temi (2011-03-18) Ocena: 7 Najmłodsze dziecię Vall Llacha. Ojciec biologiczny to wschodząca gwiazda hiszpańskiego winiarstwa, co amerykańskie ma kontakty (u Mondoviego ponoć bywał), Albert(o) Costa. Rewelacja! Skrzynkami brać. Między 6 a 7, ale piszę 7, bo za tę cenę nie piłem niczego równie dobrego od wielu lat. Uczciwej notki nie dam, bom pił wino w towarzystwie, w którym sporządzanie takowej w czasie kolacji uchodziłoby za grubiaństwo, pamięć mam zbyt krótką, a potem pite były jeszcze inne (nędzno-lidlowe) Iberyjczyki. Tyle pamiętam, że 15% alkoholu zostało wkomponowane idealnie, że była odrobina wanilii, mocne owoce leśne, może i odrobina czekolady, ciało, jednak bez otyłości i uczciwe, lekko ściągające taniny zanikające w długim, aksamitnym zakończeniu. Jak siądę w ciszy i spokoju do drugiej butelki to może coś dodam. Cenę wpisuję tę, którą żem internetowo ujścił: 11,5 euro + ca. 2,5 euro za transport. W Polsce, jeżeli się pojawi (Winkolekcja, która ma wyłączność na Vall Llacha?), będzie jak w mordę strzelił minimum 80 pln. @Silkes Weinkeller
temi (2011-09-05) Wygrałeś, Peyotlu Bystrooki. Po Twoich enuncjacjach na temat procentów nagroda może być tylko jedna: dobre (jeżeli to coś w ogóle może byc dobre...) piwo :-) wino11319#33245
star (2011-09-05) Zinfandel bije wszystkie Amarone... pod względem poziomu alkoholu oczywiście wg Alcoholics-Info:
Turley Zinfandel Duarte Vineyard Contra, Costa, California, vintage 2002. A 16.7% alcohol content. A dark color wine with a rhubarb-blackberry fruit flavor.
Zinfandel Block 11, Pocai Vineyards, Old Vines, vintage 2004. A 16.7% alcohol content. A dry, dark wine that comes in root beer, mocha, cherry pie, blackberry tea, and spice flavors.
The 2001 Late Harvest Zinfandel from Doce Robeles Winery. A 16.7% alcohol content. This wine, in addition to being an excellent dessert wine is also great with certain cooking applications such as chilli. Indeed, with its unique flavors and sweetness, this fine wine will result in a chilli with a unique richness and depth of flavor.
The 2001 Edmeades, Ciapusci Vineyard, Mendocino Ridge Zinfandel. A 16.7% alcohol content. This Zinfandel has a strong blackberry taste and a sweetness that tastes like raisins.
Turley Napa Valley Moore-Earthquake Vineyard Zinfandel, vintage 1995. A 16.8% alcohol content. A late harvest, dark color wine with very strong boysenberry-blackberry taste.
Turley Napa Valley Hayne Vineyard Zinfandel, vintage 1995. A 16.9% alcohol content. A late harvest, black color wine with a very strong blackberry-peppery-boysenberry taste.
The 1996 Turley Zinfandel, Hayne Vineyard - Napa Valley. A 17% alcohol content. A purple garnet color that tastes like very spicy and fruity berries.
Turley Wine Cellars Zinfandel California Old Vines, vintage 2003. A 16 to 17% alcohol content. A dark wine with a fresh berry-like taste. Approximately $40.00 per bottle.
Turley, Zinfandel Hayne Vineyard, NAPA Valley, vintage 1996. A 17% alcohol content. A dark, woody wine with a plum-blackcurrant-blackberry taste.
Turley Wine Cellars Zinfandel NAPA Valley Hayne Vineyard, vintage 1997. A 17.1% alcohol content. A dark wine with an explosive black cherry-raspberry flavor. Approximately $75.00 per bottle.
The 2000 Zinfandel Jackass Vineyard. A 17.2% alcohol content. 500 cases were made.
