temi (2012-06-15) Ocena: 5 Lekkie rozczarowanie. Fajne wiśnie ciut przytłumione kwasem i stęchlizną. Korek do połowy przemoczony. Może to on winien? W tym stanie 5, pewnie krzywdzące. @Spar Wiedeń
marwin (2012-06-15) @temi Kupione w Italii miało podobny problem, pomimo, że wino było pite w 2009r. Może mieli problem z całą partią korka. Gwoli sprawiedliwości stęchlizny nie było, ale też miało 3 lata mniej. Zalatywało za to mokrą tekturą i korkiem. Wiśnie i wysoki kwas potwierdzam - mój miał cytrynowy rodowód. wino13643#41880
temi (2012-06-15) @marwin "Zalatywało za to mokrą tekturą i korkiem."
To chyba to właśnie miałem na myśli pisząc o stęchliźnie ;-) wino13643#41881
wein-r (2012-06-15) @Temi & Mikpaw. Panowie! Korkowe było. Obaj mieliście pecha. Ot co. Rogi do góry! :-) wino13643#41882
mikpaw (2012-06-15) A co ja mam z tym wszystkim wspólnego? Mam co prawda rocznik 2007, ale jeszcze leży. Jak będzie korkowe, to reklamacje zgłoszę nie do CW, a do niejakiego Wein-r'a, za wywoływanie korka z lasu ;) wino13643#41884
wein-r (2012-06-15) @Mikpaw. Ty nic. Miałeś pecha. Temi też. Ot co. :-)
Reklamacji nie przyjmuję bo jestem zły. Zły porucznik (1992). ;-) wino13643#41886
star (2012-06-16) Jak już w Toskanii jesteśmy to wczoraj odpaliłem (bez huku) San Felice. Pełna felicita? Korkowe co prawda nie było. Ot typowa Toscana... endemiczne Merlot i Syrah;-) No dobrze Sangiovese też trochę dodali. Rozchełstane młodością. Rocznika nie znamy. Notka i fotka jutro. wino13643#41889
marwin (2012-06-16) @temi. Mnie mamusia uczyła, że stęchlizna ma inny zapach niż mieszanka tektury i korka. Może bliżej mu (tzn. zapachowi) do koziego sera ???!!! wino13643#41900
star (2012-06-16) A smakowo jak się trzyma? Bo jak nieźle to może jednak korkowe nie było? Korkowe zwykle wodniste się robią, choć to też zależy od stopnia skażenia TCA/TBA... wino13643#41902
temi (2012-06-16) @marwin
Mnie Mamusia nie uczyła, bo taka bardziej niepijąca jest. Co do subtelnych dystynkcji Czcigodnej Mamy Marwina mogę się tylko odwołać (o wstydzie!) do Wikipedia s.v. 'Cork taint': "Corked wine containing TCA has a characteristic odor, variously described as resembling a moldy newspaper, wet dog, damp cloth, or damp basement". A na supozycję, że o zapach koziego sera chodzi, odpowiadam: gdyby tak rzeczywiście było, wypiłbym z wielką przyjemnością i dał 8! ;-) wino13643#41908
temi (2012-06-16) @star
Smakowo jak? Ano wiśnia i kwas, ale ten owoc jakiś słabszy niżbym się spodziewał w chiantycznych klimatach, więc to pewnie ta Twoja wodnistość. Ale żeby było jasne: w sumie ja to wino na 5 oceniam, więc jeśli korkowe to tak na małym procencie. Rozumiem po innych rocznikach że to takie uczciwe 6 być powinno przy zdrowej flaszce. wino13643#41909