star (2012-08-13) Ocena: 7 Najpierw lepiej się piło mniej beczkową, zwykłą Redomę. W porównaniu Redoma Riserva wydała się mi początkowo zbyt beczkowa i przyciężka. Odnotowałem na szybko, że to nic szczególnego, goryczki więcej niż kwasu, ale tylko do czasu tak to widziałem. Z czasem, mieszaniem i modlitwą, Riserva (ta bez zielonego napisu branco z fotografii obok) okazała się bardzo elegancka, długa i o dużym potencjale. Cierpliwości mój drogi! W ogóle wina białe okazały się przyjaźniejsze do picia, co pewno nie dziwi, bo tanin mniej, a biorąc pod uwagę piwniczny chłód tym bardziej jest wytłumaczalne. @Atlantika
star (2012-08-13) O rocznikach 2008 i 2009 Redoma Branco Reserva pisze Wine Anorak tak:
Niepoort Redoma Branco Reserva 2009
Beautifully aromatic and precise on the nose: toast, nuts, minerals. The palate is fresh, nutty and precise with pear, peach, citrus and some minerality. Broad, long, expressive. 94/100 (10/10)
Niepoort Redoma Branco Reserva 2008
Lovely taut, mineral, grapefruit pith freshness to the nose. Intense and aromatic. The palate has depth and texture with some toasty richness. 93/100 (10/09)
Oczywiście minerality reloaded. Patrząc na granitowe zbocza Douro łatwo zrozumieć czemu. A że to uproszczenie i przyczyna inna nieco, cóż... sam Dirk Niepoort błądzi, a może łatwiej w ten sposób sprzedaje swe wina, razem z historią, z wyróżnikiem.
The altitude is important in the Douro for whites: at 400 m it is considerably cooler than the hot temperatures at river level. All Dirk’s whites are made from vineyards with 400–800 m elevation. Dirk has decided that he doesn’t like Malvasia Fina for table wines, and that Rabigato is one of his favourites—this forms the base of his whites. The Redoma Branco Reserva is usually made from three vineyards with a vine age of greater than 100 years. One of these vineyards has granitic soils. ‘I feel it is important: it shows the minerality of the schist in the blend a lot more,’ says Dirk. The whites are fermented and aged in barrels for 12 months with no racking. Yields in these old vineyards range from 5–25 hl/ha, which are very low. Malolactic is avoided to preserve the all important acidity. Since the inaugural vintage he’s shifted the style more to elegance and lightness.