rurale (2012-02-17) Ocena: 7 Dłużej chyba nie miałbym odwagi trzymać. Ten sb jest już dojrzały, złoty, okrągły. Pełny wciąż, materii wciąż jest tu dość dużo. A to doświadczenia rzadkie dla mnie w przypadku sb. @Deposito Sci
star (2012-02-17) Dopisuję średnią cenę - 91zł, za Wine-Searcherem, gdzie wspominają o 89 zamorskich punktach i każą pić w 2008-2011, więc widać, że to ostatni dzwonek. Pamiętam, że Lafoa w wersji Cabernet Suavignon to długowieczne wino, próbowaliśmy ostatnio z MM rocznik 1995 - ciągle młody. wino13120#38403
willycoyote (2012-02-17) Kiedys Gorna Adyga sprzedala wiecej w Niemczech i Austrii. Z tego powodu winiarze przygtowali biale wina wytrawne celowo do dluzszego przechowywania w domowych piwnicach, w stylu rieslingow renskich i mozelskich. Od dziesieciu lat najwiekszym klientem sa Wlosi a styl wina sudtirolen mieli zmienic. Biale wina z Gornej Adygi teraz nie warto trzymac wiecej niz 4 d 5 lat. Sa, oczywiscie, jeszcze wyjatki, np wina z winemakera Giorgio Graj, ale i lepiej nie ryzykowac, bo kosztowne. Smak i aromaty sa, wg wloskiego gustu, lepiej za mlode, na owoce morskie i ryby morskie. Inna rzecz na czerwone. W Gornej Adygi nie byly dlugotrwale jak w Langhe czy Tuskanii, ale sredniotrwale a jeszcze tak jest dzisiaj, nic sie nie zmienilo. wino13120#38405