Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Wino na grilla, Fracia, Superiore Nino Negri 2007
Valtellina DOCG
Włochy
Chiavennasca (Nebbiolo)
Cena: 100
Alk: %
Kolor: cz
Nr 11706
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Nino Negri:
Sassella 2005 Valtellina Superi..

Sfursat 2004 Sforzato di Valtel..

Sfursat 2002 Sforzato di Valte..

Sfursat 2000 Valtellina Chiave..

star (2011-05-20) Ocena: 7
Zbliża się weekend, niektórzy grilla, a może i ognisko odpalą. Co polecacie? Ja tak wspomnieniowo Valtellinę bym wrzucił (może być inne Nebbiolo), a że znajomy zachwycony był tą właśnie, ponoć pyszną dla kogoś kto kwasiorów nie cierpi, a w klimatach Carlo Rossi się odnajduje i owszem, więc mogę chyba uniwersalnie to wino wszystkim wszem polecić, bo przecież jak to Nebbiolo świeżości pewno miało sporo. Cena od czapy.

star (2011-06-14)
Oj, oj... Marku. Jadłem pyszną grillowaną wołowinę z dobrymi winami, co prawda z Nebbiolo i było to bardzo fajne połączenie. Co do Pinotów to napisz może jakie piłeś, to zobaczymy ich styl. Ja kilka surowych, dość starych próbowałem i aż prosiły się o kawał mięcha:-)
wino11706#30298

marek (2011-06-14)
@sstar
jakie to były wina to już markiz mdcc opisywał u ciebie, bez trudu to znajdziesz. Może Nebbiolo dobrze do wołowiny pasuje ale co to ma do łaczenia wołowiny z grilla z winami na poziomie Bourgogne to nie rozumiem.

wino11706#30299

star (2011-06-14)
Masz rację Marku czasami wołowina do podłych, drogich burgundów jest za dobra;-) Pisałem, że to były porządne Nebbiolo, klasą nie różniące się pewno, a może i lepsze od niektórych burgundów. Markiz wpisał kilka razy różne burgundy, nie wiem o które Ci chodzi? Dla mnie taki Gouges spokojnie by dał radę dobrej polędwicy z grilla, perfect match;-)
wino11706#30301

marek (2011-06-14)
Sstar,chodzi mi o wina z tej degustacji, na której był Beńczyk,mdcc
bledy-i-epifanie
To były bardzo ciekawe burgundy ale do steków z grilla jest znacznie więcej win lepiej pasujących m.in. Bordeaux. Ale mnie chodzi o twój komentarz w którym stwierdziłeś ze Bordeaux i Bourgogne nie pasują ci do grilla. Moim zdaniem Bordeaux super pasuje a co doBourgogne zgadzam się z tobą że mniej pasuje. Teraz po wymianie mejli ty przechodzisz na drugą stronę i stwierdzasz że burgundy jednak pasują tylo żeby były bardziej skoncentrowane. Trochę zakręcone jest twoje stnowisko ale pozostańmy przy swoich zdaniach ;-)

wino11706#30306

star (2011-06-15)
Pewno o to Ci chodzilo: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/359
wino11706#30311

cerretalto (2011-06-15)
Nie rozumiem takiego bicia piany :). Czy jest coś takiego jak "wołowina po bordosku"? Za to jest wołowina po burgundzku i Bistecca alla Fiorentina. Z białkiem mięska dobrze kojarzy się wiele tanicznych win, obojętnie czy z grilla czy z patelni, obojętnie czy z Francji czy spoza Francji.

@Marek: dla mnie wino do wołowiny (czy jagnięciny) powinno mieć solidne usta bardziej niż nos dla poetów. A jakie usta trafiamy w bordo w porównaniu z Sangiovese, Nebbiolo czy Pinot Noir w podobnej cenie?

Jedno z nielicznych wielkich przeżyć w kojarzeniu wina z jedzeniem to dość już mało taniczny bo już 10+ letni Burgund pewnego gościa, z którym ideologicznie chyba mało się zgadzam, pity najpierw do wołowiny po burgundzku, potem do serów a potem zupełnie samodzielnie :).

