bob (2012-03-06) Ocena: 6 Przyznac trzeba to otwarcie, fanem IT nie jestem, ale Piemonte jest … bardzo, BARDZO OK i ulubione bardzo.
“Renomowany ranking Wine Spectator uznal tutejsza karte win za jedna z najbogatszych w Swiecie.” – o jakim miescu mowa – Restauracja Hotelu Pod Roza [podobno rekomendacja WS kosztuje $20.000, podobno – wiec to na marginesie].
Niedzielne popoludnie z pieknymi oczmi na przeciwko, wiec beda etykiety Piemonte 2000 [WS: rating 100 – drink or hold] … butelka pierwsza wybrana, z tej doskonalej IT listy. Wybrana i zamowiona … ale juz nie ma, wiec wybieram inna, a jednak JEST, znaleziona “pod schodami”.
Otwieramy i nie dekantujemu na prosbe ma. Kolor wskazuje, ze juz takie schodzace lekko > w zapachu delikatne suszone owoce - dobra kwasowosc i tanicznosc – dobrze poukladane wino, przyjemne bardzo. Dluzej bym jednak nie czekal z odkorkowaniem, moze dlatego ze pod schodami bylo?
@Pod Różą Restauracja, Kraków
wein-r (2012-03-06) Barbaresco - Nebbiolo - "Kolor wskazuje, ze juz takie schodzace lekko" - teoretycznie kolor jest właściwy. Nie znam prod, ale może to od moderny? Jeśli nie to spoko. Za stare? 2000 ciepły był w końcu...
wino13207#38923
star (2012-03-06) Wein-r dobrze mówi (dać mu wódki!) Nebbiolo z natury ciemne nie jest, więc niekoniecznie o wieku musi świadczyć. Chyba, że masz porównanie Bob z innymi flaszkami tego producenta? wino13207#38925
star (2012-03-06) Nie ma co oczekiwać na przykład takiego oto koloru jak na fotce z FB, pewnej autorki z WI degustującej wino, raczej nie Nebbiolo. Natomiast taki kieliszek jak na fotce by się chyba do Nebbiolo nadał. Pinota i Nebbiolo zwykle piłem w Glassy Poetry Ready. Ostatnio zbiłem jeden, w Polsce tylko karafki. wino13207#38926
willycoyote (2012-03-06) 2000 roku byl tropikalny w Piemoncie i w Tuskanii (a nie tylko), zadne wino mi smakowalo i zadne wino moze trwac jak nalezy. Zbyt cieple lato gotuje winogrona. wino13207#38931
bob (2012-03-06) @Star Kieliszek taki jak polecasz pewnie by sie nadal dobrze, ale generalnie maja oo takie wielkie - oo ma pokazac wielkosc kieliszka, a nie oo pieknosc logo.
@willycoyote To jak myslisz, czemu znawcy WS dali 100 dla Y2000, skoro ugotowany byl? Milenium tak wplynelo na umysly? wino13207#38977
star (2012-03-06) Odpowiem za Willy'ego Coyota. WS odszyfrowuje on jako Wine Speculator więc słowo znawcy pewno jest nadużyciem;-) Contradicto in termini, czy coś w tym stylu:-) Kieliszki dziwne, jeśli to do Nebbiolo. wino13207#38979
star (2012-03-06) A co do szkła to do Nebbiolo, Pinota i Xynomavro, że o Nerello Mascalese nie wspomnę, pijam w takim oto kieliszku. W wątku kieliszkowym się już pojawiło. wino13207#38980
willycoyote (2012-03-07) WS to tez Wysprzedaz Skali (100-punktowej). Czytalem podobna opinje Marka Bienczyka w jednym z pierwszych numerow Magazynu Wino z 2004 roku po wizycie Wojtka Bonkowskiego w pewnej kantynie portugalskiej... a przetlumaczylem jego tekst dla Winereport tutaj http://www.winereport.com/winenews/scheda.asp?IDCategoria=7&IDNews=1334
Mozna skorzystac z tlumaczenia przez Google lub prosic ulubionego pisarza o jego oryginal (ja juz nie mam). wino13207#38989