Demi Sec Jackowiak-Rondeau NV Champagne AOC Francja Pinot Noir Pinot Meunier Chardonnay Cena: 120 Alk: 12,00% Kolor: m Nr 11385 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Jackowiak-Rondeau: NV Champagne Chardonnay, Pinot..
Demi Sec NV Champagne Pinot No..
Demi Sec NV Champagne Pinot No..
Vieille Vigneron Brut 2004 Cha..
Cuvee Vieilles Vignes 2004 Cha..
Brut Premier Cru Champagne Char..
| star (2011-03-28) Ocena: 5 Szampan, a sprawa polska. Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej,
świętowaliśmy w Jaśle pijąc swój
pierwszy w życiu szampan właśnie od Jackowiaka. Teraz, gdy Małysz kończył karierę i skakał ostatni raz, Hula hulnął szampana z chłopakami na odwagę, pod Arsenałem zebrali się harcerze, my udaliśmy się do Enoteki Polskiej by świętować urodziny. Szampan nam się tym razem trafił mało szampański (stare rezerwy;), prawie bez bąbli, grzybowo/drożdżowy w widoczny sposób nadgryziony zębem czasu. Słabszy niż kiedyś, słodki i rozlazły, do tego zapomniałem, że godzinka w lodówce to za mało, więc był za ciepły, nawet alkohol nieco raził, ludzie protestowali;) Cena promo. Ocena pięć/sześć, spadła na pięć/cztery. Następnego dnia był jak burgundzkie Verde, schłodzony i wypoczęty, smakował na szóstkę, gdy Chapuy odgazowany stracił styl i szarm, smakując nieco jak kwaśnawy jabcok. Wpisuję raz jeszcze, bo to jakby inny szampan, a może nawet inna partia/inna baza była. W zapasie mamy jeszcze Brut Premier Cru, ale z nim poczekamy na wybory nowego, a może starego premiera? @Pinot
star (2011-03-29) Teraz mi suponujesz, że piszę tak a nie inaczej, bo wydałem 120zł. Nie sądzę. Nikt też nie pisze, że ktoś specjalnie używał rezerw bazowych, choć Selosse jak widać robi nawet solerę;-) Podejrzewam tylko, że wino zrobione było ze starego wina bazowego. Kiedy było zrobione? Tego nie wiem, ale sądzę, że standardowo, po zbiorach. Gdzie przeleżało przez ten czas też nie wiem, zakładam po tym co mi mówiono, że u producenta. Póki co po dwóch próbach, uważam, że nie jest to bez sensu. Dla jednej epifanii i jednej kontrowesji warto było takie wino spróbować. Jak ktoś szuka świeżych bąbli niech kupi sobie Cavę. Jeśli ktoś szuka szampana po takiej flaszce może go rozczarować szybkie wymusowywanie, ale pewno bardziej ucieszy się, że to nie jest jakiś kwasior, dlatego uważam, że posiadanie demi sec w ofercie importera to dobry pomysł. wino11385#27490 deo (2011-03-29) Czytam o tym Jackowiaku, czytam i tak sobie myślę, że dawanie tylko jednej oceny takiej perełce to znaczne uproszczenie, żeby nie powiedzieć profanacja. Proponuję, aby szampanom oprócz normalnej oceny dawać punkty dodatkowe, również w skali 3 - 8, za degustację: - w temperaturze 15 stopni, - w temperaturze 30 stopni (to dla tych, co latem wożą wino w bagażniku), - po odgazowaniu, - po odgazowaniu, w temperaturze 25 stopni (to dla tych, co zabierają butelki z degustacji i piją w pociągu) :-) wino11385#27491 star (2011-03-29) Dobre;-) No właśnie, ale w sumie to jak oceniać wino, które próbujemy ewidentnie za ciepłe/za zimne? Z czerwonym to raczej jasne, jak za zimne, to czekamy, aż trochę się ociepli. Jak za ciepłe, to raczej nie schładzamy i piszemy, że alkohol razi i takie tam. Z tym szampanem to powinniśmy w Enotece Polskiej go po prostu schłodzić i tyle, nawet po otwarciu i ponownym zakorkowaniu (raczej innym korkiem, ew. w drugą stronę). Mój błąd. wino11385#27492 star (2011-03-29) Natężenie drgań proponuję dodać, w kilku wariantach, jak już trafiliśmy na polskie drogi, znaczy tory. A czemu piszesz Deo, że perełce? Żadna tam perełka, chyba, że piszesz o innej flaszce (z tej samej?) partii, którą próbowałem. Fakt, to była perełka:-) wino11385#27493 star (2011-03-29) Głupi przykład. Alkoholowe wino, z 14,50 albo i więcej. Warto więc schłodzić nieco bardziej. Ktoś próbuje zamiast nieco schłodzonej flaszki, za ciepłe i pisze, że to syf jest, bo alkohol wyłazi. Ocena jeśli bez dodatkowego opisu jednak dość nieprecyzyjna, bo to, że ktoś nie umie się z flaszką obchodzić to już nie jego problem. Dekantacja młodego czerwonego wina to podobny chyba przykład. Za wiele potem może z takich eskperymentów jednak nie wynikać. wino11385#27494 deo (2011-03-29) Jeśli natężenie drgań będzie duże, to wino będzie wibrujące. Stąd teoria o konieczności przechowywania w miejscu wolnym od drgań. wino11385#27495 gp (2011-03-29) @Zjełczałe to są prawie wszystkie szampany;) Takie masełko zjełczałe w mojej nomenklaturze, inni o drożdżach, serwatce, bułeczce z masłem, piekarni.
Bzdura. Na jakie ty szampany trafiasz, że piszesz "prawie wszystkie"? wino11385#27496 star (2011-03-29) No masz rację GP, są też te, które na owocowej/kwiatowej świeżej nucie jadą. Lanson mi przychodzi do głowy, limonkowy taki. A Tobie GP jakie "niepiekarnicze/ane" po głowie chodzą? Moet Chandon chyba też był raczej świeży aromatycznie. Bollinger, Selosse, Krug raczej piekarniane, Charles Heidsieck chyba też, reszty nie pamiętam, ale łatwo prześledzić co pijałem. Pewno fifty/fifty wyjdzie, choć przecież ta wspomniana nuta dość częsta w szampanach, raczej nie unikatowa. wino11385#27500 star (2015-03-12) "Les 3 choses que je ne supporte pas : le café brûlant, le champagne tiède et le femmes froides." tyle Oscar Wilde! wino11385#52247 temi (2015-03-12) Piękny cytat, tyle że słowa te (rzecz jasna po angielsku: “there are three intolerable things in life - cold coffee, lukewarm champagne, and overexcited women...”) wypowiedział nie Oskar Wilde, a Orson Welles. Szczególnie nie podejrzewałbym Wilde'a o stwierdzenie, że nie znosi zimnych kobiet: zważywszy że był homoseksualistą temperatura kobiecego ciała nie interesowała go chyba zbytnio. ;-) wino11385#52252 temi (2015-03-12) No i coś chyba w przekładzie na francuski się dupło ... wino11385#52253 star (2015-10-26) Zmienia się obraz tego świata, a w zasadzie to ziemi, tej ziemi. Kukiz i jego córki. Ale to nie pierwsza siła RP. wino11385#527588 star (2017-08-25) Co to za szampan? wino11385#529373 star (2017-10-27) 4000 butelek szampana, przetarg Rady Europejskiej ponoć... wino11385#529459
|