Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Kopar Mayer 2007
Villany DHC
Węgry

Cena: 100
Alk: %
Kolor: cz
Nr 12607
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Mayer:
2009 Villany Portugiser

star (2011-11-07) Ocena: 7
Mayer 13-te wino tej węgierskiej epopeji. Kopar to znane cru w Villany. Jeśli się nie mylę to rozsławił je Atilla Gere robiąc wino z Kopar, które zawojowało świat. Kiedy więc w podbalatońskim Tesco zobaczyłem najdroższe wino na półce z tego cru, to bez wahania zgarnąłem je do koszyka. Dobrze zrobiłem. Cabernetem też jedzie, jak Pinot Meyera, a tu Mayer, w końcu podobnie, grafitowe też jest. Aspirujące do bordo, chodzi o region nie o kolor. Ocena sześć w kółeczku, siedem nawet może. Ładnie rozwijało się w kieliszku. Cierpkie dość, taniczne, długie. Papryka i porzeczka dominują. Struktura i cierpkość. Może lepsze by było za kilka lat, ale już teraz nie jest najgorzej. Wstydu nie ma, choć to wino z supermarketu. 13 wino degustacji, a w zasadzie to gruzińskiej biesiady, tylko tamady zabrakło, po 12 Meyerze, 13 Mayer nadszedł.
@Tesco/Balaton

star (2011-11-07)
O Koparze i innych brylantach pisze na stronach Magazynu Wino Tomasz Prange Barczyński Kopar i inne brylanty. Ponieważ to tylko 30 km (aż jak na terroir?) to trzeba tam po prostu ponoć pojechać, tym bardziej, że to dość blisko, przynajmniej z południa Polski. Oczywiście wszyscy sobie mogą wina robić, ale i w tym przypadku wygrywają Niemcy, bo to właśnie niemieccy osadnicy przywieźli tam Portugiesera. Może ktoś przy okazji wygugla z czego tego Kopara robią? Pewno z Caberneta, bo winiarze z tego regionu jak zapewnia TPB kochają tą (ale którą - Sauvignona czy Franca, pewno obydwie) odmianę. W mieszance może być jeszcze Merlot, Zweigelt i Kekfrankos (dobre z Sopron od Raspi), a może jeszcze coś innego? Pinot Noir? Szczerze mówiąc na czuja to w tym winie chyba go nie było, choć kto tam wyniucha odrobinę tej odmiany. Pokory uczy podanie przeze mnie dwóch jednoodmianowych Syrah - jednego z USA, drugiego z Węgier, gdy wszyscy jednogłośnie w ciemno obstawiali Pinota:-) Choć jeden ciemny jak noc, a drugi jasny jak... Pinot;-) Obydwa słodkie aromatycznie, zdaje się też, że obydwa beczkę widziały. Oj meandry degustacji;-)
wino12607#35655

star (2011-11-07)
O Koparze TPB pisze tak: Kopár
Legendarna winnica, niewątpliwie najlepsza w regionie, położona na południowym stoku Szársomlyó. Cieszy się wspaniałym mezoklimatem. Winogrona dojrzewają tu dwa tygodnie wcześniej niż w jakiejkolwiek dobrej winnicy na Węgrzech.

A trzeba dodać, że nie jest to monopol;-)

wino12607#35674

star (2014-04-01)
Lech Mill na WI (pralinka) w kontekście wina luzem...

Penetrując wiochy wokół góry Kopar i trzymając się dala od naleśnikowych wyrobów Gere'go czy Bocka, ciągle można spotkać winiarzy robiących proste, wsiowe wina nalewane do petów. Mój ulubiony producent z Villany, wróg butelkowego aresztu, uczynił z tego powód, dla którego jeszcze zagląda do piwnicy. Przyjezdni chodzą do butelkowych, ale miejscowi, o ile tylko stary "Lajo" otworzy swoją pieczarę, ciągną do niego. Dla winomana-włóczęgi ma to same zalety: wiezie się (wagowo) prawie samo wino a po otwarciu można siorbnąć właściwą dla sytuacji miarkę, ścisnąć mocniej lub jeszcze mocniej bez obawy o nadmierny kontakt z powietrzem.
wino12607#50048