star (2011-02-18) Ocena: 5 Pinot raczej z tych śmierdzących (brett, kurze kupy, smar, czyli wioska;). Niemieckie Pinoty zresztą rzadko kiedy pachną. W
smaku leciutkie, słodkawe, przyjemniutkie. Ocena cztery/pięć, w zależności od upodobań. Do jedzenia dobre. Podobno dobrze sprawdza się z kurczakiem, salami i jakimś sosem... MarcinFutrzak sprecyzuje pewno. Wino z cyklu hołd rodakowi;) Z czasem czarny bez i aronia dominują w aromacie. @Centrum Wina
star (2011-02-20) Wcale nie było najlepsze, ale na pewno najsłodsze;) wino11155#26138
mikpaw (2011-02-20) Ocena: 4 Zupełnie nie moja bajka. Słaby nos: ogórki, kapusta, kiszonka generalnie, a po przewietrzeniu smar. Usta też nie dla mnie. Dużo słodyczy, potem kiszonka. Jakieś takie ściągające poliki. Chyba potem było też masło. Nie dla mnie to wino. wino11155#26143
marcinfutrzak (2011-02-21) Ocena: 5 Pierwszy raz piliśmy to wino do roladki z piersi kurczaka z serem korycińskim, zawiniętej w salami w sosie z czarnego bzu(u nas jeżyny i jagody, w drugiej odsłonie aronia, ale wówczas cierpkość spora) doprawionym winem - bardzo dobre danie pomysły Karola Okrasy. Obiad ze znajomymi, winko ogólnie smakowało, było fajnie (celowo używam tego słowa). Wino raczej lekkie, łatwo się pije, "bezpieczne" na imprezie.
W zestawieniu z konkurencją na degustacji wypadło raczej blado - w nosie śmierdziuszek, smak też bez rewelacji, owszem słodkość jakaś jest, ale nie zachwyca.
W przyszłości przy tym daniu sięgnął bym może po
PN od Purcari,zwłaszcza przy sosie z aronii.
@Centrum Wina
wino11155#26172
marcinfutrzak (2011-02-21) A propos sosów owocowych - co byście polecili do piersi kaczki z sosem pomarańczowo-truskawkowym wg takiego przepisu?
wino11155#26175
marcinfutrzak (2011-02-21) A tutaj znajdziecie link do tego przepisu.
wino11155#26176
star (2011-02-21) Dwa kierunki, przeciwstawne zresztą, choć może i nie? Jeden to jakiś niemiecki Riesling, kwaśny, ale ze słodyczą. Drugi to Pinot, podobnie powinien smakować jak ten Riesling. No bo z jednej strony jest pewna tłustość tej kaczki, choć pierś nie aż tak więc nie ma co jej kwasem aż tak przebijać, a z drugiej strony słodkość i lekkość sosu, do tego ten ryż i ananas w dodatkach. Chyba jednak Riesling, on sobie z wszystkim poradzi, a najlepiej to szampan, demi sec idealnie;) wino11155#26178
star (2011-02-21) Można też z Moscato z Asti, ew. z jakimś innym spróbować. Ciekaw jestem innych opinii? wino11155#26179
marcinfutrzak (2011-02-21) Sstar - dzięki za wskazówki:) Czy mógłbyś wskazać jakieś propozycje z win prezentowanych już na SW?
wino11155#26180
star (2011-02-21) Może jakaś Mozela z Waldipolu (powinna być w WiS na Krupniczej), czyli Insignum. A Moscato jest w każdym markecie, np. Santero. Znajdziesz wyszukiwarką:) Pozdrawiam. PS. Nie wiem czy Mozela i Moscato nie są za delikatne. Może jakiś nieco wyrazistszy Riesling, np. Classic od Schneidera z Tesco/Carrefoura. wino11155#26181
marcinfutrzak (2011-02-22) Jeszcze raz dzięki :) wino11155#26197