wino11706#30312

marek (2011-06-15)
@sstar
tak o to chodziło;-)
@cerretalto
no własniewychodzi bicie piany jużz tego tematu i chciałem go zakończyć
Pytasz czy jest coś takiego jak wołowina po bordosku, oczywiście jest: antrykot wołowy po bordosku, jak poszukasz to znajdziesz nawet zdjecia na sstarwines;-)
To po pierwsze
Po drugie to odnosiłem się do stwierdzenia sstara że według niego średnio do miesa z grilla pasuje Bordeux czy Bourgogne. Ja uważam że akurat Bordeaux pasuje super i zdania niie zmienie, dotyczy to wszystkich poziomów od AOC Bordeaux do Premier GCC. Po co do tego wtrącasz porównania cenowe Bordeaux do innych win to tego nie rozumiem. Co do ust, to jestem tylko amatorem a nie zawodowcem i mam ograniczone możliwości probowania win z różnych regionow swiata, bo za wszystko musze sam zapłącić a nie mam darmowych szkoleń, ale najbardziej taniczne wina jakie pilem to były Bordeaux, te niliczne butelki Chianti czy Barolo pite w domu lub na degustacjach np. 101win.pl nic tutaj nie zmieniły. Pod tym względem tylko Ribera del Duero i Toro moga sie równaż z Bordeaux jeśli chodzi o budowę i taniczność. Taka jest moja ocena na podstawie tego co piłem. Nie rozumiem jak w ogóle można kwestionować solidność budowy win z Bordeaux.
Po trzecie piszesz o lączeniu 10 letniego Burgunda z wołowiną po burgundzku, ok zazdroszczę ci doświadczenia ale wątek dotyczył mięsa z grilla (np.steków) a nie wołowiny po burgundzku do której rezczywiście mocny Pinot może super pasować.
Mam nadzieje że wyjasnilem moje stanowisko.
Pozdrawiam

wino11706#30323

wein-r (2011-06-16) Ocena: 5
@Cerretalto. Nie wiem czy jest Ci znany profil "Autor/Marek". Dam 5+. Pozdrawiam.
wino11706#30339

cerretalto (2011-06-17)
@Marek: co do antrykota, to zwracam honor :) i nie mam kłopotów z przyznaniem, że wielkie wina z Bordeaux są wielkie. Jeśli potrafisz dobrac coś z Bordeaux mniej więcej w cenie mięsa do tego mięsa, to gratuluję, zwłaszcza jeśli kupiłes takie wino w markecie. Ja wolę Chianti, Rioja czy cos z Pinot Noir, ale i tak na końcu liczy się często coś innego niż samo wino. Między innymi dlatego do grilla rzadko kiedy warto dawać jakieś wybitne czy droższe wina. Wino to tylko dodatek do jedzenia.

A co do budowy, to sprawa jest chyba prosta - porównaj wina z różnych regionów w podobnych cenach i opisz sam sobie co czujesz w ustach. Zatkanie nosa nie będzie czasem błędem :).

Może dla Ciebie Bordeaux jest dobre na wszystko, ale ja mógłbym to samo powiedzieć na przykład o Chianti :).

wino11706#30400

star (2011-08-11)
Nic tylko na grilla to Pares Balta: http://www.sstarwines.pl/wino12100
wino11706#32259

star (2012-06-07)
O wołowinie i Chateauneuf pisze Ewa Rybak na blogu w Magazynie Wino. Mario Crosta woli raczej burgundzkie Pinot Noir z "boeuf bourguignon" wg tradicyjnej rady francuskich sommelierów: "de préférence Pinot noir de Bourgogne ou Bourgogne Passetoutgrains" www.gustave.com/recettes/boeuf-bourguignon a jego odpowiedź na to czy ChdP czy Bourgogne do wołowiny jest przepiękna: Ewciu! Z każdym winem jest tak: małżonka a kochanka. W tym przypadku małżonka to burgundzkie Pinot Noir a kochanka to châteauneuf-du-pape... Brasato al Barolo można przygotować też z Nebbiolem, które bardzo mniej kosztuje. Niestety nie smakuje lepiej. To prostytutka... PS. Wołowina po burgundzku + Ch-d-P = WNM | fot. Jola Cichoń. Nie wiem jaki jest wynik tego działania: WPB+Ch-d-P? Czy aby na pewno WNM? Ktoś ma jakiś inny pomysł?;-)
wino11706#41682

willycoyote (2012-06-09)
Tez Inferno 2008 Negri jest winem pewnie za 7+ czy jeszcze +, pomimo ze uwazam ta kantyne jako... FIAT a nie Ferrari! Brawo dla nich!
wino11706#41753

star (2013-02-28)
Jest mięsko, jest ognisko... brakuje wina:-(


wino11706#46969

star (2015-03-26)
Czasami brak steka z frytkami, że o winie nie wspomnę kończy się krwawą jatką (pralinka)
Jeremy Clarkson woli pić niż prowadzić... (pralinka) ale wywiad;-)

A czy mógłbyś wymienić - powiedzmy - pięć samochodów, które nigdy nie powinny były trafić do produkcji? Takich, które są aż tak złe, że jedyne, na co zasługują, to śmierć?

Lexus SC430. Morris Marina. FSO Polonez (przepraszam), Suzuki X90 i wszystkie współczesne Peugeoty.

wino11706#52344