Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Grumello Pietro Nera 2000
Valtellina DOCG
Włochy
Nebbiolo
Cena: 60
Alk: %
Kolor: cz
Nr 13366
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Pietro Nera:
Sforzato 2006 Valtellina Chiav..

Inferno 2005 Valtellina Nebbio..

Grumello 2004 Valtellina Nebbi..

Sforzato 2002 Valtellina Nebbio..

deo (2012-04-03) Ocena: 6
Pachnące, pełne, potoczyste? Mi się trafił rocznik 2000; myślałem, że będzie zdechlak, ale nie - dobra struktura, całkiem jeszcze wyraźny owoc, lekkie, pijalne. O ile do potoczystości się nie odniosę, bo jej nie rozumiem, o tyle pełnia i aromatyczność mnie trochę deprymują, bo valtelliny, które ostatnio ćwiczyłem, były raczej w ciele lekkie/średnie i aromatycznie bardzo stonowane. Może nie trafiłem. Swoją drogą, co za spotkanie! :-)
@Fünfzehn KG

star (2012-04-03)
Rurale wpisuje notkę z przyszłości. Deo cofa się do przeszłości wino13359#39751 . Ja uzupełniam na bieżąco;-) Fotkę dodaję gratis, potoczystą jak trzeba. Teraz zaś Deową uzupełniam:-) Gratisowy odnośnik do danych technicznych daję.


ARIETY: OBTAINED EXCLUSIVELY FROM THE VITIGNO NEBBIOLO GRAPE, LOCALLY CALLED CHIAVENNASCA.

SURFACE AREA OF VINES: ABOUT 116 HECTARES

PRODUCTIVITY: ABOUT 60 QUINTALS PER HECTARE (FROM LATE HARVESTING MIDDLE-END OF NOVEMBER)

YIELD IN WINE: 70%

MAPS: SONDRIO AND MOUNTAIN. LYING EAST TO WEST ON THE RHAETIC SLOPES WITH EXPOSURE TO THE SOUTH

VINEYARD: OPTIMAL POSITION BETWEEN 350 AND 450 M. ABOVE SEA LEVEL

SOIL: POROUS SANDY STRATUM, PERMEABLE TO WATER, SLIGHTLY HUMUS, MODERATELY DEEP, ABUNDANT MINERALS

WINE PROCEDURE: PROCESSED BY SUBMERGED ‘HOOD’ WITH MACERATION ON SKINS FOR ABOUT 10 DAYS AT A CONTROLLED TEMPERATURE.

AGING: FOR DISCIPLINARY DISPENSATION OF THE PRODUCT, WITH THE AIM TO REFINE ITS MERITS IN THE BEST POSSIBLE WAY IT MUST AGE FOR THREE YEARS, ONE OF WHICH IN WOODEN BARRELS. A LONG LIFE WHEN PRESERVED IN GOOD CELLARS AND CAN BE REFINED FOR SEVERAL YEARS.

ORGANOLEPTIC CHARACTERISTICS: BRILLIANT RUBY RED COLOUR, VINOUS AND AGREEABLE WITH THE AROMATIC CHARACTERISTIC OF STRAWBERRY.

ALCOHOL CONTENT: 13%

TOTAL ACIDITY: 5,6 G/L

EXTRACT: 28,5 G/L

SERVING TEMPERATURE: 20° C (WE SUGGEST REMOVING THE CORK HALF AN HOUR BEFORE POURING)

wino13366#39754

deo (2012-04-03)
Fotka - wybacz - do dupy. Tu masz lepszą: z samego środka środka Sasselli. W dole Sondrio, w perspektywie dalsza część Valtelliny. W dole fotki uchwycony w przelocie przedstawiciel wszędobylskiego portalu, co to nikomu ani niczemu nie przepuści :-)
wino13366#39803