Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Fontalloro Fattoria di Felsina 2006
Toscana IGT
Włochy
Sangiovese
Cena: 127
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 12429
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Fattoria di Felsina:
Riserva 2013 Chianti Classico ..

2012 Chianti Classico Sangiov..

2011 Chianti Classico Sangiov..

Pepestrino 2010 Toscana Trebbi..

Berardenga 2010 Chianti Classi..

Rancia 2009 Chianti Classico S..

Pepestrino 2008 Toscana Trebbi..

Fontalloro 2008 Toscana Sangio..

Rancia 2008 Chianti Classico S..

Castello di Farnatella 2007 Chi..

Lucilla, Farnatella 2007 Toscan..

2007 Chianti Classico Sangiove..

Castello di Farnetella 2007 Ch..

Poggio Granoni, Castello di Fa..

Castello di Farnatella 2007 Tos..

I Sistri 2007 Toscana Chardonna..

2006 Chianti Classico Sangiove..

Maestro Raro 2006 Toscana Cabe..

Rancia 2006 Chianti Classico Sa..

Lucilla, Farnatella 2005 Toscan..

I Sistri 2005 Toscana Chardonna..
Rancia 2005 Chianti Classico Sa..

Maestro Raro 2004 Toscana Cabe..

Poggio Granoni, Castello di Fa..

2004 Vin Santo del Chianti Ma..

Castello di Farnatella 2004 Tos..

Fontalloro 2003 Toscana Sangio..

Rancia 2003 Chianti Classico S..

2003 Chianti Classico Sangiove..

Maestro Raro 2001 Toscana Cabe..

2001 Vin Santo del Chianti Ma..

Fontalloro 2001 Toscana Sangiov..

Rancia 2001 Chianti Classico Sa..

Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..

2000 Vin Santo del Chianti Ma..

Reserva 2000 Chianti Classico ..

Rancia 2000 Chianti Classico S..

I Sistri 2000 Toscana Chardonnay
Castello di Farnatella 2000 Chia..
2000 Chianti Classico Sangioves..
Rancia 2000 Chianti Classico Sa..

2000 Chianti Classico Sangiove..
I Sistri 2000 Toscana Chardonna..
Fontalloro 2000 Toscana Sangiov..

Rancia 2000 Chianti Classico Sa..

Poggio Granoni, Castello di Fa..

Lucilla, Farnatella 1999 Toscana..
Rancia 1999 Chianti Classico San..

Fontalloro 1999 Toscana Sangiove..

Maestro Raro 1999 Toscana Caber..

Maestro Raro 1998 Toscana Caber..

Fontalloro 1997 Toscana Sangiov..

Poggio Granoni, Castello di Far..

Rancia 1993 Chianti Classico S..

1993 Vin Santo del Chianti Treb..
Fontalloro 1990 Toscana Sangiov..

Rancia 1990 Toscana Sangiovese

1990 Vin Santo del Chianti Tre..

Vin Santo 1990 Toscana Malvasi..

Maestro Raro 1990 Toscana Cabe..

star (2011-10-04) Ocena: 6
OTT, czyli Over The Top. Ekstrakt przyzwoity, ale trochę spieczone wina z tego rocznika. Ciemny kolor. Sporo drewna i ekstraktu, ale kiedy się ułoży? Męczące nieco, choć przecież długie, ale nijakie. Suchy garbik, to znaczy brakuje soczystości w końcówce. Słabo z dekantacją. Nie wierzę w ten rocznik zwyczajnie, wady co prawda nie namierzyłe, ale zwekslowali ostatnio w modernę ponoć w Feslinie. @Vinoteka13, Likus

pyton (2011-10-05)
Jeżeli jest tak, że w Toskanii wolą ludzie pić białe na tzw. codzień, a czerwone, szczególnie z tzw. wyższej półki, to mają sens tylko do jedzenia (bo inaczej nie smakują jak należy), to dla nowicjusza/nuworysza/neofity powstaje pytanie: Jakie wina czerwone wytrawne z Toskanii można pić jako tzw. "kontemplacyjne" ( a nie "kątem plujące"!). Kilka typów poproszę - @GP - dostępnych w PL.
wino12429#34491

gp (2011-10-05)
@"Jeżeli jest tak, że w Toskanii wolą ludzie pić białe na tzw. codzień, a czerwone..."

