Rawson's Retreat Penfolds 2007 South Eastern Australia Zone Australia Riesling Cena: 84 Alk: 12,00% Kolor: b Nr 12414 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
star (2011-10-02) Ocena: 6 Rawson wycofał się z Shraza i postawił na Rieslinga;-) Łódź stawia na nowość z kolei. Tak więc w przyjemnej, nieco biznesowej restauracji w Łodzi, przy skrzyżowaniu Kopcińskiego z Piłsudskiego do sałatki z carpaccio można spróbować tego wyewoluowanego aromatycznie, ale w smaku cielistego i świeżego Rieslinga. Kwasu nie ma za dużo, ciała jest, treści i esencji nieco mniej, ale Riesling daje radę. O dojrzewaniu i życiu pod nakrętką kiedyś Australijczycy przekonywali serwując ponad 10-letnie Rieslingi. U nas też od Henschke. Ocena słabe, ale jednak sześć. PS. Cena resto 12zł za na oko 1/7 flaszki, do przełknięcia. Carpaccio zresztą też. @Nowa Łódź/PWW/FWS
mkonwicki (2011-10-02) Jakoś u nas niewiele australijskich Rieslingów. Ostatnio kilka zdań na ten temat z Rurale wymieniliśmy. Dość dobre opinie mają chyba te wina, kiedyś chciałem coś kupić, to tylko w Marksie znalazłem jedną butelkę. wino12414#34347
star (2011-10-02) Henschke ma chyba Sommelier, dostępne w różnych sklepach, nie sądzę aby to było słabe wino, choć mogę się mylić. wino12414#34348
rurale (2011-10-02) Po kilka etykiet mają polscy importerzy - Wines United oraz Wine Express. Ten pierwszy ma m.in. butelki od wielokrotnie wyróżnianego w różnych zestawieniach producenta Grosset z Polish Hill, a ten drugi uznane butelki z Howard Park. Niestety te wina nie są tanie. wino12414#34350
star (2011-11-10) Ocena: 6 Ktoś gdzieś pisał o dojrzewaniu tych Rieslingów pod zakrętką, czy szklanym korkiem. Ponoć dobrze całkiem się mają. A ten też się trzyma, w sumie fajnie, że importer nie oferuje najnowszych roczników, bo jako rzecze Deo kilka lat dla Rieslinga to dobry czas. Trochę z dna butelki mi się tym razem dostało więc bardziej miękko, ale ciągle świeżo i żywo. Nafciarz;-) Do sałatki makrelowej, z sałatą i rukolą, pomidorami, ogórkami i nie wiem już czym jeszcze w porzo się ten Riesling komponował. @Nova Łódź/PWW/FWS