star (2011-10-16) Ocena: 7 Jak ktoś myśli, że Merlot to zawsze budyń czekoladowy, to się nie zna. Pięknie ułożone wino. Z polędwicą wołową z zielonym pieprzem (do czego Niepoort poleca swoje słodkie Porto zamiast wytrawnej Batuty) wyśmienicie. Jest motoryka, jest drive. Miłe, że po tylu latach Merlot ten zachował świeżość... chciałoby się powiedzieć górskiego potoku, dobrą kwasowość i rześkość górskiego powietrza. Chce się pić. Garbnika przy pieprzu nie czuć, ale wino ciągle ma siłę i witalność. Gravner zdaje się tego wina już nie robi.PS. Rurale zezna pewno skąd je przytargał i za ile je kupił. Dla mnie to jeden z faworytów (obok Domaine de Vougeraie Mazis Chambertin les Mazeyrols 2002) tego wieczora.
mm (2011-10-16) Ocena: 7 Zaskakujace. Bardzo odswiezajace. Co do tego burgunda, to musze Cie poprawic: Charmes Chambertin Les Mazoyeres. wino12489#34830
rurale (2011-10-16) Kupiłem gdzieś w górach. Za niecałe 40 euro. Niemało, ale warto było. Upływu lat w ogóle nie czuć, lekkie, eleganckie. Ułożone. Bardzo wysoki faktor pijalności. Moment i już go nie ma. wino12489#34837
mdcc (2011-10-17) Ocena: 7 Na pewno największe zaskoczenie. In plus oczywiście. Wszystkiego bym się spodziewał ale nie takiego wina. Rześkie, zrównoważone, chyba w idealnym punkcie czasu otwarte. wino12489#34864
star (2012-11-26) Rosso z 2004 zdumiało Wojtka młodością: (pralinka)Gravner Rosso 2004, wino zdumiewające przede wszystkim młodością, a raczej bezczasem – podejrzewam że za 50 lat będzie smakowało tak samo. A tu jak oceniane jest przez innych (pralinka) 3 kieliszki Gambero Rosso, 4 winogrona AIS w Duemillavini, 93/100 u Parkera w Wine Advocate. Prawie czysty Merlot (pralinka) z małym 10% dodatkiem Cabernet Sauvignon. Pewno następca naszego czystego Merlota. Pewno jeszcze nie z amfor, choć może? wino12489#45531