Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Castello di Volpaia 2008
Chianti Classico DOCG
Włochy
Sangiovese
Cena: 60
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Nr 12587
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Castello di Volpaia:
2009 Chianti Classico Sangiov..

Riserva 2004 Chianti Classico S..

2001 Chianti Classico Sangiove..

Coltassala 2001 Chianti Classic..

Riserva 2000 Chianti Classico S..

dzidek (2011-11-01) Ocena: 6
Biedronka do topienia, Volpaia do popicia. Jelenia. Wiem, ze to wbrew sztuce, ale sumaryczny efekt lepszy od spodziewanego. Jak z mloda podstawowa Volpaia, nad ktora krecili nosem, a okazala sie calkiem dobrym winem. Co prawda nie pogiela jak rocznik 2001 Rurale (przy okazji - piles cos dobrego z Chile?). Nos ladny, w ustach bardziej ziemia niz owoc, jelen niestraszny i jesli czegos brak, to chyba przede wszystkim czasu. Obiektywnie piec, od swieta i na przyszlosc szesc. @Enoteca Tre Bicchieri

dzidek (2011-11-21)
Zawodnicy w komplecie, wiec - wracajac do sprawdzania kondycji - bedzie Chile panel wlasny. Na pierwszy strzal: duze marki, srednia polka, mlode roczniki. Napisze cos, jak przezyje... :-)
wino12587#36191

star (2011-11-21)
Fajny zestawik, oldskulowy, dość klasyczny, zero Bio Bio;-) Ciekawe jak będzie?
wino12587#36192

deo (2011-11-22)
Właśnie ostatnio piłem podobnego Montesa - Merlot z 2007. Dobre wino, bez wodotrysków, ale naprawdę porządna robota; szczególnie zaskoczył mnie solidny kwasowo - taniczny kręgosłup - oczywiście wypełniony owocem, ale bez nadmiernej dżemowatości. Powinni tego spróbować ci, którzy kiedyś wypili butelkę Gato Negro i na tej podstawie wygłaszają idiotyczne opinie o chilijskich Merlotach :-)
Z kronikarskiego obowiązku: kupione w Zgorzelcu za 50 zł, ocena 6

wino12587#36222

deo (2011-11-24) Ocena: 6
fotka jeszcze @Heidi Heido


wino12587#36311

deo (2011-11-24) Ocena: 6
A to jeszcze dorzucę argentyńskiego Malbeka. Stylistyka podobna, tylko owoc trochę bardziej wyraźny, ciemniejszy. Wino dla ludzi :-) @Marks&Engels


wino12587#36312

dzidek (2011-11-28)
Meczenie Chile trwa. W miedzyczasie zrobilem subiektywny i skrotowy wypis z wzmiankowanej wczesniej w tym watku ksiazki: Peter Richards, The Wines of Chile, Mitchell Beazley 2006 (wszystkie cytaty ponizej z tej pozycji). Ksiazka juz nienajnowsza a Chile szybko sie zmienia, ale jest to jakis kierunek rozwazan - jesli zawierzyc opiniom autora i przyjac, ze dobre tendencje sa stale. Moze sie komus przyda.


Elqui
- Falernia (-> Alta Tierra Syrah): scepticism towards the North (hot) challenged in 2005: Wines of Chile Award

Limari
- Tabali: a debut to die for, vine age (plantings 1993-98), mariage of vibrant character and finesse, whites and reds impress across the board

Aconcagua
- Errazuriz: after split from Mondavi in 2004 commited to Aconcagua, excellent quality accross the range though top wines overpriced
- Sena: converted to bio, still work in progress, glimpses of real quality, but lacking integration and vibrancy

Casablanca
- Villard (-> Pinot Noir): Old World lightweight style, lacking concentration and personality

San Antonio
- Casa Marin (-> Sauvignon Blanc, Pinot Noir): individual style, SB impressive, PN more work needed
- Matetic (->EQ Syrah): organic, bio pending, first example of Chilean new style of cooler-climate Syrah
- Leyda (-> Lot21 PN): room for improvement though one of the better Chilean PN for the money; some excellent wines at the top end but commercial approach (base wines lacking concentration and essence of this wonderful terroir)

Maipo
- Almaviva: consistency of character, elegant balance and complex flavours, quality does justify a premium price, excellent second label Epu (occasionally made, can be bought at the winery)
- Antiyal: just 6ha, at the forefront of developing organic and bio viciulture in Chile, just two wines: Antiyal and Kuyen; Mediterranean style (by winemaker, rather Californian by author); have improved steadily since debut, very approachable young
- De Martino (-> Carmenere): one of Chile's most interesting and promising wineries, organic, at the foreront of researching and documenting Chile's terroir; occasional tendency to overdo things with extraction, oak and alcohol

Cachapoal
- Altair: niche project with substantial financial backing, just two wines (Altair, Sideral); concentrated but structured, complex and ageworthly style; common problem with Chilean icon launches: stellar prices

Colchagua
- Casa Lapostolle: courts headlines like few others, services of Michel Rolland obtained with exclusive rights in Chile; whites often below par, alcohol levels in reds can be high, endemic over-ambition mainly relating to pricing policy (entirely unsuccessful blend Borobo); individual wines (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah) more successful; focus on purity reaches maximum expression in Clos Apalta
- Emiliana Organico: quality exemplary from the outset, first large-scale organic project in Chile (now bio certified); wines made in bold style though with roundness and complexity, two top wines (Coyam and G)
- Montes: on the move, $6.5 milion winery designed on feng shui principles; most successful: Purlple Angel and Alpha Syrah, structure and power balanced by juicy fruit; elsewhere in the range: good value and much interest

