kuba (2011-09-22) Ocena: 6 Spätburgunder to jest niby to samo co Pinot Noir, ale jakoś beczkowi niemieccy moderniści tak się go nauczyli winifikować, że ma się nijak do francuskiego odpowiednika – podobnie jak w warstwie leksykalnej nazwa szczepu, diametralnie różna bywa jego lekkość na podniebieniu.
Tymczasem wino od Beckera okazało się burgundzkie per se. Aromaty dębu i wanilii delikatnie wprowadzały mocne odmianowe nuty czerwonych owoców i kwiatów, podbite pikantnością i lekkim kompotowym podgotowaniem. Usta były pełne i odświeżające, żywe, o średniej długości i wyraźnej, ale doskonale zbilansowanej z taninami kwasowości. A to był dopiero podstawowy Spätburgunder od Beckera, marzą mi się teraz bardziej wyrafinowane jego wersje…
Takie wina to zaiste piękny przykład, ile zdziałać mogą wespół w zespół francuski styl i niemiecka solidność – inspirujący, niczym niegdyś Europejska Wspólnota Węgla i Stali. Może warto się przyłączyć?
cocor (2011-09-21) Panie Kuba,
w którym składzie to wino przedają i po wiele? wino12357#33986
kuba (2011-09-21) Panie Cocor, w Monachium, w takich zajefajnych delikatesach przy placu Ratuszowym. Ceny nie pamiętam niestety, ale w 20 euro się zamknęło chyba. wino12357#33988
star (2011-09-21) Notka miała pójść jutro. Z blogu Kuby oczywiście pochodzi z Kontry. Ale jak już Cocor z przyszłości ją wywołał to dodam, że wspomniany artykuł z Decantera dostępny jest pod adresem Salwey.de. Dwanaście najlepszych niemieckich Pinotów opisanych jak trzeba, do tego ogólnie o czerwonych Niemczech. Z KLWines można zaś wyczytać o poprzednim roczniku: 2007 Friedrich Becker Estate Pinot Noir
SKU #1046517
Coming from one of the top producers of Spatburgunder (Pinot Noir) this "entry level" Pinot has the ability to make others look foolish. With the chalky soils in the area, Becker produces some of Germany's finest Pinot Noir. Full of spicy strawberry and bright cherry fruit, just a hint of tobacco and a dusty earthiness and layers of subtle textures tell you that you paid way too little for this offering. Delicious on its own, but also compliments heavier seafood, poultry and fine cuts of beef or game.
17$ KLWines.com wino12357#33989
star (2011-09-21) Tak więc notka z Decantera a propos topowego Pinota Pana Beckera brzmi tak:
Friedrich Becker, Kalgestein, Pfalz 2008 HHH 15.5 N/A UK www.friedrichbecker.de Black and red cherry nose and palate with hints of blackcurrants. Supporting acidity, smooth, opulent, ripe tannins, and a nutty finish. Accessible, but will develop well. Drink: 2011–2016. Nie najgorzej. Mogło być na przykład tak (jak przestrzegałem w innym wątku http://www.sstarwines.pl/wino12348 ): Weingut Salwey , Oberrotweiler Käsleberg, Baden 2008 HHH 15 £17.60 Tanners Musty oak nose but smooth red and black cherry fruits combine on the palate, with balancing acidity. Ripe, soft tannins recede into the slight oily touch on the finish. Drink: 2011–2014. To jest ta typowa niemiecka szkoła psucia kruchej natury Pinota. wino12357#33992
star (2013-07-02) Winny wtorek dzisiaj i bloggerzy piją Spaetburgundera. Jakieś propozycje? Mi do głowy przychodzi Buerklin-Wolff z Jung & Lecker oraz chyba także od pewnego czasu u Mielża. wino12357#48141