Szamorodni Szaraz Disznoko 2003 Tokaji Minosegi Węgry Furmint 60% Harslevelu 40% Cena: 30 Alk: 14,00% Kolor: b Nr 12308 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Disznoko: Szaraz 2010 Tokaji Furmint
Late Harvest 2007 Tokaji Furmin..
Szaraz 2007 Tokaji Furmint
2007 Tokaji Harslevelu
Aszu 6 2005 Tokaji Furmint 60%,..
Dry 2005 Tokaji Furmint
2003 Tokaji Furmint
Feledes 2003 Tokaji Furmint Feledes 2003 Tokaji Furmint Hattyus Aszu, 5P 2002 Tokaji F..
Mandolas 2001 Tokaji Furmint Mandolas, Feledes 2001 Tokaji F.. Feledes 2000 Tokaji Furmint Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Szamorodni, Edes, 2nd 2000 Toka.. Szamorodni, Edes 2000 Tokaji Ha.. Aszu, 5P 2000 Tokaji Furmint, H..
Aszu, 6P 1999 Tokaji Furmint
Aszu, 6P 1997 Tokaji Furmint
Aszu 5 1995 Tokaji Furmint 60%,.. Aszu, 6P 1993 Tokaji Furmint
Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint,.. Aszu 5, 2nd 1988 Tokaji Furmint..
| mkonwicki (2011-09-15) Ocena: 6 Delikatny, stonowany, utleniony, ale nie agresywnie, herbata, zioła, jabłka, orzechy itd. Fajny, ale nie wiem czy nie wolę bardziej intensywnych Samorodnych. @Disznoko star (2011-09-15) Pewno to kwestia rocznika, ale a propos rocznika to jest 2007 czy 2003? Disznoko mieli iść w nowoczesność więc dziwne trochę to utlenienie. wino12308#33734 mkonwicki (2011-09-15) 2003, pomyłka przez dodaj podobne. wino12308#33745 mkonwicki (2011-09-15) Dlaczego dziwne utlenienie. Są nieutlenione Samorodne? wino12308#33760 star (2011-09-15) Różne są, mniej lub bardziej utlenione. Wydaje mi się, że utlenienie nie jest konieczne, ot w beczce musi sobie podojrzewać, ciut się pewno przy tym utlenia, ale niekoniecznie tak jak w starych czasach. http://en.wikipedia.org/wiki/Tokaji http://pl.wikipedia.org/wiki/Szamorodni Starsze roczniki Disznoko były bardziej utlenione niż młodsze, w których nacisk kładziony jest na świeżość i owocowość. Tak mi się zdaje, ale mogę się mylić. wino12308#33765 star (2011-09-15) W anglojęzycznym odnośniku pisali jedynie, o zbotrytyzowanych gronach, więc to dojrzewanie w beczkach chyba nie jest konieczne. Brzmi sensowniej: zamorodni: This type of wine was initially known as főbor (prime wine), but from the 1820s Polish merchants popularised the name samorodny, (The word stems from Slovak, Prekmurian Slovene, and Kajkavian Croatian languages, which used to be spoken before the hungarization of the Pannonian Basin. The word is an adjective and means "self-grown", "the way it was grown", or "made by itself"). What sets Szamorodni apart from ordinary wines is that it is made from bunches of grapes which contain a high proportion of botrytised grapes. Szamorodni is typically higher in alcohol than ordinary wine. Szamorodni often contains up to 100-120 g of residual sugar and thus is termed édes (sweet). However, when the bunches contain less botrytised grapes, the residual sugar content is much lower, resulting in a száraz (dry) wine. Its alcohol content is typically 14%. Rocznik poprawiam z 2007 na 2003. wino12308#33766 mkonwicki (2011-09-16) Wszystkie Szamorodni, które piłem były mniej lub bardziej utlenione, dlatego zdziwiło mnie to, że mogą też być bez tlenu. Piłeś jakieś zupełnie nieutlenione? wino12308#33815 star (2011-09-16) Wydaje mi się, że tak, ale nie przeklikam swoich wszystkich notek teraz, bo net maruda. Pierwsze z brzegu, o proszę: http://www.sstarwines.pl/wino1258 Może przy wytrawnych utlenienie częściej się zdarza, ale wg mnie to raczej kwestia stylu winifikacji. Aszu też zdarza się coraz częściej w nowym, owocowym i nie utlenionym stylu: http://mysite.verizon.net/lachenmann/BWE99/tokaji.html The dispute over oxidation apparently led to the rejection of some wines submitted for approval as Tokaji Aszu as not being "typical" of the region (which can be read as "not oxidized enough"). However, the argument seems to have been settled, at least for now, judging by the new-style, non-oxidized Tokaji Aszu being released by several producers. U Szepsy'ego porównanie kilku roczników było wręcz książkowe, pisałem o tym na SW, znajdziesz. wino12308#33822 |