Kulinarna Hiszpania Czas Wina 2011 Kraków Polska Cena: 13 Alk: 6 (48) sty% Kolor: g Nr 13152 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
star (2012-02-24) Ocena: 0 Przypadkiem wpadł mi w ręce stary numer Czasu Wina i co w środku? Ano Szymon St. Kamiński o którego przedwczesnej śmierci ostatnio pisaliśmy przeprowadza wywiad z Joanem Roca i Fontane współwłaścicielem El Celler de Can Roca w Gironie. Dzielą się z braćmu Josephem i Jordim na kuchnią "słoną", "słodką" (desery) oraz "winną" (wina po prostu). A gdzie umami, chciałoby się krzyknąć, tym bardziej, że to Hiszpanie królują w kuchni molekularnej oraz ostatnich konkursach Michelina. Umami zostawmy może Magazynowi Wino, to nie czas na nie, ani miejsce. W każdym razie wg magazynu Restaurant (może jakaś pralinka?) działająca od 1986 roku restauracja zajmuje czwarte miejsce na świecie, posiada też trzy gwiazdki Michelina. Z tego co pamiętam to u Michelina króluje duńska (?) Noma. Joan, Joseph i Jordi chwalą się pierwszym autorskim daniem - sola z rozmarynem i czosnkowym vinaigrette. Kolacja ponoć jak z Hitchcocka, pozazdrościć.
Jest też o kawie, herbacie i w końcu o Palaciosie, którego wina importuje Dom Wina. Perfekcjonista. Nie lubi ponoć przyjezdnych.
Przy okazji zapraszam do dopisywania (przycisk dodaj podobne) do dopisywania jakichś magazynów winnych lub czasopism;-) @Empik