Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Prail Praedium Kellerei Schreckbichl 2007
Alto Adige DOC
Włochy
Sauvignon Blanc
Cena: 75
Alk: %
Kolor: b
Nr 11287
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Kellerei Schreckbichl:
Lafoa 2018 Alto Adige Sauvigno..

St. Daniel 2013 Alto Adige Pin..

Classic 2010 Alto Adige Gewurz..

Pfefferer 2010 Vigneti delle D..

Sand 2009 Alto Adige Moscato G..

Atisis 2009 Alto Adige Gewurzt..

Weisshaus 2008 Alto Adige Pinot..

Siebeneich 2008 Alto Adige Mer..

Pinay 2008 Alto Adige Chardonn..

Lafoa 2008 Alto Adige Sauvigno..

Lumo 2007 Vigneti delle Dolomit..

Lafoa 2007 Alto Adige Sauvigno..

Prail 2006 Alto Adige Sauvignon..

Siebeneich 2006 Alto Adige Merl..

St. Daniel 2006 Alto Adige Pino..

Lafoa 1995 Alto Adige Cabernet ..

star (2011-03-15) Ocena: 5
Chyba się przestraszyłem tego wina. Straszna sowinjonowata histeria;) Śmierdzi, że hej! Jedni, że kocie siki, dla mnie i Karola bardziej pokrzywą, Pani obok, że jałowcem (brawo!). Twist... in my sobriety;) Schreckbichl to nic innego jak Colterenzio. Dobre, choć nie kwasowe. Lekko gorzkawe, goryczkowe. Na pięć. [Powinienem może szóstkę dać? W końcu to wzorcowy Sauvignon jest. Smakował będzie i nie kazał się niczego domyślać. Przypisek post factum.] Akacja, czarny bez... to MikPaw zaczął czytać z etykiety. Czarny bez i może, w końcu on za ładnie nie pachnie;) Ale akacja? Słodka jak lipa przecież. Lipa! U importera na stronie widnieje ciągle 2005, stamtąd rocznik spisałem. PS. To było drugie, po szampanie Gimonneta wino w poznańskiej Winiarni Dominikańskiej, Chimera próbowane, podczas 18tych urodzin;) Solenizant już mógł pić alkohol:) @Vininova

temi (2011-03-15)
No to pobawmy się w precyzję: zawartość alkoholu - 13,3 %. I Chimera to nie solenizant, tylko jubilat. Dostojny zresztą :-)
wino11287#26942

deo (2011-03-15) Ocena: 6
Faktycznie histeria. Wydaje mi się, że moda na mocno pachnące Sauvignony minie tak szybko, jak przyszła. Mi już w każdym razie nie pasują i w ogóle wolę, jak wino słabiej pachnie. No chyba że to jest jakiś zajebisty, wielowarstwowy i dynamiczny bukiet, to wtedy proszę bardzo. Ale to nie był ten przypadek. Obiektywnie wino na 6, chociaż nie moja bajka.
P.s. przypomniał mi się równie przesadzony i histeryczny sb od Cloudy Bay, którym zachwyca się panel MW. Widocznie nie wszystkim jeszcze przeszło.

wino11287#26959

mikpaw (2011-03-15) Ocena: 6
Moim zdaniem kluczowa była tutaj temperatura, wino było za ciepłe. Bardzo charakterystyczne w aromacie ;) Chyba coś mi się zdało, że słabo z kwasowością, ale to może po tych szampanach ;) Wino dość smaczne. Podobno biodynamika. 5+6-
wino11287#26992

star (2011-03-15) Ocena: 6
W uwadze o szampanie jest dużo racji, szczególnie w kontekście kontekstu;) Mogło być kwasowe, ale szampan je zgasił. W sumie to obiektywnie też uważam, że szóstka, no ale piątkę dałem, bo mnie zmęczyło nieco.
wino11287#26994

ducale (2011-03-16)
Ja własnie piję "świezutki" przy Waszym rocznik 2009, alk 14% - dobre wino ale kilometry od SB z Zelandii.
wino11287#27037

mikpaw (2011-03-16)
A w którym kierunku te kilometry? Tylko nie pisz, że na zachód ;) Znaczy, które lepsze?
wino11287#27039

ducale (2011-03-16)
Na pewno mniej aromatyczne, bardziej stonowane i mineralne, ale niestety alkohol wyczuwalny może nawet za bardzo.
wino11287#27042

mikpaw (2011-03-16)
Dzięki. A może polecisz jakiś SB z NZ z porównywalną ceną dostępny "w miarę powszechnie" w naszym kraju? Kiedyś chodził za mną Cloudy Bay, ale odkąd ceny w Almie rosną i rosną, to się wstrzymałem ;) Może w promocji enerdowskiej się kiedyś trafi ;)
wino11287#27044

star (2011-03-16)
U nas odnotowano chyba 13,50, choć Temi zbadał sprawę nieco dokładniej i wyszło mu 13,30 procenta.
wino11287#27046

star (2011-11-08)
Białe do 100 zł i wielka niespodzianka. Tylko dwa medale dla Alzacji. Złoto zgarnia fermentowany na sztucznych drożdżach Sauvignon z Colterenzio w Alto Adige. Tyle WB na FB.
wino11287#35737

marek (2011-11-09)
pisałem już o Merlocie Riserva tego producenta a propos Grand Prix Magazynu Wino.
wino11287#35751

gp (2011-11-09)
WB na blogu napisał: "Chcąc nie chcąc, to najważniejszy w Polsce konkurs winiarski. [...] Dla mnie to jednak ważny sygnał, który można wysłać do winiarskiej publiczności. Ważne narzędzie do zachęcania, by próbowała ciekawych win."

"Złoto zgarnia fermentowany na sztucznych drożdżach Sauvignon z Colterenzio w Alto Adige."

Bardzo się cieszę, że rozumienie określenia "ciekawe wino" zaczęło oznaczać dla jurora GPMW wino po prostu smaczne i nadające się do picia przez większość pijających wina, a nie tak jak to do niedawna bywało, jakieś śmierdzące, "niejednoznaczne", rozwodnione dziwolągi pędzone w brudnej amforze zatkanej bawolim rogiem. ;-)

wino11287#35755

star (2011-11-10)
Dodam tylko tytułem uzupełnienia, że złoty medal dostał rocznik 2009 tego wina, a importerem, który je nadesłał jest ViniNova, który jak pisał Ducale, nie ma się wcale znowu aż tak dobrze i jej los nie jest do końca jasny. Nie wiem też czemu wg Wojtka ten SB jest ciekawy, jak nawet nie jest fermentowany na rdzennych drożdżach;-) Warto też wspomnieć, że srebrny medal zdobył Sylvaner 2003 Fricka, ponoć bardziej kontrowersyjny. Medal brązowy to Grand Cry Schlossberg Riesling z 2009, z Domaine Saint-Remy, z WineOnline. Kategoria 51-100.


Przypomnę typy Wein-ra w tej kategorii:
Bia≥e 51 - 100:
B9 (Pierre Frick Sylvaner Cuvee Precieuse Alsace 2003) - złoto,
B10 (D. Saint - Remy Riesling Alsace GC Schlossberg 2008) - srebro,
B0 (dŅoker / Jean Marc Brocard Chablis Vau de Vey 2009) - brąz;
Widać, że tylko Chablis z Prailem mu się pomylił, widać nie lubi win "smacznych" i "ciekawych":-)


wino11287#35785