Barrel Fermented Amayna 2007 San Antonio, Leyda DO Chile Sauvignon Blanc Cena: 100 Alk: 14,50% Kolor: b Nr 13330 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
|
Inne od Amayna: 2011 San Antonio, Leyda Sauvi..
2010 San Antonio, Leyda Pinot..
2010 San Antonio, Leyda Syrah
2009 San Antonio, Leyda Chard..
| star (2012-03-27) Ocena: 7 Spytałem po co świeżość Sauvignona gasić beczką i to nową, co widać, słychać i czuć. To nie St. Valentein Eppana, który dobrze to znosi, a i umiar większy. Uzyskałem odpowiedź, że Sauvignon ze swoją kwasowością jest to, beczkę znaczy, w stanie znieść. Chardonnay mógłby nie dać rady, wszak to nie Burgundia. No i coś jest na rzeczy. Całkiem sensowne wino. Miękkie dosyć, ale nie ociężałe. W nosie czuć, że to Sauvignon. Fajne. Choć trochę jak beczkowe Chardonnay, odmiana nieco ginie, przy tej kwiatowej, waniliowej beczuszce. Fajne wino. Trochę kwasu, trochę krągłości. Nowoczesność w domu i zagrodzie, po prostu. Cena wywoławcza, ocena 6+, w kółeczku, ale i 7 się pojawiła obok, tym razem naciągnę więc. Z czasem będzie coraz lepsze. Warto poczekać. @The Fine Food Group, TFFG star (2014-03-21) Wojtkowi Bońkowskiemu też się spodobało (pralinka) w nowym 2009 roczniku: Amayna Barrel Fermented Sauvignon Blanc 2009 – Chilijczycy są bardzo dumni ze swojego Sauvignon. Uważają, że wylansowali globalną gwiazdę. Szkoda, że większych tych win smakuje tak samo – zielono, kwaśno i płytko. Natomiast Amayna (niedawno poświęciliśmy jej osobny artykuł) to jest inna klasa, wielowymiarowe, bogate, fascynujące wino, a fermentacja w beczce nie dała banału, tylko jego przeciwieństwo (89 zł, The Fine Food Group). wino13330#49953 |