Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Moccagatta Produttori del Barbaresco 2001
Barbaresco DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 100
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Nr 13201
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Produttori del Barbare..:
Barbaresco 2014 Barbaresco Neb..

2012 Langhe Nebbiolo

2011 Langhe Nebbiolo

Barbaresco 2011 Barbaresco Neb..

2009 Langhe Nebbiolo

2008 Langhe Nebbiolo

2006 Barbaresco Nebbiolo

2000 Barbaresco Nebbiolo

Ovello, Riserva 1982 Barbaresc..

1982 Barbaresco Nebbiolo

mm (2012-03-04) Ocena: 7
Uwielbiam barbaresca od Produttori. To, choc ewidentnie za mlode, sprawia duzo przyjemnosci. Aromatyczne. Troche ma jeszcze za duzo szorstkosci. Duza "pijalnosc". Wydawaloby sie, ze wino idealne, jednak jak wjechalo na stol tez barbaresco, ale 10 lat starsze, od razu wiadomo bylo o co chodzi. @bagaznik

star (2012-03-04)
Moccagatta to także 11-hektarowa posiadłość Franco i Sergio Minuto jak piszą na Skurnik Wines. Nawet kupiłem od nich jakieś Barbaresco, ale mówiąc językiem Justyny Kowalczyk, leży i się pasie:-) Są jakieś związki z Moccagattą od Produttori del Barbaresco?
wino13201#38883

mm (2012-03-04)
Kiedys cos od nich probowalem, ale nie pomne. Zwiazkow chyba zadnych nie ma. Moccagatte lubi WS, wiec pewnie moderne bardziej te wina.
wino13201#38884

wampiro (2012-03-04)
Jeśli dobrze pamiętam, to u nas wina Produttori dostępne w Almie. A propos supermarche to Piotr i Paweł też rozbudował ofertę ciekawych (czy raczej tych, które mogą zaciekawić) pozycji (i nie chodzi tu o żadne fiki miki, czy fiku miku) i mają dość bogatą ofertę podstawowych win Rivetto, jest też Feudi di san Gregorio. Czyli u braci już nie tylko meia pipa rządzi.
wino13201#38886

willycoyote (2012-03-04)
Zgadzam sie z mm 100%, szczegolnie o szorstkosci. To wino jest "barbaresco riserva", czyli rok wiecej w beczce niz barbaresco a kisci sa wybierane w winnicy o nazwie Moccagatta. Riserva potrzebuje troche wiecej casu aby rozwijac sie w kieliszku lepiej. Tak jak barbaresco Gaja, za 5-10 lat bedzie 8. Trzeba tylko pilnowac warunki przechowywania. Temperatura 12-14 °C tez latem i wilgotnosc 80-90%. Brawo mm!
wino13201#38891

star (2012-03-04)
Rzeczywiście Barbaresco Gaja w młodości szorstkie, czy ascetyczne nawet w smaku i do tego powściągliwe aromatycznie. Barolo dużo łatwiejsze w lekturze, narracja prostsza znacznie;-) Niestety tych win pewno nie dane mi będzie zwyczajnie się napić, jedynie je próbowałem dzięki degustacji zorganizowanej przez Centrum Wina, którą tu opisałem. Wszystie wina smaczne niebywale, to Barbaresco jak już pisałem najtrudniejsze w młodości.
wino13201#38893