Ora San Patrignano 2009 Emilia Romagna IGT Włochy Sangiovese Alk: % Kolor: cz Nr 12602 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od San Patrignano: Aulente Bianco Rubicone 2008 Em..
Aulente 2007 Emilia Romagna San..
Montepirolo 2005 Emilia Romagn..
Montepirolo 2004 Emilia Romagn..
Avi Terre del Cedro Superiore ..
| deo (2011-11-05) Ocena: 6 To wino niech będzie moim spóźnionym wkładem do Winnych Wrotków: Sangiovese spoza Toskanii. Czyli z Emilii - Romanii, bo skąd niby ma być? Ora od San Patrignano 2009 to fajne, młode wino, o bogatym, słodkim owocu i mnóstwie wyrazistych, młodych tanin. Nie ma intensywnego zapachu (to dobrze), jest za to radosne, trochę nieposkładane i lekko odjechane z tą swoją goryczą w końcówce (nie jest to właściwa gorycz wyczuwalna u nasady języka, ale wrażenie goryczy powodowane przez garbniki). Właśnie je dopijam, trzeci dzień po otworzeniu butelki. Złagodniało, gorycz znikła, pojawiła się słodycz. Skończyło się. Szkoda. Tak chyba ewoluuje młode wino w otwartej butelce. 10-letnie brunello na drugi dzień było wyraźnie utlenione, co prawda dalej bardzo smaczne, ale to już nie to. To młode turbo - Sangiovese lepiej przetrzymało i nawet się poprawiło. Może to znaczy że wino, które ma jeszcze potencjał starzenia, może być nawet lepsze dobę (i więcej) po otworzeniu, a to, które jest dojrzałe, w szczycie formy, przetrzymuje kilka godzin, a później - dupa? Miałoby to jakiś sens. @Vini e Affini star (2011-11-05) Szukając danych na temat tego wina trafiłem na stronę WinaLaWina.pl, która to wino od Vini e Affini ma w ofercie i tak o nim piszą: Kolor wiśniowy, typowy dla Sangiovese. W bukiecie nuty owoców – czerwonej porzeczki, maliny i śliwki z nutami ściółki leśnej i skóry. W ustach świeże i eleganckie, z dominacją owocowych aromatów i zaznaczoną taniczną strukturą. Pasuje do makaronów, pieczonych i grillowanych mięs oraz kozich i owczych serów.Wino pochodzi z 5-hektarowej winnicy uprawianej organicznie i prowadzonej systemem Guyota, o gęstości nasadzeń 6000 krzewów na hektar i wydajności 5 ton owoców z hektara. Zbiory odbywają się w połowie września. Po fermentacji alkoholowej wino przechodzi fermentację jabłkowo – mlekową i dojrzewa w dużych dębowych beczkach. Roczna produkcja wynosi 20 tys. butelek. Ciekawe ile może kosztować w Vini e Affini? wino12602#35584 star (2011-11-11) Deo się przyłącza, Maciek się odłącza - http://viniculture.pl/2011/11/11/dziekuje-do-wiedzenia/, bo jak pisze: ...ale z pewnością kilka spraw musi zostać wyprostowanych, bym chciał się dalej w to bawić. wino12602#35814 |