W Toskanii, w interiorze, to chyba jednak lokalesi piją więcej czerwonego. Lekkiego i kwaśnego. Takie odniosłem wrażenie.

wino12429#34492

cerretalto (2011-10-05)
@GP, rozumiem, to zdaje się bardziej kwestia wyboru miejsc niż win. W małych miejscowościach łatwiej o ogródek. Jak morze niedaleko, to przeważnie białe jest i tak naturalne ze względu na kuchnię, choć jak zobaczę w karcie ciekawe czerwone, to czasem skuszę się na odpowiednie danie - niestety to wychodzi przeważnie drożej. W Montalcino, Chianti Classico i Piemoncie to jednak trudno skupiac się na białych :).

@Pyton: no to jest tak, że idzie się jeść koło 20-21, je się bez specjalnego pośpiechu popijając cośtam co pasuje (a nawet do ciężkich mięsiw pasuje solidne Chianti Classico, niedroga Riserva czy Rosso di Montalcino) i potem u siebie czy kontemplacyjnie oczywiście można spożyć jeszcze coś, cokolwiek co się lubi :).

wino12429#34494

star (2011-10-05) Ocena: 6
Spróbowałem je ponownie, po dekantacji. Jest lepiej, a raczej inaczej. Z mięsem... wieprzowym:-) Choć nie tylko. Więcej kwasu, mniej garbnika. Dość cienkie (zaskakująco). Przyprawowe, ktoś gałkę muszkatułową wspominał, aromaty. Może nawet mięta, jodyna. Alkohol niestety teraz bardziej atakuje, choć chłodno. Usta nawet fajne, kwasowe, trochę alkoholowe. Pali w żołądek;-) Z czasem trochę klejem pachnie. Jodowo-przyprawowe. Dobra kwasowość, ale drapie i pali. Brak równowagi. Stylistycznie to trochę jak Capanna, dobre do jedzenia raczej. Z tych wieprzowin to najlepiej ze zrazami (pieprzne), karczek i miks z ryżem (tanie na mielone), słabiej. Dziś z wołowiną, bo zostało:-) Na deser dialog między mniej doświadczonymi winopijcami, których poczęstowałem tym winem:
Marssin:
Przydymione, bardzo mi się podoba. Wodniste w pierwszej chwili a potem takie konkretne.
Calineczka:
Ale co to znaczy konkretne? Jak konkretne to trzeba nazwać, bo tak to nie jest konkretne. Pachnie jak kiełbasa wędzona, bardzo dobrze mi się kojarzy.
Marssin:
Ty chyba mówisz o swoim dziegieciowym szamponie?
Calineczka:
Kłuje w prawo ucho, bo mam chore, jak piję. Ładnie pachnie, ale nie smakuje. Ja chyba wolę takie bardziej słodkie, za mało cukru.
Marssin:
Ono chyba z 200zł kosztuje.
Calineczka:
To wino za 200zł? Massakra! Nawet wołowina mu nie pomoże.
Marssin:
To jest wieprzowina kochanie.
Calineczka:
Może dlatego.

wino12429#34495

star (2011-10-05) Ocena: 7
GP miał rację. Przynajmniej co do tego, że z wołowiną (łopatka chyba, Pani w mięsnym coś o szynce mówiła), zrobionej na szybko (pieprz kolorowy i sól biała do smaku;-) dobrze ta Felsina wchodzi (przypomina mi się Capanna, też tak do jedzenia odpowiednia). Wąchać nie trzeba, popijać pyszne mięsko i tyle. Solo dużo słabiej wypada. A tak to gładko wchodzi;-) Kontekstowo więc siedem. Fotkę (wołowiny) oczywiście kiedyś wrzucę;-)
wino12429#34497

gp (2011-10-05)
Capanna to może być dość dobry trop. Przeczytaj sobie to co pisali inni i Ty tutaj o zapachu i smaku tego wina. Alkohol zbliżony, odmiana ta sama i w sumie to parę(naście) kilometrów od siebie. Jak miało 5 lat, było niezbyt zachęcające. Podobnie jak to. Dopiero teraz zauważyłem że coś z tą żołądkową gorzką jest chyba na rzeczy a i znamienne że opinią MdCC o Felsinie podpierałeś się w dyskusji.
wino12429#34500

