sstar (2012-07-31) Ocena: 5 No taka landrynka. Zyskuje na schłodzeniu. Kwasu nie za dużo, cukru nie za dużo, goryczki też nie. Można lepiej. Ale gorzej pewno też. Olbrzymia produkcja. Za ciepłe niedobre, wychodzą wady. Mocno schłodzone wchodzi, z jedzeniem i bez mecyji jeszcze lepiej. Wino z pogranicza, czyli 4-5. W zależności od zacięcia degustacyjnego;-) Odmian pewien nie jestem, skopiowałem z innego rocznika. Rocznika też nie, skopiowałem z nadruku na butelce, z tyłu flaszki się pojawił takowy. PS. Zagadką jest zielsko w tle. Jak ktoś zgadnie jest dobry! Występuje w serach jako dodatek, np. korycińskich. @Pinot/Atlantika
star (2012-07-31) Winemaker we własnej osobie. Jak się nazywa? Metodyczny jak Marco Zanoni z Maso Furli. Pajęczyny to pozory, pożywka dla romantycznych turystów, podobnie jak posiadłość. Jak trzepie się kilka milionów wina, to musi być fabryka, większa niż w Borges, które przyprawiło mnie o mdłości, taki wrażliwy jestem;-) wino13818#42902
star (2012-07-31) Stare beczki... w użyciu... na brandy;-) wino13818#42903
star (2012-07-31) Winnica. Pokazowa. Opodal domu. Z odmianą Trajadura o ile dobrze pamiętam, tą którą wyrywa się pod Alvarinho. wino13818#42904
star (2012-07-31) Sala degustacyjna bliższa całej prawdzie o Quinta de Aveleda. wino13818#42905
star (2012-08-22) Ocena: 4 Rozmowy właściciela posiadłości z winemakerem co się Soares zowie na fotce. Na pewno nie o różowym Casal Garcia, z nim nie ma kłopotów, czysty zysk netto. Notka z degustacji dla odmiany. Czuć gaz plus landrynę. Jak w mineralce. Dużo dobre piany. Wspomniano odmianę Arinto, no ale ona sama by różu nie dała, coś na Mo- zaczynające się odnotowałem, może to ta czerwona odmiana? Medium dry, fresh, to opinia winemakera. Trochę w posmaku gorzko, ale proste. Crispy znowu dorzucił winemaker. Pewno chrupka czereśnia. Ocena 4-5. Jak widać konsystentnie. Wypić się da, ale żeby się nim rozkoszować to nie bardzo. Carbonic gas - CO2 dodają. Made in bottle - CO2 - started like that. Czyżby wcześniej inaczej je traktowali? Dość surowe w posmaku i proste. Taka konstatacja. Piątkę już odnotowałem więc tym razem czwórka dla równowagi. @Quinta de Aveleda
wino13818#43427
star (2012-09-01) Ocena: 6 Poprzedni komentarz dotyczył jednak białego Casal Garcia jak się okazuje, stąd Arinto, ocenionego podczas degustacji na 4-5, podobnie jak to rose, które piłem w domu i opisałem na początku, też na 4-5. Poprzednia fotka z rose była więc zmyłkowa. Teraz kontekst degustacyjny dla rose. Owocówka. Poziomkowe. Lekko goryczkowe. Landrynka. Bone dry, no sugar. 11g tylko residual sugar przy 7g tartaric acid. Ocena 5-6, piątka w kółeczku. Tak więc średnia z 4-5-6 daje piątkę, jak w notce matce. Rocznik '98 first wine. Ważne jak kończysz. PS. O Sousao winemaker Soares stwierdził, że to nie jest jakieś wielkie czerwone wino. Widać, że chłopo twardo po ziemi stąpa, a nie lewituje. A Casal Garcia opłaca mu szkołę dla jego dzieci jak pisał już Kuba na kontrze;-) wino13818#43540