Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Uvaggio Proprieta Sperino 2007
Coste della Sesia DOC
Włochy
Nebbiolo 60%
Vespolina 20%
Croatina 15%
Cena: 100
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 12551
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Proprieta Sperino:

dzidek (2011-10-27) Ocena: 5
Czasem dalej pada jablko od jabloni, choc ojciec ponoc tez z Piemontu. A cala rodzina zgodnie zapija zraziki :-)
Ostrzegali przed tym winem, wiec troche na sile usiluje znalezc w nim cos dobrego (-> cena) i... kiepsko mi idzie. Gorzkie pomarancze. Fakt, ze kwasu malo, ale slodyczy tez niewiele. Lekkosc, zwiewnosc i finezja slimaka. Malo Nebbiolo - po co dolewali czegos innego, lokalna tradycja? Po paru godzinach lepsze (a ktore wino nie jest?) Nie rozumiem idei, podpowiedzi poprosze.
@Enoteca Tre Bicchieri

star (2011-10-28)
GP proponuje wino12544#35185 zunifikować Uvaggio: http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Uvaggio&inc=lookup.php podpowiedzcie może jak? Bo wiadomo, że to od ludzi de Marchi wina, z drugiej strony posiadłości mają trochę to tu (Toskani), to tam (Piemont), no więc co proponujecie jako producenta? Isole e Ollena zostawię, ale z tymi Uvaggio to mam kłopot, a to trzy wpisy więc łatwo coś ustalić. Czekam na propozycje.
wino12551#35188

gp (2011-10-28)
Be sensu zostawiać Isole. Przecież to nie ma żadnego zawiązku z Proprieta Sperino. Idąc tropem własnościowo-rodzinnym to by trzeba na przykład te wszytkie wina wpisywać jako GIV.
wino12551#35190

star (2011-10-28)
To może jak Peyotl napisał jako producent - Vigneti de Marchi, a w nazwie wina - Proprieta Sperino, wtedy będzie i odniesienie do nazwiska Marchi, ale też i do posiadłości, jakby ktoś chciał szukać potem?
wino12551#35194

dzidek (2011-10-28)
Z innego watku:
> Ciekaw jestem czy Dzidek czytał opis 2006 zanim swój wrzucił... ;-)
Przeciez wprost sie odnosi... :-)

wino12551#35200

star (2011-10-28)
A tak a propos to rocznik 2006 (Uvaggio na 5-6 oceniłem w 2006) w tamtych stronach (Piemont i okolice) lepszy jest niż 2007, czy raczej odwrotnie?
wino12551#35201

dzidek (2011-10-28)
erobertparker tak samo wysoko ocenia 2006 i 2007 w przypadku Barolo, Barbaresco 2007 wyzej: http://www.erobertparker.com/newsearch/vintagechart1.aspx
Ale z Barolo do Gattinary/Lessony zdaje sie kawalek jest. Mnie tez interesuje 2006 vs. 2007 w Piemoncie, moze ktos przytoczy inne opinie?

wino12551#35202

star (2011-10-28)
Tu akurat starsze roczniki ocenia niejaki Tom Hyland na stornie LearnItalianWines, nie znam człowieka. Co gorsza zatrzymuje się przed 2006 właśnie:-( Wspomina jedynie 2006 i 2007 w te słowa:
Also on the next two vintages: 2006 and 2007. These wines will not be released until 2010 and 2011, respectively, but I can offer some thoughts, based on barrel samples I have tasted, as well as other red wines from this area. 2006 should be a very good/possibly excellent year for Barolo. The wines will definitely be richer than those from 2005 and may age longer. The only problem will be acidity, as this was a slightly hot growing season; the acidity will be at lower levels than 2005.
Regarding 2007, this has the possibility of being an outstanding Barolo vintage. Impressive concentration, ideal acidity and rich, well integrated tannins. These are beautifully structured wines that should age for decades. My argument here is based not only on tasting a few barrel samples of Barolo as well as a few other examples of Nebbiolo from the area, but also on comments from local winemakers who told me in 2008 that while the 2005 and 2006 Barolos would be very good, I should wait for the 2007s, which would be outstanding.


wino12551#35205

willycoyote (2011-10-28)
Krol Nebbiolo nie znosi malych beczek barikow, szczegolnie z ksieznami Vespolina i Croatina. Wino to jest poza tradicjami Piemontu, ubiera sie wiec w drewnie zgodnie z wymogami toskanskimi, lezakuje 18 miesiecy w barikach a tylko czesciowo w tonneaux i slawonskich o 15 hl, nie smakuje mi w ogole od samego poczatku. Ocena 5 juz jest granica, pomimo ze producent De Marchi (Isole & Olena) jest jeden z najlepszych w Chiantishire a nieraz zasluguje na 8 z tonskanskimi jego slynnymi winami.

wino12551#35206

cerretalto (2011-10-28)
Pamiętam, trochę jak przez mgłę pierwszy wieczór Klubu Leniwca http://collegiumvini.pl/main2.php?r=cv&t=2i&k=gal&p=galeria81-klub_leniwca-inauguracja (to nie było chyba w Arkadach) i przy stoliku był jakiś konsensus, że te piemontczyki Paolo są tak twarde, że sporo będą musiały jeszcze poczekać.
wino12551#35207

willycoyote (2011-10-28)
Cerretalto ma racje o co chodzi Lessona.
wino12551#35211