star (2011-10-05)
GP, możesz rozwinąć: Dopiero teraz zauważyłem że coś z tą żołądkową gorzką jest chyba na rzeczy a i znamienne że opinią MdCC o Felsinie podpierałeś się w dyskusji. bo nie zdonżam. A co do wołowinym, to oprócz polędwicy (nie pręgi) wołowej co się nada na szybko?
wino12429#34502

star (2011-10-05)
Wydaje mi się, że tego typu winom: Felsina, czy Capanna dobrze robi dekantacja i towarzystwo (dobre;-) jedzenia. Same, solo mało spektakularne i z pewnością nie hedonistyczne, raczej wprost przeciwnie - masochistyczne dość. Trzeba sporo doświadczenia, żeby je dobrze w degustacji (w ciemno) ocenić. No właśnie a jak w Decnanterze Felsina wypada? A jednak dobrze: Classy, showing great typicity and good fruit. Elegant, ripe palate of floral, cedary black berry fruit with violet notes.
wino12429#34503

dzidek (2011-10-07)
A propos Felsiny - nie bylem, ogladam z zewnatrz.

Jezdzacym palcem po mapie polecam Google StreetView: http://maps.google.com

wino12429#34587

dzidek (2011-10-07)
A tu bardziej znane miejsce: http://maps.google.com
wino12429#34588

star (2011-10-08)
Temiemu i GP na pewno foto się spodoba. Naturalizm i czystość formy;-)
wino12429#34600

star (2011-10-08)
A po chwili...
wino12429#34603

star (2011-12-03)
Zacytuję jak w klasyku u Masłowskiej, a u nas (nich) w Ameryce: I've not had the 2006, but I've heard from others that it's starting to shut down as well. Na tym Forum, o 2004: 2004 Fattoria di Fèlsina Berardenga Fontalloro - Italy, Tuscany, Toscana IGT (9/25/2010). I'm having a hard time "getting" this wine. It has it moments but overall it seems a tad heavy and plodding. Not jammy but not as fresh and elegant as I'd like or expect. Tar notes, spice, and dark fruit with some basalmic notes. I don't see this improving in a way I'd like. z Cellar Trackera. I jeszcze: Apart from the fact that it was a leaf-day yesterday, I'm not at all surprised that this wine won't come out and play. If there ever were a Chianti for which the "young or old, but not in between" adagio applies, Felsina Rancia is the one. Once they close down from their early babyfat phase, they usually require serious cellar time before re-emerging. In the intermediate phase they seem dull and capricious with drying structure, which can't be cured by extended exposure to oxygen. Believe me: I've tried. Co może tłumaczyć moje kłopoty? Jak widać na poniższym obrazku i w notkach, wół aż tak znowu nie pomógł. Jak z Pauillac, może i niektóre Chianti mają słabszy pośredni okres, tak zwany czas kiedy wina się zamykają i żaden korkociąg nie pomoże;-) To dość ciekawa (robocza) hipoteza (która nie przyszła do głowy jakoś nikomu tutaj), a druga jest taka (powiązana), że flaszki nierówno dojrzewają. Ciągle też z jakąś wadą mogłem się spotkać, ale po tym co przeczytałem i po tym jak spróbowałem świetnego 2008, co do którego nie miałem żadnych wątpliwości to obstawiałbym jednak, że tutto chiuso.
wino12429#36584

star (2012-04-19)
Z rocznikiem 2004 kłopot miał, choć inny, raczej dojrzałość nadmierna, czy przejrzałość Wine Doctor: Fattoria di Fèlsina Fontalloro Toscana IGT 2004: This is also 100% Sangiovese, the major difference here being the soils, as some fruit comes from clay terroirs outside the Chianti Classico zone which is of course dominated by galestro and albarese. There is certainly evidence of evolution here, in keeping with the wine's seven years. There are some notes of mature, autumnal, stewed black olives, along with some soft, rather gentle, rather rounded-off fruit. The same style comes through on the palate, bringing a rather diffuse impression. It has a rather gentle style. There are some attractive elements here but overall this lacks weight and definition. From a tasting of Fèlsina and Fonterutoli wines. 14.5/20 (July 2011) Wygląda na to, że butelki nierówne. Różnie można trafić. Wczoraj zaś 2000 świetny! wino1691#40251 Całej nie wypiłem, dziś zaraz idę na zakupy po wołowinę:-) No i po nowy filtr;-)
wino12429#40266