Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Geremia Rocca di Montegrossi 2006
Toscana IGT
Włochy
Merlot 65%
Cabernet Sauvignon 35%
Cena: 110
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Nr 12938
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Rocca di Montegrossi:
2008 Chianti Classico Sangiove..

2007 Chianti Classico Sangiov..

2006 Chianti Classico Sangiove..

Vigneto San Marcellino 2006 Ch..

Vigneto San Marcellino 2004 Chi..

Geremia 2001 Chianti Merlot 60%..

Vigneto San Marcellino 1997 Chi..

mdcc (2012-01-07) Ocena: 7
Otworzyłem z ciekawości, ale trzeba czekać.
W porównaniu do 2005, które urzekło mnie zadziorną kwasowością i lekkością to 2006 jest już poważnym, mocno zbudowanym zawodnikiem. Jeszcze zbyt mocno czuć odbeczkowe nuty (24m w barikach). Owoc trochę nie w moim stylu - zbyt dojrzały. Poczułem też to czego nie zauważyłem w maestro raro od Cerretalto - czyli tę charakterystyczną dla toskańskich bordosów słodycz w ustach. Dość przyjemna kwasowość powoduje, że dałbym mu jeszcze parę lat na ułożenie się. Kolejną butelkę otworzę pewnie nie wcześniej niż za kilkanaście miesięcy. ocena na dziś to bardziej 6 ale antycypuję, że dojdzie do siódemki @Niemcy

star (2012-01-07)
Ja z kolei dostrzegłem ją - słodycz znaczy - w Giorgio Primo od la Massa, przynajmniej w 2009, od pewnego czasu to też mieszanka bordoska.
wino12938#37427

cerretalto (2012-01-07)
@MdCC - podobno dobrze poczekać 10 lat, ja we wrześniu kupiłem na próbę 2006, świetne wino, ale mnie nieco wykręcało nawet po odczekaniu doby. Co do tej słodyczy w ustach, to moim zdaniem Maestro Raro jest winem nie tylko tańszym, ale zrobionym na sposób bordoski czyli dość skromny i blady. Nie wiem dlaczego tak, ale przynajmniej wielu oceni że Maestro Raro to z Lewego Brzegu jest :). A Morelino ma pewnie jakiś zmysł bardziej wrażliwy niż my na takie subtelności, bo nalepki nie widział :).

@Star - o ile Geremia to faktycznie mieszanka bordoska (chyba 60% Merlota i reszta CS), to Giorgio Primo 2006 to ponoć 30% Sangiovese, 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon i 10% Petit Verdot czyli takie dość nietypowe bordo. Do tego w dość wysokich rejestrach cenowych. Więc słodycz w ustach i buchająca toskańskość jest wręcz obowiązkowa i często spotykana nawet w czystm Sangiovese :)

wino12938#37442

mdcc (2012-01-07)
@ Cerretalto

zdecydowanie rejestr 2015-2020 wydaje się najbezpieczniejszym zgadywaniem dla tego wina.
Spróbowałem wcześniej bo mnie kusiło wspomnienie 2005, które pite rok temu (czyli w tym samym wieku) było już pijalne - ale tak jak napisałem to było istotnie inne wino.
Co do półki cenowej to wydaje mi się, ze i Maestro Raro i Geremia to mniej więcej te same ok 25E

wino12938#37450