star (2012-09-06) Ocena: 8 Superanckie! Kwasu nie ma za wiele ale klimaty słodko-gorzkie w idealnej równowadze. Pigwa, miód, lotne, może mięta, drewno. Pijalność wprost fantastyczna, koncentracja nie nadzwyczajna, kojarzy się przez to z Nahe. @Zurich
star (2012-09-06) Ocena: 7 Z tą ósemką to oczywiście lekko przesadziłem, za pijalność ją dałem, choć koncentracji i długości posmaku może brak, zresztą jak i w tym przypadku, co podkreślał Rurale, a do czego pił GP. PS. Cena jest z mnożenia, kupiłem połóweczkę jeno, za ok. 40E. @Flughafen
wino13926#43683
star (2012-09-06) Trochę o odmianie Amigne z Vetroz, bo chyba mało znana. Ze strony producenta jedziemy.
The Amigne, a variety indigenous and all but unique to the Valais, has in Vétroz its own terroir of preference. The origin of this grape is uncertain, but recent DNA analysis has shown an indirect relation to the Petit-Meslier of Champagne and to the Avana of the Italian Piemonte. There now exist forty hectares of Amigne in the Valais, of which thirty are in Vétroz-an area that has tripled in the last twenty years. The Amigne ripens early, which allows the production of dry (one bee), semi-dry (two bees) and dessert wines (three bees), according to the winemaker's preference. The bee symbol has been mandatory for all members of the cellarers' association of Vétroz since 2003. Amigne is also vinified from berries with noble rot allowed to wilt on the vine... Amigne comes from "Vitis Amoena", or "pleasant grape" in Latin. "Mitis" is our registered trademark, from the Latin adjective for ripe and sweet.