Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Casato dei Medici Riccardi Lamporecchio 2009
Morellino di Scansano DOCG
Włochy
Sangiovese
Cena: 22
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 12591
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Lamporecchio:
Casato dei Medici Riccardi To..

mikpaw (2011-11-03) Ocena: 5
Vini Tipici di Toscana - jak głosi napis na korku. Co w nim było typowe? Smrodek na pewno ;) Zaczęło się fatalnie (jeszcze gorzej niż Gaiaccia) - wręcz śmierdziało, w smaku jakieś aptekarskie, chemicznie - myślałem, że będzie do zlewu, ale po kilku minutach to wszystko poznikało. Zrobiło się całkiem przyzwoite wino. Czary? A może kalendarz biodymano wszedł w odpowiednią fazę? Wiśnie, smrodek z obejścia, trochę dymu, ziemia. Sporo kwasowości, czuć szorstki garbnik i alkohol w końcówce. Źle nie jest, choć euforii też nie ma. Ot, taka Toskania z polskiej średniej półki (co zwykle kosztuje koło czterech dych). Nawet smaczna, do wypicia. Jak się ogrzało (a może to kwestia upływu czasu), to trochę zbytnio słodycz zaczęła wychodzić. Jak na miejsce zakupu, to pozytywne zaskoczenie. ;) A czemu kaczorek ma to wino jakby w d... to zupełnie nie rozumiem.

PS UWAGA specjalnie dla Sstara: wino raczej nie dla Ciebie, ponieważ trzeba wypić do trzech dni po otwarciu (zalecenie z kontry) ;) @Lidl

star (2011-11-03)
Kaczuszka by mi na pewno pomogła:-) Jak rozumiem to wino zupełnie nie pasuje do ziobra;-)
wino12591#35482

mikpaw (2011-11-03)
Wypraszam sobie jakiekolwiek insynuacje polityczne w tym wątku.
wino12591#35492

star (2011-11-03)
Kaczuszka też się wypięła;-)
wino12591#35493

willycoyote (2011-11-03)
Uwazam, ze coraz wiecej zgadzam sie z waszymi ocenami tych przemyslowych win ogromnych kombinatow winirskich. O prawdziwich Morellino pisalem juz u Kapki: http://www.vinisfera.pl/wina,856,149,0,0,F,news.html
Jak widac, wole Morellino niz Brunello (to tez sangiovese ale z innego terroir dla innego portfelu). Kolegs Loris Scaffei w latach .90 poszedl tam pracowac i pisal do mnie cudy i grzechy. Czy to prawda ze wg was 5 to znaczy jakkolwiek pijalne w trudnych czasach ale 4 to w ogole nie pijalne?

wino12591#35495

star (2011-11-03)
Chyba jest tak jak piszesz Willycoyote, to tu przebiega cienka czerwona linia;-) Czasem jednak wino się nad nią rozkracza;-)
wino12591#35496

star (2011-11-03)
Jak piszesz:
Wspomnę jeszcze list od kolegi Lorisa Scaffeia, który pod koniec zeszłego wieku poszedł na emeryturę po wielu latach pracy u markiza Antinoriego i z wielkim zapałem, z czystej pasji, zaczął pomagać w winnicy Moris Farms w Scansano.
Kiedyś próbowałem wina z Moris Farms, dla mnie brak szlachetności. Avoltore o którym piszesz co prawda nie próbowałem:
Riserva Avvoltore po dwóch latach leżakowania, w tym przynajmniej rok w beczkach dębowych, ma budowę podobną do brunello di Montalcino – wina również pochodzącego z odmiany sangiovese toscano. A jednak jestem przekonany, że nie ma nic wspólnego z tym bogatym kuzynem (jedyny wyjątek to morellino z Castello di Montepò wytwarzane przez Jacopo Biondi Santi z winogron pochodzących z klonu BBS11). Szybciej rozwija zapachy owocowe bardziej miękkie niż tamte ze słynnego brunello, zachwyca świeżością wiśni.
Ale tych wiśni, takich świeżych w aromacie wina chyba czasem nie lubię, co innego z drzewa, ewentualnie w smaku. Natomiast ostatnie Twoje zdanie o Avoltore:
Wolę je degustować z prostymi potrawami, np. grillowaną kaczką, jajkami sadzonymi na słoninie i boczku lub jajecznicą z prawdziwkami. Uwaga! Wyszukani sommelierzy odradzają jajecznicę z winem, natomiast ja jestem tylko jego miłośnikiem i nie zadzieram nosa...
to jest prawdziwy przełom! Teraz już z rana nic innego tylko szampan i jajecznica, myślisz, że zagra? Ja też nie zadzieram nosa, przynajmniej staram się, co innego ta kaczuszka na fotce;-)

wino12591#35498

willycoyote (2011-11-03)
Champagne zagra ze wszystkimi potrawamy, takze z lodami, uszami wieprzowymi, surowymi metkami cebulowymi. Champagne to jest osmym cudem swiata. Brak szlachetnosci w jakims winie dla mnie to nie problem: w 1789 w Paryzu zaczela pracowac nasza demokratyczna gilotyna. Ja wole wina rustykalne, nie szlachetne.
wino12591#35502

star (2011-11-03)
Chodziło mi o nazbyt owocowy, mało winny, a nieco sztuczny aromat, to miałem na myśli. A co do szampana to pełna zgoda, może z fondant au chocolat by nieco nie pasował, chyba, że wersja Rich;-) A z rustykalnymi winami nie mam kłopotu, przeważnie pijam je z Rurale;-)
wino12591#35504

willycoyote (2011-11-03)
Z fondant au chocolat lepiej barolo chinato.
wino12591#35506

marwin (2014-01-11)
Rzadko bywam w Lidlu, ale ostatnio jednak i nabyłem od tegoż producenta Chianti Classico Riserva i co ? Gdyby nie było informacji Riserva dałbym może nawet 6,a le w tym wypadku tylko 5, zwłaszcza, że byłem po lekturze 11 letniej Riservy od Mazzei, pitej w nowym (od listopada funkcjonującym) wine barze Stoccaggio, w Krakowie na Krupniczej 9.
wino12591#49404