslinga. wino10913#44998
star (2012-10-26) Od kogo ten GruVe? Notki nie założę, bez obaw;-) wino10913#44999
marwin (2012-10-26) To jakieś wieloręczne winko jest. Łapki austriackie i niemieckie. Robione chyba specjalnie pod Kaufland przez Burgtal Kellerei. Później coś w Baden-Baden. Star, tak naprawdę, to nie ma co pamiętać. Takich win jest na pęczki. Moment był właściwy i dlatego bardziej mi się spodobało. Kontekst jest niemalże tak samo ważny jak wino. Prawie. wino10913#45001
marwin (2021-05-24) Ocena: 7 Warto było czekać, choć w necie niektórzy twierdzili, że wino jest po szczycie.
Kupione w śp. Kawa/Wino/Czekolada za 180zł.
Właściwie ocena 6,5, ale Star chce być oryginalny, więc... 7 niepełne. wino10913#531356
temi (2021-05-24) Koło mnie w dziwnym sklepie osiedlowym, gdzie różne rzadkie wina się pojawiają, jakiś nowszy rocznik po 220 pln chodzi.
BTW, potwierdzam, że nie da się dodawać win po prostu, tylko trzeba via komentarz albo wejść w dodaj podobne a potem zacząć wpisywać nowe wino jak się już znajdzie w systemie. wino10913#531357
star (2021-05-24) Czeka mnie przeróbka strony bo i tak na starym sofcie jedziemy ostatni już rok. wino10913#531358