star (2011-10-07) Ocena: 6 Sporo tych Conterno: Giacomo, Paolo, Fantino, można się pogubić. Rodzina? We wrocławskiej Cantinie na tak zwane lampki sprzedają - drogo, bo ze 20zł za kieliszek, spory, ale mimo wszystko. Przeliczał nie będę, wpisuję cenę na oko, od importera - Vininova. Styl dość surowy, wyniosły w młodości. Dość kwasowy i garbnikowy jak na podstawowe Nebbiolo. Pieprz i dym, raczej niż owocowość w aromacie. Słaba szóstka łamana na piątkę, za potencjał głównie. Ja opowiadam się raczej po stronie stylistyki Nebbiolo Faya, pyszne! PS. Chianti nie próbowałem, może ktoś na nie trafił?
Od importera: Winnica PAOLO CONTERNO została założona w 1886roku i dzięki pracy wielu pokoleń rodziny Conterno stałasię jednym z ważniejszych producentów wina w regionie. Winnica znajduje się na wzgórzach o nachyleniu 25-35%w kierunku południowym. Głównie uprawiane szczepy to Barbera, Dolcetto i Nebbiolo @Vininova/Cantina
star (2011-10-07) Ocena: 5 Słabo oceniane za oceanem. Tu jakieś Bric Ginestra Langhe 2003 - 83WS/88RP. Lepiej we Włoszech - GR 2/3. Nie wiem czy Bric Ginestra ma związek z tym zwykłym Langhe? wino12438#34559
star (2011-10-07) Notka z CT za 2007 rocznik mi pasi, choć to kolejne wino food oriented raczej: 88 points: Transparent, ruby red, with a darker brownish core and a brick rim. Quite aromatic, with OK typicity - cherry and almonds lead the way, with underlying floral notes, chalk, and a touch of tar. Good structure and flavor concentration, not a dull moment, though medium light in weight - tannins noticeable, but not overpowering. Comes across charming and honest, balanced with regard to oak and alcohol. Not a wonder of complexity, but an awesome everyday food wine (we paired it with Tagliatelle ai Funghi... a hit, of course). This is my fourth bottle and it's the best so far. Is it peaking? Hard to say, but it should hold up for at least a couple of more years in the cellar. Great QPR. Recommended. O roczniku 2008 opinii z CT nie bardzo rozumiem i raczej się nie zgadzam, choć to może kwestia rocznika: 85 points: Hard to argue with a Conterno Nebbiolo for less than $30CDN. Made in a more modern style that has softened the tannins considerably, but still varietally correct. No właśnie jak wyglądają ostatnie roczniki dla Nebbiolo? 2007, 2008, 2009? Poprzednie chyba dobre, nie? wino12438#34576
star (2011-10-07) Zapomniałem o Aldo Conterno, o jego winie wspomina w kontekście piemonckim Marek Bieńczyk: to nie są anonimowe wina ściemy:-) wino12438#34583