Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Visadi Domenico Clerico 2010
Langhe Dolcetto DOC
Włochy
Dolcetto
Cena: 58
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 12840
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Domenico Clerico:
Arte 2002 Barbera d'Alba Barber..

Arte 2001 Barbera d'Alba Barbe..

Ciabot Mentin Ginestra 1999 Ba..

Trevigne 1999 Barbera d'Alba Barb..

Ciabot Mentin Ginestra 1998 Bar..

Pajana 1997 Barolo Nebbiolo

Ciabot Mentin Ginestra 1993 Ba..

Arte 1990 Barbera d'Alba Barbe..

dzidek (2011-12-20) Ocena: 5
Kwiaty w nosie (katar), sporo owocu, alkohol w normie, nawet kwas jest (w Dolcetto!) i... wlasnie chcialem dodac: "i po co przylozyli deska"? Po czym przeczytalem, ze w stali lezalo. Ooops :-)
Skad to wrazenie?
@Superiore

star (2011-12-21)
Może "suche garbniki"? Znaczy, że po wypiciu mocno suszy;-)
wino12840#37066

gp (2011-12-21)
Nie jestem fanem Dolcetto. Problemem nawet chyba nie jest jakaś aromatyczna przypadłość a trochę podobny do Gewurza wzorzec dojrzewania na krzaku: zebrane wczesniej, z sensowną kwasowością (a tej w Dolcetto jakoś wcale tak bardzo dużo nie ma w przeciwieństwie do garbników) maja mało aromatu jakiegokolwiek; zebrane później, kiedy aromatu jest więcej cierpią mocno na brak kwasu. Skutkuje to często "majsterkowaniem" przy ambitniejszych winach. A to ktoś dokwasi takie późno zebrane, albo coś skoncentruje z lekka gdy materiał mało treściwy. Bariki Dolcetto znosi średnio i już chyba niewiele takich beczkowych powstaje. Jak przez mgłę pamiętam że na jakiejś okropnej degustacji (coś koło 200 Dolcetto!) miałem wrażenie że najsmaczniejsze były takie wersje ze starych, dużych botti z leciutkim utlenieniem (coś takiego jak w tradycyjnych Rioja Riserva, ale bez słodkości). Ja Visadi piłem bardzo dawno i nie przypominam sobie drewna a jedynie za dużo garbnika i spory ekstrakt (coś mi chodzi po głowie, że może w latach 90' i przełomie wieków nawet jakieś bariki przechodzone widywało to wino...).

Stawiam, że drewno "wykryłeś" przy pomocy ciągu skojarzeń: Clerico->moderna->drewno. Doszedł też spory ekstrakt, mocny kolor i garbnik. I już! To zjawisko dość powszechne i takim złudzeniom ulegają szczególnie często tuzowie polskiego "dziennikarstwa" i blogerii winiarskiej, których niespełnionym marzeniem jest pocięcie piłą łańcuchową (napędzaną i smarowaną olejem rycynowym tłoczonym ręcznie przy pełni Księżyca) wszystkich barików w Piemoncie i zamienienie ich na amfory.

PS. Są przecieki że po gigantycznym sukcesie ostatniej, fascynującej produkcji dla Kuchnia TV, słynny polski celebryta winiarski otrzymał od Time Warner propozycję napisanie scenariusza do filmu z nowego gatunku bio-fiction, łączącego cechy antymondialistycznej rozprawy filozoficznej z elementami psychodramy i thrillera. Rozważane są dwie wersje tytułu (w zależności od sposobu dokonania genocydu barików) i na razie obie robocze mają równe szanse: "Piemoncka masakra piłą mechaniczną" (The Langhe Chain Saw Massacre) i "Wzgórza Langhe: Ogniu krocz ze mną" (Langhe Hills: Fire Walk with Me).

wino12840#37072

star (2011-12-21)
Za amfory ponoć ostatnio Elżunię... Foradori z apelacji Teroldego Rotaliano wyklęli.
wino12840#37073

star (2011-12-21)
Rozumiem, że do obsadzenia zostało kilka ról? Ja mogę grać rolę Leśniczego, o ile jest taka w planie? Uhuha, uhuha, idzie beczka zła - tak sobie będę groźnie pokrzykiwał, wzorując się na pierwszej głowie naszego państwa. Nawiasem mówiąc, to w Kuchnia.TV kto taki się zaprezentował?
wino12840#37074

dzidek (2011-12-21)
> Stawiam, że drewno "wykryłeś" przy pomocy ciągu skojarzeń (...)

Niechybnie. Zreszta po jakims czasie drewna juz nie bylo. Tez autosugestia... A uleganie tym samym zludzeniom, co tuzy winnego dziennikarstwa nobilituje, dzieki :-))


wino12840#37076

star (2012-03-06)
Dziś Winny Wtorek z Dolcetto! Wpadłbym do Winarium po Dogliani, a może do Winogrona po... też coś mają chyba z Dolcetto, ups chyba nie mają:-( Po Priavino Voerzio za daleko, do Pragi:-) Zobaczymy jak to się skończy - zostały 22 godziny!
wino12840#38921