Tommaso Bojola La Castellina 2008 Chianti Classico DOCG Włochy Sangiovese 90 Merlot 10 Cena: 44 Alk: 13,5% Kolor: cz Nr 14014 www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
Inne od La Castellina:
peyotl (2012-10-06) Ocena: 5 Tomasso Bojola 2008
Sangiovese, Merlot; Chianti Classico DOCG; La Castellina, 13,50%, 40 zł.
Autorskie wino właściciela wytwórni ze średniej (jak dla mnie) toskańskiej półki. Nie wiem na jakiej zasadzie mogli dodać Merlota i pozostać w apelacji, nie wiedziałem, że tak można... pewnie przepisy się zmieniły któregoś dnia…
Karol lat 11 odkrył w nosie różę, taką z pączka z różą – i tego będziemy się trzymać, wysoki sądzie. Siłą sugestii i ja poczułem w ustach dalekie tło różane, słodycz jakąś, ale też naprawdę dobrą soczystość owocu, ziemistość, trochę nuty balsamicznej, jakby las piniowy... i ciekawe połączenie pewnej potoczystości z szorstkim garbnikiem, czekającym może jeszcze na okrzesanie. I to wszystko jest OK, tylko na koniec przychodzi nienajlepiej wtopiony alkohol i trochę bije po kubkach. Cztery lata to chyba dość, żeby się to wszystko ułożyło... czy nie? Poprzedni rocznik dostał brąz od Decantera i 91 od WS, odnotowuję dla porządku. 11 Euro w sklepie La Castelliny w miasteczku. Lubimy stamtąd przywozić pięciolitrową butlę stołowego sangiovese lanego z kija.
@Sklep firmowy w Castellina in Chianti
peyotl (2012-10-06) Dodaję kontrę i proszę o wykasowanie roboczego początku notki. wino14014#44562
temi (2012-10-07) @peyotl
Ze strony konsorcjum:
"CHIANTI CLASSICO. Oltre alla zona di produzione, altro requisito fondamentale riguarda la base ampelografica – ovvero i tipi di uva che possono concorrere alla realizzazione di un vino – che prevede una percentuale minima dell’80% di Sangiovese, il vitigno a bacca rossa tipico della zona. Insieme al Sangiovese possono essere presenti, in una percentuale massima del 20%, altri vitigni a bacca rossa tra quelli autoctoni, come il Canaiolo e il Colorino, e quelli “internazionali”, come il Cabernet Sauvignon e il Merlot, raccomandati e/o autorizzati nella zona di produzione" wino14014#44580
temi (2012-10-07) Nie wiem czy czegoś nie kręcę, ale chyba od niedawna dopiero Chianti może być robione z czystego Sangiovese bez domieszek. Czytałem gdzieś, że Paolo de Marchi się ponoć zastanawia, czy opłaci mu się przechrzcić swoje Cepparello na Chianti Riserva (bo odkąd czyste Sangiovese spełnia wymogi apelacji, to wino spełnia wymogi apelacji) czy też pozostawić je jako IGT. wino14014#44581
star (2012-10-07) Chyba nie można przekraczyć limitu na inne odmiany a 100% Sangiovese w Chianti może i mogło zawsze być robione. wino14014#44582
peyotl (2012-10-07) OK, dziękuję... gdybym poczytał uczonych w winie, to bym się głupoio nie pytał... bo już od '96 można dodawać Merlota, CS i Syrah... wino14014#44583