ZAGADKA osiem serów trzy wina Alk: % Kolor: z Nr 11944 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
star (2011-07-08) Ocena: 0 Osiem serów do tego trzy wina. Podam wina: Moscatel, Tokaj i Garnatxa, wszystkie słodkie. Sery trzeba odgandąć z fotki, można rodzaj sera, to i tak trudne. No i dopasować: perfect matching;-) @Rias de Galicia, Lleida 7, Barcelona
marwin (2011-07-08) @star Czy dobrze zgaduję ? - Ty wino pod wpływem Barcelony łyżeczkami pijasz ?
Czy jeden z tych serów to lazur złocisty ? Jeśli zgadłem, to bawię się dalej. Jeśli nie to zabieram swoje zabawki i jadę do Hiszpanii szukać natchnień związanych z popsutym mlekiem. wino11944#31199
star (2011-07-08) Bingo MarWin! Oczywiście, że zgadłeś: rozumiem, że ten ostatni po prawej miałeś na myśli, nie jest to co prawda polski lazur, ale z lazurem morza można go skojarzyć, złocisty może i jest, na swój sposób. Widać nawet błękitną/zieloną pleśń (nie powiem, że szlachetną;-), a może i złocistą? Zgaduj dalej: pozostał Ci kraj tego niby-lazura;-)
Podpowiem, że dwa z tych serów mają nazwę apelacji winnych w swojej nazwie, w tym jeden przynajmniej część tej nazwy.
Co do kieliszków to muszę Cię Marwin rozczarować, najzwyklejsze, sam zobacz. wino11944#31204
temi (2011-07-08) Trzy strzały (grunt to się wstrzelić w kort/parkiet, jak mówią serwisanci :-)) - gruyere, thomme de savoie, roquefort, widzę. wino11944#31208
temi (2011-07-08) I brie. Tak żeby dobić rannego. wino11944#31209
star (2011-07-08) Czy mówiłem już, że niektóre są rocznikowe? Nie będę się znęcał. Temi oczywiście wstrzelił się w kort, tuż przy linii, która oddziela kibiców;-) Jeden jest typy gruyere, co więcej porównują go do comte i pochodzi z Sabaudii - pozostaje wstrzelić się z tym, który to jest, no i podać odpowiednią nazwę sera:-) Co do roqueforta, to pewno ten co obstawiany był jako lazur, to już cieplej... ale na pewno nie gorąco;-) wino11944#31210
peyotl (2011-07-08) Stilton i wszystko jasne. wino11944#31218
star (2011-07-08) Peyotlu, Stilton to już prawie gorąco.. fonetycznie i regionalnie prawie się zgadza, ale jednak jest mała różnica, a trzeba jeszcze podać, który to ser (jest osiem, liczymy od lewej do prawej). Dodam inną perspektywę (odliczamy wg poprzedniej, na tej fotce kolejność odwrotna). wino11944#31221
marwin (2011-07-08) @star Byłem nieobecny, ale zachęcony przez Ciebie wracam do gry - Alpen Kejze (fonetycznie) - czwarty od prawej, Tendre - drugi od prawej - jako hiszpański akcent zagadki. wino11944#31224
star (2011-07-09) Drugi od prawej (siódmy znaczy, bo liczymy od lewej) nie jest hiszpanski:-( Czy Tendre to: Mont Tendre (1679 m n.p.m.) - szczyt w górach Jura, najwyższy ze szczytów tego łańcucha górskiego, położony całkowicie na terenie Szwajcarii?
Czwarty od prawej, czyli piąty (od lewej) pochodzi z okolic Alp i owszem, ale nie z samych Alp, więc nie jest to Alpen Kaese:-(
wino11944#31229
star (2011-07-09) Stichelton z Notthinghamshire (brzmi jak Robin Hood z Sherwood czy Hobbici z Shire;-), od Stiltona rózni się tym, że robią go z surowego (niepasteryzowanego) mleka, o ile dobrze rozumiem. To numer osiem. Zostało siedem do odgadnięcia, choć ten a la gruyere, z Sabaudii, jest już prawie odgadnięty:-) Więcej o tych dwóch serach (Stiltonie i Sticheltonie) na stronie Jancis Robinson: www.jancisrobinson.com wino11944#31235
peyotl (2011-07-10) Prawie trafiłem, należy się nagr.pociesz. A to foto to jest takie wyraziste, że i tak tylko strzały w ciemno wchodzą w grę. Więc właściwie należy się nagroda główna. Mój adres dyr. zna. wino11944#31238
star (2011-07-10) Musisz wskazać poprawnie choć jeden, podać nazwę i numer. Fotki można powiększać, prawy przycisk myszki ci w tym pomoże. Zgaduj dalej. Warto! Nagrodą główną jest deska serów jaką można ufundować dla Nadleśnictwa na kolejny konkurs;-) wino11944#31242
star (2011-07-12) Nie znacie więcej serów? Podpowiem, że winna apelacja w nazwie sera jedna włoska i jedna francuska. Wśród serów jest też Cheddar, ale który? To był jedyny ser, którego nazwę znałem zanim je spróbowałem i poczytałem o nich. wino11944#31331
star (2011-09-03) Piąty z lewej na fotce matce to ser z Górnej Sabaudii - Abondance Fermier, z lata 2008;-) z rodziny gruyere, czy comte. Tak więc Temi obstawiający gruyere czy thomme de savoie był dość blisko. wino11944#33171