mm (2012-02-13) Ocena: 8 Rocznik 1964. Chyba nigdy tak swiezego starego barolo nie pilem. Jedwabiste. Aromatyczne. Sliwka wedzona, taka polska, przydymiona. Kapitalne wino. 8 pelna geba. @bagaznik
sstar (2012-02-13) W międzyczasie nauczyli się oblewać obrazki tekstem;-) Foto: MM. wino13100#38233
willycoyote (2012-02-13) Ocena: 8 Pilem to Barolo Ceretto 1964 w 1980 w winotece pod zamkiem Grinzane Cavour. Kosztowalo za duzo i kupilem Dolcetto Ceretto 1978 (cru Rossana di Madonna Como). Przy kasie jakis wysoki czlowiek mowil do mnie, ze to niedobre wino. Wyslalem go do 4 litery a on usmiechal glosno. Ten czlowiek t... Ceretto! Bardzo rzadko mozna pic takie cudy. Zgadzam sie na 8. No nie, pardon, na 10! wino13100#38236
sstar (2012-02-13) Bruno czy Marcello, który to był? Chyba, że synowie? wino13100#38240
star (2012-02-13) W Polsce, wg ich strony nie mają importera, chyba, że siedzimy we wspólnym koszyku:
EASTERN EUROPE
GENERAL AGENT
AGENZIA PAOLO ALGIERI
Viale Cappuccini n.71
26841 Casalpusterlengo (Lo)
Tel - Fax: +39 0377 910407
Bywało w poznańskiej Enotece Tre Bicchieri jak widać. Nie wiem też czy nie znajdowało się w ofercie La Passion du Vin? Mieli na pewno Scavino i Clerico, a Ceretto? wino13100#38241
willycoyote (2012-02-13) Chyba Marcello poniewaz jego syn Alessandro (ur. 1976) jest fizycznie (bez okularow) najbardziej bardzo podobne do tego czlowieka, ktorego mam w pamieci. Na firmowym zdjeciu, niestety, 30 lat pozniej, wyglada... (mammamia come passano gli anni!) krzepkim staruszkiem. Mialem 28 lat a w tym roku czekam na 60... wino13100#38244
star (2012-02-13) Piękny wiek! A Alessandro trochę świata zwiedził: Bordeaux, South Australia, California, South Africa. Wie ktoś może w jakich winnicach praktykował? Skąd pomysły na styl Nebbiolo a la Ceretto? No właśnie, a jaki to w ogóle styl? Na pewno nie postbetamodernistyczny;-) wino13100#38246
willycoyote (2012-02-13) Kiedys importerem byl na pewno Bodega Marqués. Pamietam ze w restauracji Noma w Promnicach pilismy kieliszek Barolo Zonchera Ceretto 1996 podczas festival wina z Mariuszem Zarzyckim i Andrzejem Remeszem. Nie wiem teraz. Franco Mario Algieri, eksporterem Ceretto na calej Europie wschodniej pewnie wie. wino13100#38247
willycoyote (2012-02-13) Barolo Ceretto od zawsze ma taki styl: pic przynajmniej po 15 lat. Wstecz kwasowosc jest zbyt agresywna. Mysle, ze to styl rodzinny, poniewaz juz w 1980 bylo to samo, w 1990 tez, nie wiem dzisiaj poniewaz przechowuje jego wina wlasnie bardzo dlugo (po co rzucic pieniadze z winem jeszcze nie zdatnym do mojego gustu?). wino13100#38249
sstar (2012-02-13) Pamiętałem, że ktoś dość duży (kiedyś?) i dość jak dla mnie drogi, ale się widać pomyliłem. Masz rację to w Bodedze Marques, zwanej w dalszej części Bodegą, a tak naprawdę w jej filii - Vinotece Nico się napatrzyłem na tą etykietę, a nie w La Passion du Vin. Ostał im się z wielkich Włoch tylko Zenato, patrz pralinka do Bodegi powyżej. wino13100#38250
willycoyote (2012-02-13) Dzisiaj Bodege w Krakowie prowadzi pani Jola. Ola w Warszawie jest naj naj naj super fachowcem w Polsce (chyba w Europiei a nie przesadzam...) o co chodzi win hiszpanskich, z tego nie wiem w jakim pzimie lubi wina wloskie tak drogie. Tutaj swiat wina jest inne. Mialem okazje patrzec cene tego samego wloskiego bialego wina np. w LIDLU: LIDL wloska 1,49 Euro, LIDL polska 14,90 zlotych... t wariactwo! wino13100#38254
star (2012-02-13) Co do Oli to szacun. Dwie degustacje prowadziła: Casa Real Santa Rita i Seghesio (teraz u Mielża), jeszcze w Enotece Nico, we Wrocławiu. Fantastycznie! Kiedyś nawet do Bzika trafiła, przyniosła świetne i tanie Bierzo Taresa, czy Taveza? wino13100#38257
willycoyote (2012-02-13) Ola jest prawdomowna bardziej niz Jancis a to dla mnie jest skarbiem. Kompetencje w wysokim poziomie tez ma, natomiast kompetencja nigdy nie jest waznejsza niz szczerosc. A sporo ma szczerosc. Truskawka z octem balsamicznyn dla niej! wino13100#38259