Curico
- Miguel Torres: first foreign winery to invest in Chile (first wines in 1980); clonal selection programmes, vine material imports; but also: single-vineyard Cabernet Sauvignon (Manso de Velasco, one of flaghip wines) made from 100 year old vines (rare in the world), though it would benefit from blending according to the author

Maule
- Gillmore (-> Hacedor de Mundos, Cobre): a rising star, almost Italianate perfume matched by ripe fruit and crisp underlying acidity
- La Reserva de Caliboro (-> Erasmo): joint venture with Francesco Marone Cinzano (the family also owns Col d'Orcia), Cabernet Sauvignon/Merlot, astounding class as for a debut in 2001

Bio Bio
- Corpora, Canata, Quitralman and other investments - promising but all need time

Malleco
- Soldesol (Aquitania): partnership with Paul Pontallier; Chardonnay and Pinot Noir, combination of high natural acidity and richness of structure; under development

wino12587#36376

star (2011-11-29)
Wine Anorak też testuje wina z Chile - http://www.wineanorak.com/tchile.htm
wino12587#36471

dzidek (2011-11-29)
Koniec panelu. Efekty troche do przewidzenia, troche banalne. To nie sa zle wina... w swoim stylu. Mozliwe, ze sa nawet lepsze niz kilka lat temu, ale w miedzyczasie moje podejscie do wina tez sie zmienilo. Niekoniecznie na lepsze :-)

Brak mi i umiejetnosci, i weny, by rozbierac te wina po kolei i z osobna. Syrahy bardziej owocowe niz cabernety, cabernety chyba najbardziej klasyczne, ale nudne, pinoty napakowane i bez cienia elegancji (Casa Lapostolle) albo lzejsze, ale puste (Montes). Ogolnie emocji brak. Wysoki alkohol nie wybija, bo jest go czym przykryc, ale co z tego. Slodyczy duzo, kwasu malo. Wietrzyc nie trzeba, po paru godzinach bez zmian. Choc tu Errazuriz Shiraz mnie rozbawil - po otwarciu owocowa bomba, po dniu w lodowce owocu zero, zostalo samo drewno. Fakt ze to wszysko bardzo mlode wina, ale czy kilka lat w butelce jakos znaczaco im pomoze? - watpie, moze nawet zaszkodzi. Z drugiej strony nie wiem jakie steki potrzebne, by pic je dzisiaj z sensem. Jest rowno, w pewien sposob aktrakcyjnie i na duza skale. Choc taki Pinot z Casa Lapostolle to o dziwo raptem 440 skrzynek po 12 butelek, jak pisza na stronie producenta. Ci tez akurat chwala sie, ze winnica organic a nawet bio. Chyba trafilem na dobra butelke.

Montesy lepsze (a najtansze w tym zestawieniu), Errazuriz Shiraz najslabszy, reszta gdzies w srodku. W sstarowej skali calosc od 4 do 5.

To jest polka 13-19 euro czyli na przyklad Chianti, Rosso czy Nebbiolo od bardzo dobrego producenta. Jak dla mnie bez porownania. Dla innych byc moze odwrotnie. Pamietam, jak kiedys odwiedzilem dobrych znajomych z jakas wloska butelka (chyba wlasnie podstawowym Chianti od kogos z czolowki). Gospodarz pokrecil nosem, po czym z blyskiem w oku otworzyl swoje Montes Alpha Syrah - "widzisz Dzidek, to jest wino!" :-)

wino12587#36473

star (2011-11-29)
Te Cabernety to chyba jednak powinny zyskać na umiarkowanym starzeniu w butelce.
wino12587#36475

dzidek (2011-11-29)
Nie potrafie tego ocenic, pewnie wszystkie cos tam zyskaja. Ale to sa jednak wina wypuszczane rok-dwa po zbiorach i przeznaczone bardziej do przyslowiowej "biezacej konsumpcji" niz starzenia w piwnicy - i raczej nikt ich w tym celu nie kupuje. Sa atrakcyjne za mlodu (w swoim stylu) i nie wierze, ze przeklada sie to na jakies walory po latach. Nie bede sprawdzal - ktos chetny? :-)

wino12587#36477

wintojra (2011-12-05) Ocena: 6
Młoda Volpaia, takiż Fonterutoli
Oboje w świat poszli, pełni życia woli
On niech ćwiczy długie wąsów zapuszczanie
Ona już powabna, bez sensu czekanie
@ETB


wino12587#36622

star (2013-03-20)
Rurale na WI (pralinka) cytuje Neala Martina https://www.erobertparker.com/info/nmartin.asp który pośród krytyki win chilijskich wybiera perełki:

Seña 2010

Trabun 2010

O. Fournier 2008

Bravado Wines Dry Farmed Old Vines 2009

Viñedos Chadwick 2009

Viña Peralillo Red Blend 2009

Antiyal 2008 i 2010

Montes M 2009

O. Fournier Alfa Centauri Red Blend 2010

Foto z MOVI.

wino12587#47285

star (2013-03-20)
Ostatnio kupiłem dwa Pinoty. Z Leyda z sześciopaka oraz Cono Sur z marketu. Zobaczymy...
wino12587#47286

star (2015-10-01)
Jelenia? Z Wrocławia szybciej (pralinka) w Karkonosze;-)
wino12587#527478