star (2012-01-05) Ocena: 7 Tu nie ma bretta, ale jest trochę mocznika;-) Nieźle się zaczyna:-) Potem dominują jakieś grafity i ziemia w aromacie. Większa dojrzałość niż w "podstawowym", małym Echezeaux [eszeze], a mniejszy kwas. Ktoś tam rzucił, że leger caramel - znaczy, że lekko karmelem zapachniało, a może smakowało? W nosie też czuć mniej kwiatów i świeżości. Bardzo smaczne, ale nie ma tej pijalności, płynności, które miało Echezeaux. Smaczne, dojrzałe. Mówią, że nie ma cuir w ustach, znaczy skóry. Dobre, do żucia, gęściejsze. Ładnie się otwiera. Ktoś nawet słonych smaków się doszukał - sale au fin de bouche. Ocena 6-7.
Jamie Goode tak pisał: Echezeaux and Grands Echezeaux were more dark cherry in fruit profile, and quite expressive, with some nice greenness – and the latter showing quite firm structure. Oczywiście na blogu: http://www.wineanorak.com/wineblog/france/drc-2008
Tak je oceniają:
Burghound 93/100
Stephen Tanzer 92/100
Gault & Millau 19.5/20
Jancis Robinson 18.5/20
z chęcią bym się dowiedział, co Jancis Robinson o nim myśli.
Cena minimalna za Wine-Searcherem z Wysokiego Zamku, średnia to 3,136zł. @Grains Nobles