star (2011-10-14) Ocena: 6 Shiraz dla niedomyślnych. Wali po głowie. Mięta i przyprawy w aromacie - spicy Szeg Eksportu potwierdza;-) Niezły posmak, czuć garbnik, z dominantą czarnej, gorzkiej czekolady. Klasyka gatunku. Pije się nieźle, nie jest to nowoświatowa karykatura. Dodam, że serwowane schłodzone, w łódzkim Muzeum Włókiennictwa... a prząśniczki tkały grube płótna;-) PS. Ta szóstka słabsza, niż za Chardonnay z Edenu, niebo tym razem się nie otworzyło. @Dom Wina
star (2011-10-14) Rodzinną firmę Clarke'ów na degustacji reprezentował Steve Machin - International Sales Manager, choć wizytówkę miał Chrisa Hothersalla - European Representative, ale poradziliśmy sobie, skreślić nazwisko i dopisać swoje, to przecież żaden problem. wino12479#34782
mikpaw (2011-10-14) Ocena: 6 Dobry Shiraz. To wino i dwa z linii Shotfire przekonały mnie, że warto coś z tej Australii poszukać. Dziś co prawda we Wrocławiu nic ciekawego nie znalazłem, ale nie przykładałem się zbytnio do poszukiwań. AN.KA i sklepy osiedlowe, to chyba nie jest zbyt dobry trop, ale zajrzę do CW (chyba jakiś wysyp z Australii był w ich nowym sklepie na Dominikańskim...) i M&S. A wracając do wina: aromatycznie dla mnie dym, guma i przyprawy - nie odrzuca, chce się pić, chce się wąchać. ;) Smak bardziej po stronie ziemi, niż owocu. I wspomniana wyżej czekolada. 6 może z plusem nawet. Pozostaje kwestia ceny, ale porównując do win francuskich, czy kalifornijskich w podobnej cenie dostępnych na prowincji, to jakościowo jest to wino jeden-dwa szczebelki wyżej. wino12479#34806
star (2011-10-15) We Wrocławiu w Arkadii jest taki mały sklepik, importer, który ma w ofercie Rolling i Climbing, Chardonnay i Shiraz. Może je warto spróbować? wino12479#34811
star (2011-10-15) W listopadowym Decanterze dali mu 17/20, za kolejny, 2009 rocznik i tak opisali: Mint, raspberry, black pepper and game nose. Very floral, deep, fruity and intensely juicy in the mouth. Attractive and very fine with lots of weight. Drink 2012-2020. Alc. 14,5% i wycenili na 11 funciaków w Monentum Wines oraz Reserve Wines. wino12479#34822
star (2011-10-16) Oxygen management during vinification and storage of Shiraz wine aut. Stéphane Vidal, Olav Aagaard z Australian and New Zealand Wine Industry Journal, dostępny tutaj. wino12479#34841