star (2011-01-24) Ocena: 7 Jak to miło jak człowieka tymi Barolami częstują. Zwykle w momentach jak się człowiek najmniej spodziewa. biorąc pod uwagę, że dotąd kupowałem jedynie Barolo w promocjach, czasem fałszywych, a czasem prawdziwych, w zależności od perspektywy to tym milej jest być zaskoczonym niezłą flaszką takiego wina. Pierwsze Corino piłem dzięki MM, drugie (to właśnie) dzięki Rurale, który je z Florencji przywlókł. Dzenks men!
Wracając do wina, to próbowaliśmy je razem w Bziku Kulinarnym, na zadany temat Nebbiolo. Konkurencja była ostra, Contero wcześniej nas zachwycił rozmachem. No więc to wino, które spędziło u Rurale 8 lat w piwnicy (a propos naszych piwniczek można by podywagować i warunków dojrzewania) prostsze (od Contero chyba?). Dobry owoc, kwas, ciut gorzkości, też przypalonej, bardziej punktualne (kaman!), gorzkie posmaki. Ocena sześć/siedem. Super jabłko. Tu już nie wiem o co chodzi, może nietypowo dość jabłkiem (utlenienie pachniało), a może super jakość;) Ciężko rozszyfrować własne notki. @Florencja
star (2011-01-24) Stare Corino podobno fantastyczne są (na naszą ósemkę), w tym Rocche, ale siedem lat starsze (może warto czekać na nie, vide notka MM o Barolo Martinenga od Markiza Gresy):
# 1990 Corino Barolo Vigneto Rocche (Ken Vastola)
97 (WOTN for many, my WOTN)
Incredible nose of soy sauce and cherries.
The nose just grabs you. A special experience.
Chris, Jay, Michel and I all love it.
Most like it a lot. Chris:
"A nose so great you almost don't want to taste it
for fear it won't live up to that amazing nose."
In the mouth there are huge tannins but they are
fairly smooth and integrated. Great flavor. Very
long finish. Ready now (with 9 hours since
decanting) but will live 10-20 years. Great stuff!
# 1990 Corino Barolo Vigna Giachini
(Ken Vastola) 95-97
Much more backward. Reticent nose. Great fruit but
holding back. Even after 9 hours since decanting,
this wine is still too young and backward. Great
potential here. Needs 5 more years and
decanting. Drink 2009-2030.;