Turley Dry Creek Valley Grist Vineyard Zinfandel, vintage 1995. A 17.3% alcohol content. A late harvest, very dark wine with very strong blackberry-boysenberry taste.
Rutherford Hill Winery, NAPA Valley, Zinfandel Port, vintage 2002. A 18.5% alcohol content. A dark wine with a berry-like flavor with hints of spice and honey.
000 Zinfandel Port Old Vine, vintage 2000. A 18.7% alcohol level. A Zinfandel Port wine produced at four vineyards with oak barrel aging. 568 cases were produced.
wino11319#33247
peyotl (2011-09-05) Ha! A co do piwa, to w Ligurii nazywają je "spleśniałym chlebem w płynie"... :-) wino11319#33250
temi (2011-09-05) @peyotl I rację mają Liguryjczycy. W życiu trzy razy się do tej formy pieczywa przymierzałem i nie dałem rady. Chlubię się, żem nigdy butelki tego nie wypił. A skoro już o anatypiwnej inwektywie: starożytny grecki pisarz Atenajos z Naukratis nazywał je "winem dla ubogich". A że nie był on lewakiem, nie miał to być bynajmniej komplement... wino11319#33254
denko (2011-09-05) Sancta Piva di Warka ora pro nobis & Temi... wino11319#33255
mkonwicki (2011-09-05) Przesadzacie. Może nie próbowaliście dobrych piw, albo nie trafiliście na gatunek, który Wam podchodzi najbardziej? Jest tego dużo, a to co u nas jest w sklepach to mały wycinek możliwości smakowych piwa. Sam od paru lat pijam piwo sporadycznie, ale dobry belgijski Lambic, angielski Stout, Ale, albo Bitter potrafią być świetne. wino11319#33256
denko (2011-09-05) A mniej mistycznie, a bardziej merytorycznie: Za Atenajosa Biedronka żyła w przyczajeniu... i mam na to dowody: "Bios Biedronou... ston pritseajon kie krivon me ta ledwou dichon... " I tu rękopis Atejanosa przytaczany przez Tessalonikosa się urywa...Cała Hel(l)as! wino11319#33257
denko (2011-09-05) Benedyktyni mają dobre, ale dość drogo (polskie, belgijskie). wino11319#33258
temi (2011-09-05) @mkonwicki "Może nie próbowaliście dobrych piw"
Dokładnie to pytanie zadał mi pierwszy człowiek, którego przeszło 20 lat temu poinformowałem, że piwa z zasady nie pijam. I jeszcze drugie: "a może Pan próbował nie dość schłodzone?" :-) wino11319#33260
mkonwicki (2011-09-05) No i co w tym dziwnego? Jakby jakiś piwosz powiedział Ci, że nie lubi wina, to nie dopytywałbyś go jakich win próbował? Szansa, że ktoś nie trafił na nic dla siebie zanim ten ktoś miał szansę poznać temat i trafić coś dobrego jest spora. wino11319#33261
star (2011-09-05) Bo w życiu to trzeba mieć zasady - nie kolendrze, albo nie piwu;-) Ja jestem raczej flexible:-) wino11319#33263
mikpaw (2011-09-06) Najlepsze są piwa dolnośląskie. No ale żeby ich spróbować trzeba mieć "znajomości" ;) wino11319#33279
peyotl (2017-12-27) A teraz 2014 za 57 zł i znów rozczarowanie. Podstarzałe jakieś posmaki, taniny ścierne, może w ogóle butla trafiona... kto wie... Ale za to w tym samym pudle przyszło pięknościowe Mas Doix Les Crestes 2015, cóż za owoc, jakiż ekstrakt, ależ przyjemność. (88pln w 101, foto z interneciu) wino11319#529548
peyotl (2017-12-29) A gdzie zniknął komentarz, który dopisałem - że Priorat jak ta lala i z linkiem do lal w Prioracie? Alzheimer nie wysłał? wino11319#529552