Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Trittenheimer Apotheke Ansgar Clusserath 2010
Mosel
Niemcy
Riesling
Cena: 50
Alk: 8,0%
Kolor: b
Nr 12262
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Ansgar Clusserath:
Vom Schiefer 2018 Mosel Riesli..

rurale (2011-09-07) Ocena: 6
To jest riesling, a nie dupa:) I wbrew nazwie miejsca pochodzenia pozbawione nut aptecznych. Przyznam, że ja w trzymanie prostych kabinetów nie bardzo wierzę. Nie wiem co może dobrego się wydarzyć z upływem czasu w tych miłych, choć przecież niezbyt skomplikowanych winach. Poza utratą świeżości, rzecz jasna. Z cru, goldkapsel, czy innymi wypasami (szczególnie słodkimi) to inna historia. @Enoteka Polska

star (2011-09-07)
Rurale pije do deo (2011-09-06) Riesling, który nie przetrzyma 2 lat? To dupa, a nie riesling! :-) wino12253#33291 A może do niego raczej przepija, że weselnym żargonem się posłużę. A dupa to jest w kabarecie Moralnego Niepokoju, znaczy nie ma już d... wróć - Pakosińskiej i to jest dupa! Jak pisze w Wysokich Obcasach Panowie ręką nagle zjeżdżają na tyłek... Jandę by się bał tknąć, ale taką miłą chichotkę z kabaretu - czemu nie. Fajny wywiad, fajna babka, szkoda, że się je przygodna z kabaretem skończyła. No ale teraz będzie tańczyła jako gwiazda (z ang. star;-). Kiedyś mię smutek naszedł, że Kabaret Potem zakończył działalność, teraz jakoś podobnie:-)
wino12262#33318

rurale (2011-09-07)
Co prawda, kiedyś Egon zrobił dla nas kabinetta w 1990 w Scharzhofberger i był świetny. I to na pewno nie była dupa. Nie miałem żadnych wątpliwości:)
wino12262#33337

star (2011-09-07)
Klawo jak cholera http://www.sstarwines.pl/wino11776 , no nie Egon? Jedyne co może się stać, to że trochę siary zniknie, ale czy rzeczywiście tylko kilka lat wystarczy, wątpię. Jednak wydaje mi się, że z bardziej owocowym GruVe może być trochę mniej sensowne czekanie, z Rieslingiem może mieć to więlszy sens. Ale jaki? Ostatnio próbowaliśmy kilka austriackich w tym Knoll i F.X. Pichler z 2010 i po prostu już były świetne, na dziś.
wino12262#33339

star (2011-09-07)
Asgard brzmi podobnie: http://www.sstarwines.pl/wino11997 Skąd oni te nazwy biorą?
wino12262#33342

deo (2011-09-07)
Wszelkie uogólnienia są do dupy. Także to, że Rieslinga trzeba trzymać przynajmniej 2 lata :-) Ja po prostu spróbowałem dość dużo młodych rieslingów i stwierdziłem, że one są jakieś niepoukładane przeważnie (choć zdarzają się wśród nich pyszne), i to niezależnie od klasy winiarza, ceny, kategorii itp. Każdy Riesling próbowany po jakimś czasie okazywał się lepszy. Zmiana polegała na utracie wrażenia słodkości (jeśli było), pojawieniu się nut naftowych i ogólnym wrażeniu większej harmonii. Nie pamiętam, żeby w którymś Rieslingu w ciągu 5 lat pojawiło się zmęczenie. Owszem, niektóre mogły wydawać się mniej świeże, ale i tak więcej zyskiwały niż traciły. W przypadku Smaragdów, alzackich GC czy mozelskich Spaetlese Trocken konieczność umiarkowanego co najmniej starzenia jest chyba oczywista. Co do win niższych klas - uważam, że do 5 lat zawsze warto. Ostatnio otworzyłem kabinetta od Studert-Pruma z 2007. Pycha. Warto było trzymać te 3 lata :-)
wino12262#33344

temi (2011-09-07)
@deo "W przypadku Smaragdów, alzackich GC czy mozelskich Spaetlese Trocken konieczność umiarkowanego co najmniej starzenia jest chyba oczywista."

Mam wrażenie że w przypadku kamptalskich Goebelsburgów też.

wino12262#33345

star (2013-06-05)
Spróbowałem. Szukałem. Nie znalazłem. Odwiedziłem Rossmana, Tesco i Biedronkę, zapomniałem o Samowarze z ofertą M&P, czyli Mirosława Pawliny. Znalazłem jakiś Palatynat, jakiś LiebFrauMilch, jakiś noname Riesling, ale nic z nad Mozeli w Skierniewicach. A taki zadano temat na wczorajszy Winny Wtorek. Może na następny mi się uda, bo na razie dupa.
wino12262#47936

star (2013-08-22)
Rajd Niemiec nad Mozelą (pralinka) szansą Kubicy. Rozłożony na aż cztery dni Rajd Niemiec zaczyna się od bardzo wąskich serpentyn wokół winiarni w Dolinie Mozeli. Jadący duża prędkością kierowcy z jednej strony zobaczą wysoki kamienny mur, z drugiej skarpę porośniętą winoroślami.
wino12262#48416