mdcc (2012-01-07) Ocena: 7 Otworzyłem z ciekawości, ale trzeba czekać.
W porównaniu do 2005, które urzekło mnie zadziorną kwasowością i lekkością to 2006 jest już poważnym, mocno zbudowanym zawodnikiem. Jeszcze zbyt mocno czuć odbeczkowe nuty (24m w barikach). Owoc trochę nie w moim stylu - zbyt dojrzały. Poczułem też to czego nie zauważyłem w maestro raro od Cerretalto - czyli tę charakterystyczną dla toskańskich bordosów słodycz w ustach. Dość przyjemna kwasowość powoduje, że dałbym mu jeszcze parę lat na ułożenie się. Kolejną butelkę otworzę pewnie nie wcześniej niż za kilkanaście miesięcy. ocena na dziś to bardziej 6 ale antycypuję, że dojdzie do siódemki @Niemcy
star (2012-01-07) Ja z kolei dostrzegłem ją - słodycz znaczy - w Giorgio Primo od la Massa, przynajmniej w 2009, od pewnego czasu to też mieszanka bordoska. wino12938#37427
cerretalto (2012-01-07) @MdCC - podobno dobrze poczekać 10 lat, ja we wrześniu kupiłem na próbę 2006, świetne wino, ale mnie nieco wykręcało nawet po odczekaniu doby. Co do tej słodyczy w ustach, to moim zdaniem Maestro Raro jest winem nie tylko tańszym, ale zrobionym na sposób bordoski czyli dość skromny i blady. Nie wiem dlaczego tak, ale przynajmniej wielu oceni że Maestro Raro to z Lewego Brzegu jest :). A Morelino ma pewnie jakiś zmysł bardziej wrażliwy niż my na takie subtelności, bo nalepki nie widział :).
@Star - o ile Geremia to faktycznie mieszanka bordoska (chyba 60% Merlota i reszta CS), to Giorgio Primo 2006 to ponoć 30% Sangiovese, 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon i 10% Petit Verdot czyli takie dość nietypowe bordo. Do tego w dość wysokich rejestrach cenowych. Więc słodycz w ustach i buchająca toskańskość jest wręcz obowiązkowa i często spotykana nawet w czystm Sangiovese :) wino12938#37442
mdcc (2012-01-07) @ Cerretalto
zdecydowanie rejestr 2015-2020 wydaje się najbezpieczniejszym zgadywaniem dla tego wina.
Spróbowałem wcześniej bo mnie kusiło wspomnienie 2005, które pite rok temu (czyli w tym samym wieku) było już pijalne - ale tak jak napisałem to było istotnie inne wino.
Co do półki cenowej to wydaje mi się, ze i Maestro Raro i Geremia to mniej więcej te same ok 25E wino12938#37450